Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχ. Σάλλας:Οι νέοι όροι του παιχνιδιού

Τους νέους όρους του παιχνιδιού σκιαγραφεί στο φύλλο του ”Μετόχου” της 22/02/2002 ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, μιλώντας για όλους και για όλα, αλλά και καταθέτοντας ευθαρσώς την άποψη του για τις αγκυλώσεις του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού γίγνεσθαι.

Μιχ. Σάλλας:Οι νέοι όροι του παιχνιδιού
”Συνέχιση της επέκτασης ή περισσότερα κέρδη για τους μετόχους” είναι το δίλημμα που απασχολεί αυτόν τον καιρό τον πρόεδρο της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο φύλλο της εφημερίδας ”Μέτοχος”, που κυκλοφορεί στις 22 Φεβρουαρίου 2002.

Μιλώντας για όλους και για όλα (Αγροτική, Εθνική, ιδιωτικοποιήσεις), ο κ. Σάλλας τονίζει ότι μεταξύ άλλων οτι ”το ελληνικό χρηματιστήριο δεν χρειάζεται τέτοιου είδους εκδόσεις και κυρίως τέτοιου τύπου ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ”.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του -από οπουδήποτε κι αν προέρχονται- ότι ”προαπαιτούμενο κάθε αξιόπιστης και βιώσιμης μακροπρόθεσμης λύσης για την απεμπλοκή του κράτους από τα διοικητικά της Εθνικής είναι η δραστική μείωση της άμεσης και έμμεσης κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας”.

Μία συμμετοχή που υπολογίζεται σε 12%-13 %. ”Αν το προαπαιτούμενο εξασφαλισθεί, τα υπόλοιπα έπονται” υπογραμμίζει με νόημα....

Το κράτος, πιστεύει ο κ. Σάλλας, πρέπει να αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επόμενες διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να εκλέγονται κατ’ ευθείαν απο τη γενική συνέλευση των μετόχων της και σε αυτήν να λογοδοτούν.

Με αυτήν την έννοια το ποσοστό που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το κράτος στην Εθνική (μέσω της ΔΕΚΑ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ.) να ρευστοποιηθεί μέσω ενός ”συντεταγμένου” private placement προς την πλευρά ιδιωτών επιχειρηματιών που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να συμβάλουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες στη διοίκηση της τράπεζας.

Είτε να μεταβιβασθεί ως ”ενιαίο σύνολο” σε μία διεθνή επενδυτική τράπεζα που θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα αξιοπρεπούς παρουσίας της Εθνικής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την απο κοινού προώθηση των δραστηριοτήτων τους στον χώρο των αναδυομένων αγορών της ΝΑ. Ευρώπης, κ.λπ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς δεν παραλείπει όμως να επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι ”οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση”.Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση το status με τα ταμεία θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και αυτό για λόγους... συμφέροντος. ”Τα ταμεία είναι οι καλύτεροι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι και οι πιο σταθεροί πελάτες” υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο στην εφημερίδα ”Μέτοχος” που κυκλοφορεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v