Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο επενδυτικού... σωσίβιου οι φαρμακευτικές

H αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές έχει ευνοήσει το φαρμακευτικό κλάδο. Φέτος, για πρώτη φορά μετά το 1992, η αξία των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών στον S&P 500 ξεπέρασε αυτή των χρηματοοικονομικών εταιρειών.

  • του Απόστολου Λακασά
Σε ρόλο επενδυτικού... σωσίβιου οι φαρμακευτικές
H αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές έχει ευνοήσει το φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος θεωρείται αμυντικός αφού οι άνθρωποι αγοράζουν φάρμακα ανεξαρτήτων χρηματοοικονομικών συνθηκών...

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα επενδυτικά κεφάλαια κινούνται προς τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τα πρόσφατα deals (προσφορές από την Roche για την Genentech και από την Teva Pharmaceutical για την Barr Pharmaceuticals).

Ειδικότερα, η στροφή των επενδυτών προς το φαρμακευτικό κλάδο αποτυπώνεται από το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 1992 η συνολική αξία των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών στον αμερικανικό δείκτη S&P 500 ξεπέρασε την αξία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που πλήττονται από την πιστωτική κρίση.

Ταυτόχρονα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη οι αποδόσεις του φαρμακευτικού κλάδου είναι θετικές σε σύγκριση με την πτώση που παρουσιάζουν οι γενικοί δείκτες.

Ήπιοι κίνδυνοι
 
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Merrill Lynch έδωσε το πράσινο φως για τον φαρμακευτικό κλάδο τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προβλέψεις για την κερδοφορία του φαρμακευτικού κλάδου είναι πολύ πιο ήπιοι σε σχέση με αυτούς που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη αγορά. Μάλιστα ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το 2009 θα αυξηθούν περί το 13% συγκριτικά με τη μόλις κατά 3% αύξησή τους πέρυσι. Επίσης, η Merrill Lynch θεωρεί ότι ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη είναι ο πιο υποτιμημένος.

Από την άλλη, ακόμη και σε όσους αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες με βάση ορισμένα δυσοίωνα μηνύματα για τον κλάδο, υπάρχει η εύλογη απάντηση ότι εν μέσω κρίσης οι ανησυχίες για άλλους κλάδους είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενδεικτικά:

- Αναφέρεται ότι σε δημοσκοπήσεις οι Αμερικανοί πολίτες δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις αγορές φαρμάκων λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήδη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των συνταγολογίων στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1990. Όμως, ακόμη και έτσι οι υγειονομικές δαπάνες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανελαστικές με αποτέλεσμα η μείωσή τους να μην είναι τόσο μεγάλη όσο μπορεί να είναι η μείωση των αγορών διαρκών καταναλωτικών αγαθών ή ακόμη και τροφίμων. 

- Καθώς οι ΗΠΑ διανύουν προεκλογική περίοδο το θέμα της μεταρρύθμισης του τομέα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των υποψήφιων προέδρων. Έτσι, το όποιο σχέδιο παρουσιαστεί μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό θόρυβο για τη θέση των φαρμακευτικών εταιρειών. Επίσης, οι φαρμακευτικές διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο τις απόρριψης κάποιου φαρμάκου από τις ρυθμιστικές αρχές. Όμως, ακόμη και έτσι, οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα μικροί (και υποθετικοί) σε σχέση με τις καθημερινές αρνητικές ειδήσεις που ανακοινώνονται για άλλους κλάδους, προεξέχοντος του τραπεζικού. 

- Είναι βέβαιο ότι το 2010 και μετά λήγουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα που έχουν εταιρείες σε πολλά φάρμακα με πατέντα. Ο αντίλογος στην ανησυχία αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι το 2010 είναι πολύ μακρινό για κρίνει τις τρέχουσες επενδυτικές κινήσεις που γίνονται με γνώμονα την επενδυτική ασφάλεια. 

