Midcaps: Χαμηλώνει ο πήχης κερδοφορίας

Σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα EPS των Μidcaps. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά "χαρτιά". Ποιες είναι οι πιο "ανθεκτικές" μετοχές.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Midcaps: Χαμηλώνει ο πήχης κερδοφορίας
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποδόσεις των ελληνικών Midcaps από τις αρχές Μαΐου, τις αποτιμήσεις τους, τις εκτιμήσεις για τα EPS '08 των ευρωπαϊκών Midcaps, αλλά και τις αποτιμήσεις των δεικτών Midcaps στην Ευρώπη, που δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Η εγχώρια αγορά μετοχών φαίνεται να δυσκολεύεται να εισέλθει σε ηπιότερη κατάσταση έπειτα από τη σημαντική διόρθωση τιμών που έλαβε χώρα στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την παρούσα χρονική στιγμή το στοιχείο το οποίο εξακολουθεί να δυσκολεύει αναλυτές και επενδυτές και να επηρεάζει αρνητικά τόσο τις τιμές όσο και την ψυχολογία είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται δεδομένο πως οι αγορές έχουν βιώσει το πλήρες μέγεθος της πτώσης.

Παράλληλα, το μέτωπο των ειδήσεων συνεχίζει να βομβαρδίζεται από επιφυλακτικές εκθέσεις και αναλύσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες σχετικής ηρεμίας στις τάξεις των επενδυτών.

Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας και του momentum της δικής μας αγοράς είναι ότι στη διάρκεια της διόρθωσης η Σοφοκλέους πιέζεται περισσότερο σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο γεγονός ότι μέσα στο κλίμα πανικού που δημιουργήθηκε οι προβλέψεις των αναλυτών σχετικά με την κερδοφορία των ελληνικών τίτλων ψαλιδίστηκαν σημαντικά για το 2008 μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών και αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό για την ευρύτερη αγορά.

Μείωση 50%

Ειδικά για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι εκτιμήσεις όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) για το 2008 στα τέλη του Μαρτίου είχαν διαμορφωθεί στο 15,2%, σταδιακά μειώθηκαν στο 7,1% στα τέλη Μαΐου, προσγειώθηκαν απότομα στο -2,6% στα τέλη Ιουνίου, ενώ τώρα βρίσκονται στο -3,1%.

Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, η εικόνα την οποία παρουσιάζει είναι σαφώς καλύτερη, αλλά και σε αυτόν τον δείκτη η μείωση από μήνα σε μήνα είναι παραπάνω από αισθητή, αφού τον Μάρτιο οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειώσει ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 της τάξεως του 18% και τώρα το ίδιο μέγεθος έχει διαμορφωθεί στο 7,2%.

Παράλληλα, η πτώση φαίνεται ότι φόβισε αρκετά τους «ειδικούς» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, της οποίας τα κέρδη ψαλιδίστηκαν σε σημαντικό βαθμό για το 2008.

Για τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40 οι εκτιμήσεις τοποθετούν τώρα τον πήχη των κερδών στο 15,7%, ποσοστό αρκετά υψηλό εν συγκρίσει με τους δύο έτερους δείκτες της αγοράς, ωστόσο αρκετά μειωμένο σε σχέση με το 30,6% που προβλεπόταν στα τέλη Μαρτίου.

Πιο ανθεκτικές

Συγκρίνοντας την πορεία των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με αυτήν των τίτλων του Γενικού Δείκτη αλλά και της υψηλής κεφαλαιοποίησης τον τελευταίο μήνα, κατά μέσο όρο οι απώλειες των 40 μετοχών είναι ελαφρώς μικρότερες, ενώ το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει αν συγκρίνουμε τις αποδόσεις από τις αρχές Μαΐου όπου ο Γενικός Δείκτης προσπαθούσε να διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 4.300 μονάδων.

Ωστόσο, αν κινηθούμε στο χρονικό διάστημα του εξαμήνου ή από την 1η του έτους, οι αποδόσεις συγκλίνουν ουσιαστικά στην ίδια κατεύθυνση.

Από τις αρχές Μαΐου τις υψηλότερες πιέσεις έχει δεχτεί η μετοχή της Sprider Stores από τα 3,50 ευρώ στο 1,90 ευρώ ανά μετοχή, παρότι η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε τα μεγέθη του guidance.

Υψηλές απώλειες ανώτερες των δεικτών αλλά και του 30% εμφανίζουν και οι τίτλοι των ΕΧΑΕ, Frigoglass, Μηχανική, Ιατρικό Αθηνών, Forthnet και ΧΑΛΚΟΡ.

