Πληθωρισμός και μεταλλάξεις απειλούν την ανάκαμψη στην Ευρώπη

Μετά από δύο τρίμηνα ισχυρής ανάπτυξης η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα. Η επιστροφή των δημοσιονομικών «γερακιών» και η στάση της Κομισιόν. Πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις η πολιτική στασιμότητα στη Γερμανία.

Πληθωρισμός και μεταλλάξεις απειλούν την ανάκαμψη στην Ευρώπη

H συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η άνοδος του πληθωρισμού και η πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού που προκαλεί την Covid-19 θα οδηγήσει πιθανότατα σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο εκτιμά το Stratfor.

Μετά από δύο τρίμηνα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης, ο ρυθμός της αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρώπη θα επιβραδυνθεί, καθώς ενισχύονται τα καθοδικά ρίσκα. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επηρεάσουν αρνητικά τη μεταποίηση, ενώ ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος του ενεργειακού κόστους μπορεί να μειώσουν την εγχώρια κατανάλωση.

Η μετάλλαξη Δέλτα, και ειδικά η πιθανή εμφάνιση νέων, πιο μολυσματικών μεταλλάξεων απειλούν επίσης μια επιστροφή σε πιο αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης – γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει την οικονομία. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. θα καθυστερήσουν την επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών για όσο περισσότερο μπορούν, επιλέγοντας να επεκτείνουν τη χρήση «πιστοποιητικών υγείας» για να ασκήσουν πίεση στους διστακτικούς να εμβολιαστούν.

Oι συνεχείς αλλαγές στους κανόνες και η αβεβαιότητα για την πορεία των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πλήξουν τον τομέα των υπηρεσιών (και τον τουρισμό και την φιλοξενία ειδικότερα) ιδιαίτερα σκληρά.

Ενώ τα υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τριμήνου, θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο οικονομικών κρίσεων στο μέλλον, καθώς διογκώνονται τα χρέη.

Οι χώρες στη βόρεια Ευρώπη θα πιέσουν για επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μπλοκ, το οποίο θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις δαπάνες και τον δανεισμό. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύσκολα θα πιέσει τα κράτη μέλη να αρχίσουν να μειώνουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και το χρέος τους κατά τη διάρκεια του τριμήνου, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνει εύθραυστη.

Επιπρόσθετα, οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να δίνουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και δάνεια για να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη και να βοηθήσουν τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας σε όλο το μπλοκ. Tα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και τα ασυνήθιστα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξήσουν τον κίνδυνο τραπεζικών και πιστωτικών κρίσεων στην Ε.Ε. μακροπρόθεσμα, αν και δεν πρόκειται για κάποια απειλή που θα εκδηλωθεί αυτό το τρίμηνο.

Εύθραυστη ανακωχή για το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία

Μια προσωρινή ανακωχή θα ανοίξει την πόρτα για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θα διατηρηθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση να επεκταθεί η περίοδος χάριτος για την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπλοκές στο διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Μειώνει επίσης την πιθανότητα να υπάρξει μπαράζ τιμωρητικών δασμών ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες βραχυπρόθεσμα και ανοίγει την πόρτα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Ωστόσο, οι βρετανικές πιέσεις για επανασχεδιασμό του πρωτοκόλλου και η πρόθεση της Ε.Ε. να προχωρήσει μόνο σε ελάχιστες αλλαγές, σημαίνουν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της πολιτικής κόντρας θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως και η απειλή κατάρρευσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ασταθής καθώς οι Ενωτικοί συνεχίζουν να αποκηρύσσουν το πρωτόκολλο και απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, μεμονωμένα περιστατικά κοινωνικού αναβρασμού ή άλλες προσπάθειες κατά του πρωτοκόλλου είναι πιθανές, αν και δύσκολο θα δημιουργήσουν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή.

Παρατεταμένες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις στη Γερμανία

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα διαρκέσουν το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι ολόκληρο) το τέταρτο τρίμηνο, αφήνοντας τη χώρα με μια προσωρινή κυβέρνηση που θα είναι επιφυλακτική στο να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην εσωτερική ή εξωτερική πολιτική.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου κατέληξαν σε μια κατακερματισμένη Bundestag και θα χρειαστεί συμφωνία μεταξύ τουλάχιστον τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι περίπλοκες και μακροχρόνιες, διατηρώντας την απερχόμενη καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ υπεύθυνη της κυβέρνησης για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Λόγω της αργής πολιτικής μετάβασης στη Γερμανία, η ΕΕ θα αναβάλει τις αποφάσεις για πολλές μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις μέχρι να υπάρξει νέα διοίκηση στο Βερολίνο.

Οι συζητήσεις για θέματα όπως η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης του μπλοκ και η εφαρμογή μιας ένωσης κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη θα ενταθούν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αλλά δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις χωρίς πολιτική σαφήνεια στο Βερολίνο.

Η πρόοδος σε όλα αυτά τα ζητήματα θα είναι πιο πιθανή αν τα προοδευτικά κόμματα έχουν θέσεις επιρροής στον νέο συνασπισμό, επειδή είναι πιο πρόθυμα να αυξήσουν τον επιμερισμό του χρηματοοικονομικού κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τους συντηρητικούς αντιπάλους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v