Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κορωνοϊός δίνει πίστωση χρόνου σε εύθραυστες κυβερνήσεις της ΕΕ

Πώς θα επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιταλία η πανδημία του κορωνοϊόυ. Τα μέτρα τόνωσης της ΕΕ και ποια είναι τα βασικά σενάρια για τις διαπραγματεύσεις Ευρώπης-Ηνωμένου Βασιλείου και το Brexit.

Ο κορωνοϊός δίνει πίστωση χρόνου σε εύθραυστες κυβερνήσεις της ΕΕ

Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν την αρνητική οικονομική επίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού με μέτρα τόνωσης. Όμως, καθώς η κατανάλωση, η παραγωγή, οι επενδύσεις και το εμπόριο έχουν αποδυναμωθεί πολύ σοβαρά από την πανδημία, το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ένα τρίμηνο οικονομικού πόνου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, γράφει το Stratfor στις προβλέψεις του για το β' τρίμηνο.

Οπως επισημαίνει, η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στην επιβολή των κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα ελλείμματα, θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών και του δανεισμού των κυβερνήσεων, όμως η οικονομία της Ευρώπης θα είναι αδύναμη το β’ τρίμηνο λόγω της αρνητικής επίπτωσης του ιού στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαθέσει φθηνά δάνεια για τις τράπεζες και έχει αυξήσει τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, η επίπτωση στην πραγματική οικονομία θα είναι εξίσου μέτρια  καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να πιέζεται από τις καραντίνες.

Η γερμανική οικονομία

Οπως σημειώνει το Stratfor, τα μέλη του Γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού διατήρησαν την άβολη συμμαχία τους το α’ τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο αναμένεται η επίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού να κυριαρχήσει στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Βερολίνου. Καθώς επισπεύδεται η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θα βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους για τη δημοσιονομική πολιτική και θα εφαρμόσουν μέτρα τόνωσης προκειμένου να μετριάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις οικονομικές διαταραχές. Ο φόβος των γενικών εκλογών εν μέσω μιας πανδημίας και τα εσωκομματικά ζητήματα θα διατηρήσουν η γερμανική κυβέρνηση στη θέση της και το β’ τρίμηνο, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει εύθραυστος.

Η ιταλική κρίση

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε δυο επιπτώσεις στην Ιταλία κατά το πρώτο τρίμηνο. Οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών και των μειώσεων φόρων, και έβαλε στον «πάγο» την πολιτική κρίση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Stratfor, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, η ιταλική οικονομία θα παραμείνει πολύ αδύναμη και εταιρείες και νοικοκυριά θα δυσκολευτούν πολύ να ορθοποδήσουν. Η Ρώμη θα εκμεταλλευτεί την πιο ήπια προσέγγιση της ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες και θα συνεχίσει να ρίχνει χρήμα στην οικονομία και να βοηθά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Όμως αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ελλείμματος και χρέους μακροπρόθεσμα. Οι πολιτικές διαμάχες που έφεραν την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης στην αρχή του έτους θα επιστρέψουν μόλις περάσει το χειρότερο κομμάτι της πανδημίας του κορωνοϊού, αργότερα φέτος.

Οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο και οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ τριμήνου και ενώ θα υπάρξουν διμερείς τριβές για θέματα όπως η ρυθμιστική ευθυγράμμιση, τα αλιευτικά δικαιώματα και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ωστόσο δεν αναμένεται το Λονδίνο ή οι Βρυξέλλες να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία αυτό το τρίμηνο όμως, όπως εκτιμά το Stratfor, ενώ η κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαταράξει το ημερολόγιο των διαπραγματεύσεων, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το γ’ τρίμηνο. Η αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσουν την πίεση σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια συμφωνία αργότερα φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v