Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Kantor για τη διεθνή αγορά ενέργειας

Μείωση των εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπεται στον κλάδο της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ανάλυση της Kantor (Ιούνιος 2003), καθώς, όπως τονίζεται, οι μεγαλύτερες κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και οι εταιρίες θα εστιάσουν την προσοχή τους στην αποκόμιση των συνεργιών.

Ανάλυση της Kantor για τη διεθνή αγορά ενέργειας
Η καθετοποίηση των δραστηριοτήτων και ο καλύτερος έλεγχος του εύρους της αγοράς από την πρωτογενή παραγωγή ως την διάθεση ήταν οι στρατηγικοί στόχοι που εξυπηρέτησαν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εταιρειών στον διεθνή χώρο της ενέργειας κατά το 2002, όπως προκύπτει από ανάλυση που διεξήγαγε η Kantor Capital, με ημερομηνία Ιούνιος 2003 και που αφορά σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, το κεντρικό συμπέρασμα της επισκόπησης της Kantor Capital αναφέρεται και στη συνεχιζόμενη διαδικασία απελευθέρωσης των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας στους τομείς του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού η οποία καθόρισε σε ουσιαστικό βαθμό την εικόνα των εξαγορών και συγχωνεύσεων για το 2002, καθώς οι εννέα μεγαλύτερες συμφωνίες αφορούσαν ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες απέκτησαν πλέον το μέγεθος που απαιτείται για να ανταγωνιστούν σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Kantor Capital, οι στρατηγικοί στόχοι των συμφωνιών του 2002 είχαν να κάνουν περισσότερο με την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων και τον καλύτερο έλεγχο του εύρους της αγοράς, από την πρωτογενή παραγωγή ως και τη διάθεση, παρά με την επέκταση σε νέες αγορές.

Μετά την αρχική φάση της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών, όπου δημιουργήθηκε ένας σχετικά μεγάλος αριθμός εταιριών, στην ίδια πάντα ανάλυση σημειώνεται πως παρατηρείται και πάλι μια τάση συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων σε λίγους και πολύ ισχυρούς παίκτες, δεδομένου ότι μόνο εταιρίες τέτοιου μεγέθους μπορούν να διαχειριστούν τα κόστη και τους κινδύνους που απαιτεί κάθε ενεργειακή επένδυση.

Όπως τονίζει η Kantor Capital, οι αγορές απαιτούν πλέον ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πραγμάτωσης των συνεργιών των συγχωνεύσεων, αλλά και αποδοτικής διαχείρισης του επιχειρηματικού κινδύνου ώστε να επανεπενδύσουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μετά από μια περίοδο έντονης δραστηριότητας εκτός των συνόρων, οι ενεργειακές εταιρίες κινήθηκαν στις τοπικές αγορές κυρίως με σκοπό να ενισχύσουν τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους και να βελτιώσουν τη λειτουργία των δικτύων τους.

Αυτό, τονίζει η Kantor Capital, ήταν ιδιαίτερα έντονο στον τομέα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού με την εξαίρεση της βρετανικής αγοράς όπου η απόσυρση των αμερικανικών εταιριών έδωσε την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μια ισχυρή βάση στην πιο απελευθερωμένη αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Επίσης, η Kantor Capital διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο βασικός λόγος για διασυνοριακές συμφωνίες στο μέλλον θα είναι η απόκτηση χρηματοοικονομικών ωφελειών. Οι εταιρίες που έχουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις θα είναι αυτές που θα αποτελέσουν στόχους με σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας.

Όσον αφορά στη χρηματιστηριακή πορεία των ενεργειακών εταιριών, στην ίδια πάντα ανάλυση σημειώνεται πως η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2002, επηρέασε αντίστοιχα και τις κεφαλαιοποιήσεις της πλειοψηφίας των ενεργειακών εταιριών διεθνώς.

Παρόλα αυτά, οι απώλειες του ενεργειακού κλάδου το 2002 ήταν μικρότερες σε σύγκριση με τις γενικότερες απώλειες των μεγάλων διεθνών αγορών, ενώ επισημαίνεται πως η κατάρρευση της Enron και τα σημαντικά χρηματοοικονομικά προβλήματα στον κλάδο συνέχισαν και το 2002 να ασκούν αρνητική επιρροή στο επενδυτικό κλίμα, ειδικότερα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Σχετικά με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού, τα τελευταία χρόνια η μερίδα του λέοντος ανήκει σε ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Η τάση αυτή εκτιμάται πως συνεχίστηκε εντονότερα και κατά το 2002, ενώ στην πλειονότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στους δυο συγκεκριμένους τομείς ηγήθηκαν ευρωπαϊκές εταιρείες, τη στιγμή που η δραστηριότητα των αμερικανικών εταιρειών μειώθηκε αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πάντως, και όσον αφορά στις μελλοντικές κινήσεις η Kantor Capital αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας αποβλέπουν στο να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν διεθνώς και προχωρούν σε συγχωνεύσεις, δημιουργώντας έτσι λίγα και μεγάλα σχήματα.

Επίσης, σημειώνεται πως η κινητικότητα στον χώρο αναμένεται να μειωθεί καθώς οι μεγαλύτερες κινήσεις έχουν ήδη γίνει και οι εταιρίες θα εστιάσουν την προσοχή τους στην απορρόφηση των εξαγορασθείσων εταιριών και στην πραγμάτωση των συνεργιών που είχαν προβλέψει.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v