Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο στρατός έχει το κλειδί για τη μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα θα δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό για τη μετάβαση εξουσίας. Ποιες κινήσεις στο Μεξικό θα περιορίσουν τις ευκαιρίες για ξένες ενεργειακές επενδύσεις. Πώς κινούνται Αργεντινή και Βραζιλία.

Ο στρατός έχει το κλειδί για τη μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα

Οι εκτεταμένες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και οι αυξανόμενες διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση θα αποτελέσουν τον «οδηγό» της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στη Βενεζουέλα το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Stratfor.

Οι κυρώσεις θα στερήσουν από τη Βενεζουέλα τα πετρελαϊκά έσοδα που χρειάζεται για τις εισαγωγές. Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης θα διογκωθούν, πείθοντας περισσότερους χαμηλόβαθμους στρατιώτες να ταχθούν κατά της κυβέρνησης -και τελικά να την απειλήσουν.

Αυτή η πίεση θα οδηγήσει τους στρατιωτικούς διοικητές και τους πολιτικούς της Βενεζουέλας να συζητήσουν τους όρους μιας πολιτικής μετάβασης στη χώρα με την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση Τραμπ. Όμως οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν και τελικά θα αποτύχουν, αν δεν δοθούν εξασφαλίσεις σε σημαντικό αριθμό αξιωματικών που ελέγχουν τις στρατιωτικές μονάδες, πως δεν θα συλληφθούν ή εκδοθούν στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί πως ακόμα και αν η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο δεν μπορεί να αλλάξει, μια ξένη στρατιωτική επέμβαση είναι εξαιρετικά απίθανη. Το καλύτερο σενάριο για τη Βενεζουέλα είναι μια σχετικά ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια κυβέρνηση που θα είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Μια γρήγορη αλλαγή κυβέρνησης, όμως, κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι. Ακόμα και με συζητήσεις περί αμνηστίας, το να στραφούν στρατιωτικοί διοικητές κατά του Μαδούρο είναι εγγενώς μια ριψοκίνδυνη πρόταση. Οποιαδήποτε απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ φραξιών εντός των ενόπλων δυνάμεων. Μια τέτοια αντιπαράθεση θα έβλαπτε τις φυσικές υποδομές της Βενεζουέλας, δυσκολεύοντας την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Μια μετα-Μαδούρο Βενεζουέλα θα διαφημίζει τις εκτεταμένες ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα της, καθώς θα έχει μεγάλη ανάγκη τα πετρελαϊκά έσοδα για να ξαναχτίσει την οικονομία της. Όμως η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί μια περιοχή ασταθή για τη δραστηριοποίηση ενεργειακών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα διατηρήσουν μια διευρυμένη εποπτεία του ενεργειακού τομέα και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση.

Οι εταιρείες που επενδύουν στη Βενεζουέλα θα πρέπει να διαχειριστούν την εγγενή τοπική διαφθορά, καθώς οι αξιωματούχοι θα έχουν ως προτεραιότητα να γεμίσουν τις τσέπες τους αντί να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα.

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικό αυξάνει τον επενδυτικό κίνδυνο

Εν τω μεταξύ, το β' τρίμηνο, η νέα κυβέρνηση του Μεξικό θα μπορούσε να εγκρίνει συνταγματικές αναθεωρήσεις προκειμένου να μπορεί να διενεργεί πιο νομικά δεσμευτικά δημοψηφίσματα, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες για την ψήφο του εκλογικού σώματος σε εθνικά και τοπικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador θα αυξήσει την εξουσία του επί των ενεργειακών ρυθμιστικών αρχών της χώρας, διορίζοντας νέους αξιωματούχους στην ηγεσία των αρχών αυτών. Αυτή η κίνηση θα περιορίσει τις ευκαιρίες για ξένες ενεργειακές επενδύσεις στο υπόλοιπο της θητείας του Obrador. Ακόμα και αν ο πρόεδρος δεν μπορέσει να βρει τις ψήφους στο Κογκρέσο για μια συνταγματική αναθεώρηση στο θέμα των δημοψηφισμάτων, θα εξακολουθήσει να διενεργεί δημοψηφίσματα για μεμονωμένες επενδύσεις που δυσαρεστούν τις τοπικές κοινότητες.

Τους επόμενους μήνες και χρόνια, οι ξένες επενδύσεις σε πετρέλαιο, αέριο και ακόμα και στο real estate θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύμα ρυθμιστικών αποφάσεων ή ενός ξαφνικού δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής φοβάται την επιστροφή του λαϊκισμού

Στην Αργεντινή, ο πρόεδρος Mauricio Macri θα κάνει αγώνα αυτό το τρίμηνο, ενόψει των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο Marci, ο οποίος ακολουθεί πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις, θα εφαρμόσει μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να έχει η χώρα πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, όμως θα αποξενώσουν κάποιους ψηφοφόρους.

Η πρώην πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner θα αναδυθεί ως η πιθανότερη ανταγωνίστρια του Macri, εκτός και αν οι συνεχιζόμενες έρευνες για ποινικές ευθύνες της τη βγάλουν εκτός της κούρσας διεκδίκησης του προεδρικού θώκου. Αν απαγορευτεί στη Fernandez να συμμετέχει στις εκλογές του Οκτωβρίου, τότε οι πιθανότητες νίκης του Macri θα αυξηθούν.

Τελειώνει ο χρόνος για την εμπορική μεταρρύθμιση στη Βραζιλία

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα κινηθούν πιο κοντά στην άρση των εμποδίων για το εμπόριο. Η Βραζιλία και η Αργεντινή θα προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δασμών εισαγωγών και για να δώσουν σε κάθε μέλος της Mercosur την ελευθερία να διαπραγματευτεί και να υπογράψει δικές του συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Η Βραζιλία θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί και να εγκρίνει τις όποιες τροποποιήσεις στην εμπορική πολιτική, προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής -που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Fernandez- τον Δεκέμβριο.

Μια επιτυχημένη προσπάθεια από την πλευρά της Βραζιλίας να ενώσει τις χώρες της Mercosur για το θέμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επεκτείνει τις εμπορικές ευκαιρίες των ξένων εξαγωγέων στις χώρες αυτές τα επόμενα χρόνια. Αν και η κυβέρνηση της Αργεντινής ελπίζει να αποφύγει μια διαμάχη με τη Βραζιλία για την εμπορική πολιτική, ωστόσο οι πιέσεις από ενώσεις κατασκευαστών μπορεί να την κάνουν να ταχθεί κατά οποιονδήποτε μειώσεων στους δασμούς. Αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να απειλήσει με αποχώρηση από τη Mercosur, για να πείσει την Αργεντινή να αποδεχθεί τους όρους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v