- Η αύξηση του κόστους των υλικών και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου. Όμως και στον κίνδυνο αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν να... παρουσιάσουν ένα νέο Ελντοράντο που θα τονώσει την ανάπτυξή τους. Πρόκειται για την ινδική αγορά η οποία έχει υποαποδώσει έναντι του συνόλου της αγοράς κατά τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις θα γίνουν στην Ινδία.



ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ (ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΝ) ΟΙ... ΑΫΠΝΙΕΣ

Μόνο στις ΗΠΑ φέτος θα δοθούν για υπνωτικά χάπια 3,37 δισ. δολάρια...

Οι διακοπές προσφέρονται για χαλάρωση και ύπνο. Για τις υπόλοιπες ημέρες έχουν φροντίσει οι... φαρμακευτικές. Με τους έντονους σύγχρονους ρυθμούς ζωής στις μεγαλουπόλεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο τους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις δυτικές κοινωνίες. Είναι ενδεικτικό ότι αυξάνονται με ρυθμό περίπου 25% ετησίως οι Αμερικανοί που δηλώνουν ότι δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα, δηλαδή το μίνιμουμ των ωρών που χρειάζεται ο οργανισμός για να μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση της καθημερινότητας.

Εύλογο είναι λοιπόν οι Αμερικανοί να πληρώνουν περισσότερο από κάθε άλλο διεθνώς για να... κοιμηθούν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις ΗΠΑ το 2006 οι πωλήσεις φαρμάκων για υπνωτικά χάπια και για κάθε λογής σχετικές θεραπείες έφθασαν τα 2,87 δισ. δολάρια και το 2007 τα 2,92 δισ. δολάρια.

Η αγορά αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική αφού οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση χρόνο με το χρόνο. Έτσι, για φέτος εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό για υπνωτικά θα φθάσει τα 3,37 δισ. δολάρια, το 2009 θα ανέλθει στα 3,96 δισ. δολάρια ενώ στο τέλος της δεκαετίας θα κινηθεί στα 4,5 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι αϋπνίες των Αμερικανών κοστίζουν στα ταμεία περίθαλψης περί τα 16 δισ. δολάρια ετησίως, τη στιγμή που τα είδη χρόνιων διαταραχών ύπνου, όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί από τους γιατρούς, ξεπερνούν τα 80.

Βέβαια, το κόστος από την αϋπνία δεν αφορά μόνο στα φάρμακα για την αντιμετώπισή της. Μεγάλο κόστος υπάρχει και για τις ασφαλιστικές εταιρείες αφού υπολογίζεται ότι ετησίως περί τα 10.000 αυτοκινητικά δυστυχήματα έχουν ως κύριο αίτιο την αϋπνία του οδηγού. Επίσης, σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στην εργασία με αποτέλεσμα η χαμένη παραγωγικότητα λόγω έλλειψης ύπνου να υπολογίζεται περί τα 50 δισ. δολάρια.

Δίπλα στις φαρμακευτικές που παράγουν τα υπνωτικά, στο ίδιο στόχο δραστηριοποιείται και μία σειρά άλλες εταιρείες οι οποίες για παράδειγμα κατασκευάζουν υγραντήρες ατμόσφαιρας, επιβοηθητικά μαξιλάρια, μάσκες προσώπου κοκ.

Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η «βιομηχανία» του ύπνου έχει και την... άλλη της πλευρά. Τελευταία έχουν εφευρεθεί πατέντες, που χρησιμοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να βοηθούν τους οδηγούς να παραμένουν ξύπνιοι.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο, αφού μέσω μιας κάμερας έχει καταγράψει το δρόμο, τις διαχωριστικές γραμμές και την εγγύτητα με τα άλλα οχήματα, κρίνει εάν ο τρόπος οδήγησης είναι ενός ξύπνιου οδηγού ή ενός έτοιμου να αποκοιμηθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση τα φώτα αρχίζουν να αναβοσβήνουν, ενώ σημαίνει και συναγερμός για τον νυσταγμένο οδηγό...


* Αναδημοσίευση από το φύλλο 543 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (14 - 19 Αυγούστου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v