Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kappa: Προβλέψεις και επιλογές για το 2003

Εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά μετοχών και προτιμήσεις τίτλων ανά κλάδο για το 2003 περιέχει έκθεση της Kappa Securities, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου. Η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται ”αμυντική”, ενώ αναφέρονται εκτιμήσεις για το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων.

Kappa: Προβλέψεις και επιλογές για το 2003
Τις εκτιμήσεις της Kappa Securities για την ελληνική αγορά μετοχών το 2003 περιέχει σχετική έκθεση της Χρηματιστηριακής, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου.

”Η Ελλάδα”, αναφέρει η Kappa, ”φαίνεται αμυντική”. ”Αν και οι ελληνικές μετοχές δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την παγκόσμια πτωτική τάση”, προσθέτει, ”η οικονομία της χώρας ενισχύεται από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τα χαμηλά επιτόκια που ενισχύουν την κατανάλωση, αλλά και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων”.

Ο πολλαπλασιαστής P/E, που για το 2001 ανακοινώθηκε στο 11,1, για το 2002 αναμένεται στο 20, για το 2003 στο 14,3 και για το 2004 στο 11,8.

Αναφορικά με τις προοπτικές των ιδιωτικοποιήσεων, η Kappa εντοπίζει την πρόθεση του ελληνικού κράτους να διαθέσει το 10,9% της Εθνικής (από το σύνολο του 24% που κατέχει σήμερα), το 9,5% της Εμπορικής (ολόκληρο το ποσοστό), το 25% του ΟΠΑΠ (σήμερα κατέχει το 75,7%), καθώς και μέχρι το 20% της ΔΕΗ (σήμερα κατέχει το 71,3%).

Η Kappa Securities φαίνεται ότι προτιμά τους αμυντικούς κλάδους, με προοπτικές κερδοφορίας, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και καλές ταμειακές ροές, ενώ αποφεύγει εταιρίες με ”τεντωμένους” ισολογισμούς.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η έκθεση εκτιμά πως θα εμφανίσει απόδοση κατώτερη από αυτή της αγοράς (underweight), αν και τονίζει ότι πιθανή αναζωπύρωση των εξελίξεων γύρω από συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι δυνατόν να αντιστρέψει την τάση. Στο επίκεντρο κάθε τέτοιου deal, σύμφωνα πάντα με την Kappa, θα βρεθεί η Alpha Bank.

Για την τελευταία, η πρόβλεψη είναι ότι θα εμφανίσει απόδοση μεγαλύτερη από αυτή της αγοράς (overweight) με την τιμή-στόχο να τίθεται στα 13,5 ευρώ, ενώ, αντίθετα, εκτιμάται πως Eurobank και Εμπορική θα αποδώσουν λιγότερο από την αγορά (underperform), με τις τιμές-στόχους στα 10,5 και 13,2 ευρώ αντίστοιχα. Ακόμη, ως τιμή- στόχος για τη μετοχή της Εθνικής τίθενται τα 14,4 ευρώ.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών χωρίζεται από την Kappa σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Για τη σταθερή η πρόβλεψη είναι ”neutral”, ενώ, αντίθετα, για την κινητή προβλέπεται ”overweight”. Οι αποδόσεις των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών μετοχών ξεπέρασαν αυτές των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους κατά 34% μέσα στο οικονομικό έτος 2002.

Τόσο η Panafon Vodafone όσο και η CosmΟΤΕ προσφέρουν διψήφια νούμερα ανάπτυξης και ελκυστική αποτίμηση, αναφέρεται στην έκθεση. ”Ουδέτερη στάση” συνιστάται για τον ΟΤΕ, αφού παρά το ότι είναι ”φτηνός” σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες, ανησυχία προκαλούν οι διεθνείς επενδύσεις του και ο εγχώριος ανταγωνισμός. Από τις εταιρίες του κλάδου ως top pick επιλέγεται η Panafon.

Για τους κλάδους δομικών υλικών και κατασκευών προβλέπεται ”overweight”, ως αποτέλεσμα και της αύξησης που αναμένεται στη ζήτηση για τσιμέντο, αφού, όπως αναφέρεται, τα χαμηλά επιτόκια ενισχύουν την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων για το 2004, τονίζει η Kappa, προσφέρουν σημαντικά περιθώρια επέκτασης σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Από τον κλάδο δομικών υλικών ξεχωρίζει η μετοχή του Τιτάνα, ενώ από τις κατασκευές αυτές των Άκτωρ και ΓΕΚ.

”Overweigth” είναι όμως η σύσταση και για τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών, ο οποίος, όπως γράφει η Kappa Securities, με τα αμυντικά του χαρακτηριστικά προσέλκυσε τους επενδυτές το 2002. Στο σχέδιο της Intralot για διάθεση stock options και στην πιθανότητα διάθεσης νέου (κρατικού μεριδίου) του ΟΠΑΠ αποδίδεται η ”ρωγμή” στη θετική εικόνα που δίνει συνολικά ο τομέας για το τρέχον έτος.

Από τον κλάδο, η Kappa Securities ξεχωρίζει την Hyatt, για την οποία ως τιμή-στόχος δίνονται τα 8,2 ευρώ. Για τον ΟΠΑΠ και την Intralot η τιμή-στόχος τίθεται στα 11,6 και τα 17,7 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v