Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης η διοίκηση

Μια σειρά ερωτημάτων για τις πρωτοβουλίες της διοίκησης Καραχάλιου σε διάφορους τομείς έχουν φέρει τα ΕΛΠΕ στο επίκεντρο της κριτικής στελεχών της αγοράς, αλλά και της... αντιπολίτευσης. Το θέμα απασχολεί πλέον και την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να πλήξει την εικόνα της σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο.

ΕΛΠΕ: Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης η διοίκηση
H σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των δύο οικονομικών υπουργών κ. Χριστοδουλάκη και Τσοχατζόπουλου με τον πρωθυπουργό στις αρχές της εβδομάδας πέρασε στα ”ψιλά” της ειδησεογραφίας ως μια ακόμη από τις τυπικές συσκέψεις του κ. Σημίτη με τους επιτελείς του, που πραγματοποιούνται συχνότατα ανάλογα με τις επιταγές της επικαιρότητας και τις ανάγκες προώθησης του κυβερνητικού έργου.

Ενεργειακό ήταν το αντικείμενο αυτής της συνάντησης και τους υπουργούς απασχόλησε το θέμα της καθυστέρησης της ”ιδιωτικοποίησης” της ΔΕΠΑ (η πώληση του 35% των μετοχών της μετατίθεται για την επόμενη χρονιά), αλλά και τα ”προβλήματα” που έχουν ανακύψει τελευταία μέσα από κοινοβουλευτικές επερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς ορισμένες ”πρωτοβουλίες” της διοίκησης των ΕΛΠΕ που φέρονται να γενούν μεγάλα ερωτήματα.

Η ”ενόχληση” της κυβέρνησης ως προς το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιορίζεται μόνο στις αμφιλεγόμενες σκοπιμότητες - επιχειρηματικές και άλλες- πίσω από τις κινήσεις του διεθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, κ. Αθ. Καραχάλιου, αλλά επεκτείνεται και στον ελοχεύοντα φόβο να ενταθεί η κοινοβουλευτική κριτική και να προκύψει, προεκλογικά, άλλο ένα ”θέμα” για την κυβέρνηση που θα μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης.

Ο ”ΜETOXOΣ”, στο φύλλο που κυκλοφορεί, δημοσιεύει εκτενή αναφορά στις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του κ. Καραχάλιου, με τη σημείωση ότι διοικεί μια εισηγμένη εταιρεία με χιλιάδες μικρομετόχους (κατόπιν και της συγχώνευσής με την Petrola), η οποία, όμως, απολαμβάνει και προνομιακής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, αφού μεγαλύτερος μέτοχός της παραμένει ακόμα το Δημόσιο.

Από το κείμενο του σχετικού ρεπορτάζ του ”Μ” προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, τα οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές προβληματίζουν όχι μόνον στελέχη της αγοράς, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν και ”κορμό” της κριτικής της αντιπολίτευσης:

- Η διετής σύμβαση προμήθειας έξι εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου από τη ρωσική εταιρεία Yukos, τη στιγμή που το πετρέλαιο βρίσκεται στα υψηλά του, μία σύμβαση που έγινε με... ανάθεση, αναμφίβολα είναι θέμα που χρήζει λεπτομερών και πειστικών εξηγήσεων.

- Η σταδιακή μετατροπή των ΕΛΠΕ σε... πλοιοκτήτρια εταιρεία (κατά ”παράβαση” της διεθνούς πρακτικής στον χώρο μετά τις τεράστιες ζημιές που αντιμετώπισε η Exxon με το Exxon Valdez), που, όπως λέγεται στην αγορά, κορυφώνεται μέσα από την πρόθεση του κ. Καραχάλιου να αποκτήσει η εταιρεία και τέταρτο τάνκερ (200 χιλιάδων τόνων) έναντι 120 εκατ. δολαρίων, αποτελεί άλλον έναν (εν δυνάμει) πονοκέφαλο για το κυβερνητικό επιτελείο.

- Επίσης, η διαδικασία ανάθεσης ασφαλιστικών συμβολαίων χρήζει εξηγήσεων, ιδιαίτερα κατόπιν της δημοσιοποίησης του γεγονότος ότι ασφαλιστική εταιρία, που τελικώς δεν επιλέχθηκε, είχε προσφέρει κάλυψη για το 2003 με τίμημα χαμηλότερο κατά... 3 εκατ. δολάρια από τα 16,5 εκατ. δολάρια που προσέφερε η εταιρία η οποία επιλέχθηκε!

- Η απόφαση της επένδυσης 65 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 54% της Jugopetrol στο Μαυροβούνιο και η παράλληλη δέσμευση επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την ίδια επένδυση (35 απηρχαιωμένα πρατήρια και υπεράριθμο προσωπικό, λέγουν οι διαφωνούντες) ενδεχομένως ν’ αποτελεί μια ”πρόγευση” για τις επόμενες κινήσεις του κ. Καραχάλιου, μια που τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τη διαδικασία εξαγοράς του 55% της ρουμάνικης Petrom.

To πλήρες κείμενο στο φύλλο του ”Μ” που κυκλοφορεί, περιέχει κι άλλα σημεία των πρωτοβουλιών του κ. Καραχάλιου, τα οποία απασχόλησαν το κυβερνητικό επιτελείο και θα πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο του αγώνα που έχει δώσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας όχι μόνο στις δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όπως είναι τα ΕΛΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v