Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα σενάρια για το μέλλον της Εθνικής

Το μέλλον της Εθνικής, μετά την επανεκλογή της διοίκησης Καρατζά σε συνδυασμό με τις μελλοντικές εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο (συρρίκνωση ποσοστών Δημοσίου, μεταβίβαση πακέτων σε ιδιώτες επενδυτές ή ξένες τράπεζες) συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Καρατζά - Σημίτη.

Ολα τα σενάρια για το μέλλον της Εθνικής
H συζήτηση σήμερα των κ.κ. Σημίτη και Kαρατζά στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Bουλή, ενδεχομένως να μην περιελάμβανε μόνο απολογιστικά θέματα από τη χθεσινή συνέλευση της Eνωσης Eλληνικών Tραπεζών (όπου πρακτικά μηδαμινό το ενδιαφέρον του κ. Σημίτη), αλλά ούτε και τις λεπτομέρειες διάρθρωσης του νέου Δ.Σ. της Eθνικής εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Eγκυρες πηγές διαβεβαίωναν το άριστο ”κλίμα” που διαμορφώθηκε στη συνάντηση, όπως επίσης και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κ. Σημίτη στο πρόσωπο του κ. Kαρατζά, που σημαίνει ότι στη γ.σ. της Τράπεζας θα συνεχίσει ο κ. Kαρατζάς να διατηρεί την προεδρία και στη νέα θητεία του, ομού με την υπόλοιπη τριανδρία της διοίκησης που απαρτίζεται από τους υποδιοικητές.

Πληροφορίες του euro2day.gr προσθέτουν, επίσης, ότι ο κ. Kαρατζάς συζήτησε με τον πρωθυπουργό το μέλλον της Τράπεζας και ακροθιγώς διάφορα σενάρια που έχουν από καιρό τώρα κυκλοφορήσει, η υλοποίηση των οποίων αφενός απαιτεί αποκλειστικά την πολιτική συναίνεση και βούληση, αφετέρου δίνει και την ποθητή λύση στον προβληματισμό για το ”αύριο” της ”Eθνικής”. Δεν ήταν βέβαια καθόλου τυχαία η χθεσινή αναφορά (αν και αόριστη) του υπουργού Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών, κ. Xριστοδουλάκη, στην Eνωση Eλληνικών Tραπεζών για κυβερνητική απόφαση μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στις δύο κρατικές τράπεζες, η οποία αναστάτωσε μεν την αγορά αλλά έδωσε το μήνυμα ότι ”κάτι πάει να γίνει”.

H συρρίκνωση των ποσοστών του Δημοσίου, για παράδειγμα, αν συνδυαστεί με πακέτα ολοκληρωμένων προτάσεων, τα οποία μεταξύ άλλων θα στοχεύουν, μέσω της μεταβίβασης αυτών των ποσοστών σε ομάδες ιδιωτών επενδυτών ή σε ξένες τράπεζες, στη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, τότε η κίνηση Χριστοδουλάκη κρύβει και ουσία και προοπτική. Και το κυριότερο όλων, θα δώσει το απόλυτα επιτυχημένο story στην αγορά, που τόσο έχει ανάγκη τελευταία.

Μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει, για παράδειγμα, σε ξένες τράπεζες, όπως η πορτογαλική BCP ή η γαλλική Credit Agricole, να ξανασκεφθούν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Οι Πορτογάλοι, για παράδειγμα, αποκτώντας ένα αξιόλογο ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα, θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν το ”εναλλακτικό δίκτυο” της Nova Bank και να συζητήσουν κοινοπρακτικές λύσεις παρουσίας και παρέμβασης στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη. Το ίδιο θα έπρατταν και οι Γάλλοι, που επιθυμούν να συνδυάσουν μια αύξηση του ποσοστού τους στην Εμπορική Τράπεζα με το (ξανά) κοίταγμα της υπόθεσης της Αγροτικής Τράπεζας (εάν και εφόσον το Δημόσιο εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του, π.χ. χρέη συνεταιρισμών, δάνεια αγροτών).

Τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα και την προσυμφωνημένη αγορά ποσοστού είτε από ομάδα ιδιωτών επενδυτών είτε από συνεργαζόμενη ξένη τράπεζα, καλοβλέπει και ο Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα συζητούσε με πολύ θέρμη ένα σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ολα τα σενάρια, λοιπόν, είναι ανοικτά και υπαρκτά, αλλά το κλειδί το κρατά στο χέρι του ο κ. Χριστοδουλάκης. Tο τι όμως διημήφθη μεταξύ πρωθυπουργού και διοικητή της ”Eθνικής” πάνω σ’ αυτά τα σενάρια δεν έγινε γνωστό σήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει ήδη περάσει το ”κόσκινο” της πολιτικής ηγεσίας, έχει αναλυθεί και επεξεργασθεί από τη διοίκηση της Eθνικής και αυτός που θ’ αναλάβει να το παρουσιάσει (στη νέα του θητεία) θα είναι πάλι ο κ. Kαρατζάς...

Υ.Γ.

Πάντως, η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν στην συνάντηση Σημίτη-Kαρατζά συζητήθηκε το θέμα της ανανέωσης της θητείας του δεύτερου στην ”Eθνική”, ήταν... αναμενόμενη γιατί δεν νοείται να απαντήσει διαφορετικά. Tο ”αυτό είναι θέμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων” φυσικά δεν έπεισε άσχετα αν έπρεπε έτσι όντως να ειπωθεί!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v