Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αχίλλειος πτέρνα” οι τράπεζες

Στο επίκεντρο επανέρχεται η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών στο α΄ τρίμηνο, αλλά και συνολικά εντός του 2002. Εκθεση μεγάλης ελληνικής ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει για την Εθνική Τράπεζα μείωση των ενοποιημένων κερδών κατά 55,2% στο τρίμηνο και κατά 27,8% στο σύνολο του 2002, ενώ τα ερωτήματα για τους πέντε ”μεγάλους” της αγοράς, διαχέονται.

”Αχίλλειος πτέρνα” οι τράπεζες
Στο ερώτημα ”γιατί πιέζονται” οι μετοχές των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, σταδιακά η απάντηση αρχίζει και αποσαφηνίζεται, καθώς λίγο πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου, κυκλοφορούν αναλυτικές εκθέσεις με τις εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων χρηματιστηριακών οίκων.

Υπό το ”μανδύα” της ανεπίσημης πληροφορίας και των φημών, εδώ και περίπου 15 ημέρες έχει ξεκινήσει η ”προετοιμασία” της αγοράς για τα... δυσάρεστα. Ξένοι και ημεδαποί αναλυτές της αγοράς κάνουν εδώ και μέρες λόγο για σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τοποθετώντας την σε κλαδικό επίπεδο στην περιοχή του 20-30%.

Ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν τώρα και συγκεκριμενοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκθεση κορυφαίας ελληνικής χρηματιστηριακής, με ημερομηνία 2 Απριλίου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα για τους πελάτες της στο εξωτερικό.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για μείωση της κερδοφορίας (προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) της Εθνικής σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 55,2%, για το α΄ τρίμηνο του 2002!

Αναφορά επίσης γίνεται στα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας, που το ίδιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, αναμένεται να καταγράψουν ποσοστιαία κάμψη κατά 49,9%, όπως και για τα συνολικά λειτουργικά έσοδα που αναμένονται στο –23,1%.

Σε άλλο της σημείο η έκθεση, με αποδέκτες ξένους επενδυτές, εκτιμά ότι η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των πρώτων τριμήνων του 2001 και του 2002 αναφορικά με τα έσοδα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα είναι για φέτος στο –68,5%, ενώ, όπως προβλέπει η έκθεση, πτώση κατά 1,2% θα εμφανίσουν και τα έσοδα από τόκους.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι σε επίπεδο έτους, τα καθαρά έσοδα της Εθνικής από τόκους θα εμφανιστούν για το 2002 μειωμένα κατά 15,3% (+6,4% το 2003, +2,3% το 2004), τα συνολικά λειτουργικά έσοδα μειωμένα κατά 7,1% (+6,7% το 2003, +4,1% το 2004), ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα είναι 25,7% χαμηλότερα (θα αυξηθούν όμως κατά 12,4% το 2003, και κατά 5,6% το 2004).

Παρ’ όλα αυτά, η σύσταση της έκθεσης είναι για ”διακράτηση” (”hold”) της μετοχής της Εθνικής, ενώ η τιμή-στόχος τίθεται στην περιοχή των 21,5 ευρώ, σε επίπεδο περίπου 2% υψηλότερα από την τιμή της μετοχής κατά το κλείσιμο της Πέμπτης (20,96 ευρώ). Στα θετικά του ιδρύματος συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθός της, η μερικώς ανεκμετάλλευτη πελατειακή της βάση, αλλά και η διαθέσιμη ρευστότητα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται και η κυκλοφορία άλλων εκθέσεων με αναθεωρημένες (μάλλον προς τα κάτω) εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων οίκων, για τις μεγάλες τράπεζες της Σοφοκλέους.

Η μείωση των αποτελεσμάτων θα έχει ”κοινό τόπο” την εξάλειψη των κερδών από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων (έναν από τους κύριους λόγους για τη μειώση κερδοφορίας στην ΕΤΕ), αλλά και τη δημιουργία νέων ”υποαξιών” στα χαρτοφυλάκια μετοχών.

Η κριτική όμως θα αφορά και πάλι την αδυναμία των τραπεζών να περικόψουν τα έξοδά τους (ιδίως σε ό,τι αφορά το προσωπικό και την αύξηση των αποδοχών του), αλλά και την πιθανή συμπίεση των περιθωρίων κέρδους λόγω ανταγωνισμού και αυξητικής τάσης στα επιτόκια.

Δ. Γλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v