Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Paulson: Ένα "σφυρί" κόντρα στην κρίση του αιώνα

Σκληρός-στα όρια του αδίστακτου-απαιτητικός, με φανατικούς εχθρούς & φίλους, ένας γνήσιος καπιταλιστής. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ H. Paulson καλείται να χειριστεί την κρίση ξαναδιαβάζοντας... σοσιαλιστικά εγχειρίδια.

  • της Σοφίας Ζαφείρη
Paulson: Ένα σφυρί κόντρα στην κρίση του αιώνα
Έχοντας κατακτήσει τον χαρακτηρισμό"το σφυρί", ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson, έχει αποδείξει στη διάρκεια της καριέρας του στον ιδιωτικό τομέα ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Όταν στοχεύει σε κάτι, κατορθώνει να το πετύχει, ακόμη και εάν χρειαστεί να ισοπεδώσει τους αντιπάλους, ενώ όταν αναθέτει σε κάποιον συνεργάτη του μία υπόθεση, ο τελευταίος θα πρέπει να την έχει φέρει εις πέρας από... χθες.

Το 1994, όταν "μετακόμισε" στη Ν. Υόρκη για να αναλάβει τα ηνία της Goldman Sachs, φρόντισε να κάνει τον όμιλο να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Ήταν αυτός που τον οδήγησε σε δημόσια εγγραφή, ενώ δεν παρέλειψε να στελεχώσει -σχεδόν όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων- με αποφοίτους του Kellogg Graduate School Management (πανεπιστήμιο Northwestern), στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της διοίκησης.

Φυσικά, η αναμόρφωση της Goldman δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς ανταλλάγματα. Ο κ. Paulson ήταν ένας από τους καλοπληρωμένους επικεφαλής της Wall Street, με τις ετήσιες αποδοχές του να φτάνουν στα 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον κ. Paul Hodgson, στέλεχος της εταιρίας ερευνών The Corporate Library.

Όπως, δε, συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κ. Paulson δεν έχει μόνο θαυμαστές.

Τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τις επιλογές του. Σε επιχειρηματικό επίπεδο αποτέλεσε αντικείμενο επίθεσης από ανταγωνιστές αλλά και από κάποιους υπαλλήλους που απέλυσε, ενώ σε πολιτικό από στελέχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, τα οποία δεν συμφωνούν όχι με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση αλλά και τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ -  Κίνας.

-- Η αντιμετώπιση της κρίσης

Ένα "σφυρί", λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Οι θαυμαστές του υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά τυχερές, καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος έτυχε να βρίσκεται στην κορυφή του οικονομικού τους επιτελείου σε μία τέτοια περίοδο.

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο κ. Paulson καλείται να δράσει με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζει και από αυτόν που έχει αποδείξει, στη μακρόχρονη θητεία του στην Goldman Sachs. Αναγκάζεται να δράσει όχι ως ο παραδοσιακός καπιταλιστής, που στοχεύει στο κέρδος και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις παράπλευρες απώλειες, αλλά με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που γνωρίζει τόσο καλά...

Σήμερα ο κ. Paulson αναγκάζεται να λειτουργήσει ελαφρώς ως "σοσιαλιστής", προχωρώντας σε κρατικοποίηση προβληματικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας οργανισμό προβληματικών και, κυρίως, προσπαθώντας να πείσει ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις συνάδουν άριστα προς την ελεύθερη οικονομία των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, αναγκάζεται να καταπατήσει έναν από τους βασικούς του κανόνες, ότι "η ενίσχυση του ρόλου των εποπτικών αρχών δεν μπορεί να ισχύει σε μία ελεύθερη οικονομία".

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι "Times" σε αφιέρωμά τους στον κ. Paulson, όταν ανέλαβε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα τον ανάγκαζαν να αναλάβει τον ρόλο του Scrooge, όπως αυτός εμφανίζεται στο γνωστό βιβλίο του Charles Dickens "A Christmas Carol" ("Χριστουγεννιάτικη Ιστορία").

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων σημειώνουμε ότι στο εν λόγω βιβλίο ο Scrooge ξεκινά ως πραγματικός "killer", δεν χαρίζεται σε κανέναν και προχωρά σε κατασχέσεις εάν κάποιος δεν πληρώνει τα δάνειά του.

Τελικώς, όμως, καθώς συναντιέται με πλήθος φαντάσματα,  μετατρέπεται σε "καλοσυνάτο χαρακτήρα", φροντίζοντας να χαρεί τα Χριστούγεννα αλλά και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, ακόμη και εάν του χρωστούν, να τους δανείσει και να σώσει τις επιχειρήσεις τους. Μάλλον ακολουθεί ανάλογη πορεία με τον κ. Paulson.

Μία, δε, από τις παράπλευρες απώλειες του σχεδίου Paulson είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι η προσθήκη 700 δισ. δολαρίων στο αμερικανικό χρέος, θα το οδηγήσει σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του ’50. Βάσει των πρώτων υπολογισμών, το χρέος των ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια το 2009, ενώ θα αγγίξει το 70% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο ήταν και το 1954.

Όσο για το σχέδιο διάσωσης, κορυφαίοι επενδυτές όπως ο κ. Carl Icahn, υποστηρίζουν ότι πρόκειται "για τρέλα και για έναν πολύ καλό τρόπο να πυροδοτήσουμε μία νέα έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ".

--Το Who is Who

Ο κ. Henry Merritt "Hank" Paulson Jr. (όπως είναι "ολόκληρο" το όνομα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών) γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1946 στο Palm Beach της Φλόριντας. Ο πατέρας του Henry Merritt Paulson ήταν χονδρέμπορος κοσμημάτων, ενώ η μητέρα του Marianna Gallaeur δεν εργαζόταν.

Είναι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παντρεμένος, πατέρας δύο κοριτσιών, ενώ έγινε και παππούς τον Ιούνιο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v