Αντίθετα, με εμφανώς καλύτερη εικόνα εμφανίζονται οι μετοχές των εταιρειών Ρόκας με κέρδη 18% ελέω Iberdrola και Μπάμπης Βωβός με +2%, ενώ με μικρές απώλειες χαμηλότερες του 5% κινούνται και οι τίτλοι του ΟΛΠ και της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο μεν πρώτος εκμεταλλευόμενος τις θετικές εξελίξεις από την Cosco και ο δεύτερος επηρεασμένος από τις συνεχείς θετικές ειδήσεις και από την αναβάθμιση της HSBC.

Οι αποτιμήσεις

Ταυτόχρονα, οι αρνητικές αποδόσεις των εγχώριων midcaps («μικρά» για την ακρίβεια συγκρινόμενα με τα ευρωπαϊκά μεγέθη) σε σχέση με τις αντίστοιχες κατηγορίες μετοχών των άλλων ευρωπαϊκών αγορών βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα για τα χρονικά διαστήματα μηνός, διμήνου και τριμήνου, ενώ σε ό,τι αφορά το εξάμηνο η εικόνα την οποία παρουσιάζουν είναι αρνητική.

Το μέγεθος της υποαπόδοσης για το χρονικό διάστημα του εξαμήνου φαντάζει υπερβολικό, αφού ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 εμφανίζει υποχώρηση 28%, έναντι του -19% και του -17,5% για τους δείκτες-βαρόμετρα της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, DJ Stoxx Small Cap και Mid Cap αντίστοιχα.

Ο πρώτος έχει σημειώσει απόδοση -13,97%, ενώ ο εγχώριος δείκτης για το ίδιο χρονικό διάστημα κινείται με 13,75%.

Όσον αφορά στο 2008, για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις οποίες συλλέγει η FactSet JCF, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα κινηθεί ανοδικά κατά 15,7%, έναντι 7,2% του δείκτη της αγοράς και -3,1% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την παρούσα χρονική στιγμή ο δείκτης FTSE/ASE Μid 40 πιστεύεται ότι κινείται με μέσο P/E για το 2008 της τάξεως του 11,8 έναντι P/E της τάξεως του 10,6 και του 10,3 για τον Γενικό Δείκτη και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αντίστοιχα.

Ο ρυθμός αύξησης των κερδών σε ό,τι αφορά το 2008 θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως, παρότι δεν δείχνει υψηλός, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τις αρκετά μειωμένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας, παραμένει σε θετικό έδαφος, ενώ επιπλέον οι αναλυτές είθισται να μειώνουν υπερβολικά τις προβλέψεις τους για τα οικονομικά μεγέθη σε περιόδους επενδυτικής ύφεσης.

Η σύγκριση με την Ευρώπη

Ενισχυτικά στα παραπάνω, οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δεν δείχνουν σημαντικά ακριβότερες, αφού τα midcaps είναι διαπραγματεύσιμα πλέον με P/E πολύ κοντά σε αυτά των blue chips στην περιοχή της Ευρώπης.

Για το 2008, ο μέσος όρος του πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για τον δείκτη DJ Stoxx Mid Cap 200 εκτιμάται σε 11,78 φορές, ενώ για τον DJ Stoxx Small Cap 200 υπολογίζεται στις 10,28 φορές τα καθαρά κέρδη του 2008.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των κερδών του ευρωπαϊκού δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το 2008 προβλέπεται σε 1,6%, ενώ για την ελληνική μεσαία κεφαλαιοποίηση το αντίστοιχο μέγεθος είναι 15,7% και για τον δείκτη Small Cap 200 έχει κινηθεί πλέον σε αρνητικό έδαφος, έναντι του 4% στα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, οι δείκτες αποτίμησης του FTSE/ASE Mid 40 σε όρους λογιστικής αξίας, αν και βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους εγχώριους δείκτες, εμφανίζουν ταυτόχρονα και μειωμένο discount σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών μετοχών. Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) υπολογίζεται σε 1,40 για τους ελληνικούς τίτλους, έναντι 1,61 και 1,44 φοράς για τους δείκτες Mid Cap 200 και Small Cap 200 αντίστοιχα.

Το μόνο στοιχείο στο οποίο οι ελληνικές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υστερούν είναι οι μερισματικές αποδόσεις. Σε ό,τι αφορά το 2008, η μέση μερισματική απόδοση για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40 διαμορφώνεται στο 2,70%, ενώ για τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό το ποσοστό είναι 3,69%.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 539 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (18-22 Ιουλίου 2008).

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποδόσεις των ελληνικών Midcaps από τις αρχές Μαΐου, τις αποτιμήσεις τους, τις εκτιμήσεις για τα EPS '08 των ευρωπαϊκών Midcaps, αλλά και τις αποτιμήσεις των δεικτών Midcaps στην Ευρώπη, που δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v