Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις S&P για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών το euro2day.gr δημοσιεύει την έκθεση της Standard & Poors με τίτλο ”Bank Industry Risk Analysis: Hellenic Republic” και ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2002, στην οποία επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε υψηλότερο βαθμό εκτεθιμένες σε πιστωτικούς κινδύνους (μεσοπρόθεσμα) έναντι των ευρωπαϊκών.

Εκτιμήσεις S&P για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
Την υψηλότερη έκθεση σε πιστωτικούς κινδύνους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών (μεσοπρόθεσμα) επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος της Standard & Poors σε έκθεση της με τίτλο ”Bank Industry Risk Analysis: Hellenic Republic” και με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2002.

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται πως ο τραπεζικός κλάδος προβλέπεται να ωφεληθεί από τις μελλοντικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες από την S&P ώστε να ευνοηθεί η οικονομική σταθερότητα, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται για το γεγονός πως η πιστοληπτική ικανότητα των 5 ισχυρότερων ελληνικών τραπεζών αξιολογείται με το χαρακτηρισμό BBB, ο οποίος είναι χαμηλότερος από τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι αναλυτές της S&P εκτιμούν πως το προσφορότερο έδαφος για την επέκταση των εγχώριων τραπεζών αφορά τη λιανική τραπεζική, όπου τα περιθώρια είναι ακόμα υψηλά, ενώ τονίζει την μεταστροφή από την πολιτική το ”μετρητό είναι βασιλιάς” (cash is king), στη διάθεση των νοικοκυριών να δανεισθούν περαιτέρω, αλλά και την περαιτέρω επέκταση (από τις τράπεζες) σε πεδία νέων τραπεζικών προϊόντων.

Aν και οι τιμές των τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν καταγράψει σημαντική μείωση από τα επίπεδα του 1999, η S&P επισημαίνει μια τάση βελτίωσης στα οργανικά κέρδη και την ρευστότητα εξαιρουμένων εκείνων, που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στις τάσεις της αγοράς.

Παράλληλα η S&P στέκεται στην φάση μετάβασης που βρίσκεται στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αγγίξει η Ελλάδα τους ευρωπαίους ”ανταγωνιστές” της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v