Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές οι προοπτικές των τραπεζών για το 2003

Διψήφια κατά μέσο όρο ποσοστά αύξησης της κερδοφορίας θα εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες για το 2003, όπως προκύπτει από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών μεγάλων ελληνικών ΑΧΕ, που επεξεργάσθηκε η SelasNet. Τι δείχνει η βάση δεδομένων της First Call.

Θετικές οι προοπτικές των τραπεζών για το 2003
”Βαρόμετρο” κατά κοινή παραδοχή θα αποτελέσουν και για τη φετεινή πορεία της ελληνικής αγοράς τα κέρδη των τραπεζών. *

Όπως προκύπτει από έρευνα για τις, σε γενικές γραμμές, αισιόδοξες ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις” Ελλήνων και διεθνών αναλυτών, αυτές ”συμφωνούν” με τις απόψεις που διατυπώνουν στον ”ΜΕΤΟΧΟ” τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη ισάριθμων τραπεζικών ομίλων.

Τα αποτελέσματα του 2003 θα είναι καλύτερα από εκείνα του 2002, υποστηρίζουν, σε ποσοστό που μάλλον θα αποδειχθεί... διψήφιο. Ως θετική, άλλωστε, κρίθηκε από τους ίδιους τους τραπεζίτες η πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, που διατήρησε σταθερά τα ratings για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και τις προοπτικές τους. Ωστόσο, το θέμα της χρηματιστηριακής αποτίμησης παραμένει... νεφελώδες.

Ο τραπεζικός κλάδος, η παραδοσιακή ”ατμομηχανή” της Σοφοκλέους, ήταν το 2002 η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς καταγράφοντας σημαντικότατο ποσοστό πτώσης, με βασική αιτία τη μείωση των συνολικών κερδών, καθώς τα οργανικά έσοδα δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από χρηματοοικονομικές πράξεις στις αγορές, ενώ η πτώση των τιμών στη Σοφοκλέους δημιούργησε σημαντικότατα προβλήματα υποαξιών.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα 1 (**) με τις συγκλίνουσες απόψεις Ελλήνων αναλυτών από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες, για την εξέλιξη των κερδών ανά μετοχή (Εarnings Per Share-EPS) των τραπεζών, το 2002 εκτιμάται ότι θα κλείσει με σημαντικές μειώσεις (από -36% έως -57%) για τις λεγόμενες και ιστορικές τράπεζες, ενώ στην περίπτωση της Eurobank δεν αναμένεται μεταβολή και στην περίπτωση της Πειραιώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 14%.

Για το 2003, όμως, εκτιμάται (κατά μέσο όρο) ότι θα υπάρξουν διψήφια ποσοστά αύξησης, που θα ανέλθουν έως και σε 25% για την Εμπορική, 19,4% για τη Εurobank και 14,6% για την Πειραιώς, ενώ για την Εθνική προβλέπεται άνοδος της κερδοφορίας κατά 12,6% και για την Αlpha κατά 9%.

Στον δεύτερο πίνακα (**) παρατίθενται και οι ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις” των διεθνών αναλυτών (Ελλήνων και ξένων), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της First Call, όπου όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες εκτιμήσεις (ξένων κυρίως αναλυτών) ανανεώνονται με αργούς ρυθμούς λόγω και του σχετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά.

Πάντως και από αυτές τις εκτιμήσεις για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες προκύπτει η πεποίθηση για αρκετά σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων.

Η οποία, πάντως, δεν παύει να απειλείται από διάφορους παράγοντες, έχοντες σχέση με τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, με την πορεία των αγορών διεθνώς, αλλά και με τις κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με την αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών για επισφαλή δάνεια, ένα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί σε… έντονους τόνους και ενδεχομένως να κλείσει στις 15 Ιανουαρίου.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών συγκρίνονται ανά πάσα στιγμή από τους ξένους αναλυτές, αλλά και από πολλούς Έλληνες συναδέλφους τους, με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν αντίστοιχο μέγεθος και παρόμοια χαρακτηριστικά. Και η σύγκριση αυτή, τουλάχιστον επί τη βάσει των διεθνών και των αμερικανικών λογιστικών προτύπων, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται στις επενδυτικές επιλογές των περισσοτέρων ελληνικών χρηματιστηριακών, εν αντιθέσει με τις τηλεπικοινωνίες.

Ειδικά οι ξένοι αναλυτές, όπως φαίνεται και από μια προσεκτική ανάγνωση των αποσπασμάτων της έκθεσης της Μoody’s, δίνουν μεγάλη έμφαση σε θέματα ”αποτελεσματικότητας” (κέρδη ως προς το ενεργητικό, σχέση εσόδων-κόστους κ.λπ.), στα οποία, όπως προκύπτει από τον συνοδευτικό πίνακα μεταξύ των τραπεζών που έχουν υιοθετήσει ξένα λογιστικά πρότυπα, φαίνεται να ξεχωρίζει η Eurobank.

H στάση των ξένων επενδυτών (που μείωσαν τη θέση τους στις ελληνικές τράπεζες το 2002) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζών να αποκαταστήσουν ένα μέρος της… ”χαμένης τιμής” τόσο των μετοχών τους όσο και της Σοφοκλέους.

* Απόσπασμα από το cover story του ”Μετόχου”, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 2003

(**) Οι πίνακες 1 και 2 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικο Yλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v