Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash Test με διεθνή κριτήρια για τη Σοφοκλέους

Ακρως εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Μέτοχος & Επενδύσεις” με στόχο τη σύγκριση της Σοφοκλέους με τις αγορές της Μαδρίτης, του Μιλάνου, της Λισσαβώνας και της Κωνσταντινούπολης. Η αποτίμηση των αγορών, τα top blue chips της Νότιας Ευρώπης, η πορεία των Γενικών Δεικτών και των δεικτών MSCI.

Crash Test με διεθνή κριτήρια για τη Σοφοκλέους
του Γιώργου Σαββάκη*

Σε μια περίοδο που έχει καταστεί προφανές ότι η πορεία της Σοφοκλέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, ο ”Μ” ”τεστάρει” με συγκεκριμένα κριτήρια την ελκυστικότητά της σε σχέση με εκείνα τα χρηματιστήρια που ανταγωνίζονται μαζί της για το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων οίκων και παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η γκρίνια μας για την πορεία της Σοφοκλέους δεν είναι και τόσο δικαιολογημένη! Σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή χρονιά το Χ.Α. κατάφερε ως τώρα όχι μόνο να διακριθεί από πλευράς αποδόσεων, αλλά και να παραμείνει ελκυστικό σε όρους αποτίμησης και αναμενόμενης κερδοφορίας, σε σχέση με τα χρηματιστήρια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας.

Η σύγκριση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο παρελθουσών αποδόσεων, αλλά και σε επίπεδο αποτιμήσεων με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επαγγελματιών αναλυτών από διάφορες χώρες για τα αποτελέσματα του 2003 και τις προβλέψεις τους για το 2004.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει η σύγκριση ελκυστικότητας, εξετάστηκε η πλειονότητα των εταιριών των 5 αγορών και αναλύθηκαν διεξοδικά με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προγράμματος JCF Quant οι μεγαλύτεροι δείκτες των εν λόγω χρηματιστηρίων.

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει την υψηλότερη μερισματική απόδοση για το τρέχον έτος, με αισθητή μάλιστα διαφορά, καθώς και την υψηλότερη εκτιμώμενη μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS Growth), της τάξεως του 17,72% για το 2003.

Η Ελλάδα εμφανίζει P/E για το τρέχον έτος της τάξεως του 14,8, που είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες πλην της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Η σχετικά φθηνότερη χώρα σε όρους P/E είναι η Τουρκία, γεγονός όμως αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω χώρα αποτελεί μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ενώ οι τέσσερις υπόλοιπες θεωρούνται ανεπτυγμένες, οπότε δικαιολογούν και υψηλότερη αποτίμηση ως έχουσες μικρότερο ”ρίσκο”.

Σε όρους αποτίμησης προς ταμειακές ροές (P/CF) και προς την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (RoE) για το τρέχον έτος, η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις υψηλότερες αποτιμήσεις, με μόνο την Ιταλία να εμφανίζει χαμηλότερο δείκτη.

Το 2004, η ελληνική αγορά βελτιώνει ελαφρώς τη θέση της σε όρους P/E, ενώ διατηρεί τα ”πρωτεία” σε όρους μερισματικής απόδοσης και αποτίμησης ως προς της εσωτερική αξία των μετοχών (P/BV).

Αρνητική εξέλιξη γα την ελληνική αγορά αποτελεί το γεγονός ότι η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή υπολογίζεται σε 10,50%, έναντι υψηλότερων προβλέψεων και για τις τέσσερις άλλες χώρες.

Οι αποδόσεις των αγορών από την αρχή του έτους αποτελούν μια εξίσου σημαντική παράμετρο για την ”κρίση” τους από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες. Με μεγάλη διαφορά, ο βασικός δείκτης της τουρκικής κεφαλαιαγοράς ISE National 100 έχει προσφέρει την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των πέντε χρηματιστηρίων, με τον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους, να ακολουθεί.

Οι δείκτες MSCI, οι οποίοι αποτελούν και το ”εγχειρίδιο επένδυσης” των θεσμικών επενδυτών, ίσως να έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ο δείκτης MSCI Turkey έχει κινηθεί υψηλότερα από την αρχή του έτους κατά 80%, έναντι 39,52% για την Ελλάδα. Ο εγχώριος MSCI αποτελεί πάντως τον δείκτη με την υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους αντίστοιχους των λοιπών ανεπτυγμένων χωρών της περιοχής μας.

To... ”πρωτάθλημα” ελκυστικότητας μετοχών

Ο ”Μ” εξετάζοντας μεθοδικά τις εταιρίες που συμμετέχουν στις παραπάνω αγορές, για την επιλογή των ”top” blue chips των 5 οικονομιών, έθεσε τα ακόλουθα κριτήρια: Κατώτερο όριο κεφαλαιοποίησης τα 500 εκατ. ευρώ, εκτιμώμενες αυξήσεις των κερδών ανά μετοχή για το 2003 και 2004 άνω του 10% και, τέλος, P/E μικρότερο του 18 για το 2003 και 16 για το 2004.

Όπως έδειξε η βάση δεδομένων της JCF Quant, από το σύνολο των 1.068 μετοχών, μόλις 35 εταιρίες πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Η συμμετοχή των ελληνικών εταιριών είναι το λιγότερο εντυπωσιακή! Alpha Bank, Εθνική, EFG Eurobank, Πειραιώς, Vodafone Panafon, Hyatt, Folli Follie, Γερμανός, Intralot και ΔΕΗ από ελληνικής πλευράς, όταν η Ισπανία συμμετέχει με 9 εταιρίες και η Ιταλία με 10 εταιρίες. Αντίθετα, Πορτογαλία και Τουρκία συμμετέχουν με 1 και 5 εταιρίες αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (100 - 500 εκατ. ευρώ) στο σύνολο των 5 αγορών ξεχωρίζουν 29 εταιρίες. Εφαρμόζοντας και πάλι τη μέθοδο του screening, με EPS growth μεγαλύτερο του 10% για τα έτη 2003 και 2004 και P/E μικρότερα του 20 και 18 για τα δύο έτη αντίστοιχα.

Η εικόνα ενισχύει σημαντικά τα ευρήματα του προγενέστερου πίνακα. Καμία εταιρία από την Πορτογαλία, μόλις τρεις από την Τουρκία και 5 ελληνικές συμμετοχές συνθέτουν το ”παζλ” της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μεγάλος νικητής σε αυτήν την κατηγορία είναι η Ιταλία, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ διαθέτει το 50% της δυναμικής της συγκεκριμένης κεφαλαιοποίησης, ενώ η Ισπανία διαθέτει 7 εταιρίες.

* Το κείμενο αποτελεί μερική αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”Μέτοχος & Επενδύσεις” (φύλλο 296, 21/11/2003).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v