”Οριακή”... αυτοδυναμία στη Σοφοκλέους

Αν πιστέψουμε τις πρόσφατες εκθέσεις των ξένων θεσμικών -και μετά την (οριακή) νίκη της Ν.Δ.- αναμένουμε μεσοπρόθεσμο ράλι στα ”κρατικόχαρτα” και στις ”παντός καιρού” τράπεζες (!). Ωστόσο, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι η εγχώρια πολιτική κατάσταση, αλλά η διεθνής οικονομική αστάθεια, που εξακολουθεί να δηλώνει παρούσα…

”Οριακή”... αυτοδυναμία στη Σοφοκλέους
* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποτιμήσεις των βασικών δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

του Στέφανου Κοτζαμάνη

”Αποφύγαμε τα χειρότερα”: Αυτή είναι η εντύπωση την οποία αποκομίζει η χρηματιστηριακή αγορά από το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, καθώς:

Πρώτον, προκύπτει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, έστω και με την ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Δεύτερον, αναλαμβάνει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας το κόμμα εκείνο που φαίνεται να προτιμούσαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Και τρίτον, με τον μεγάλο ηττημένο της αναμέτρησης να είναι το ΠΑΣΟΚ, δίνεται πλέον η δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε, ιδίως για όσους μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθεί να ανασυνταχτεί μετά τη δεύτερη συνεχή εκλογική του ήττα.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι αβεβαιότητες στη Σοφοκλέους ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί ο μεγαλύτερος παράγοντας ανησυχίας για την ελληνική χρηματιστηριακή δεν είναι η εγχώρια πολιτική κατάσταση αλλά η διεθνής οικονομική αστάθεια, το μέγεθος της οποίας θεωρείται ότι θα μπορούμε να εκτιμήσουμε σε δύο με τρεις περίπου μήνες από σήμερα.

Και επίσης, γιατί η ”επόμενη μέρα” των εκλογών δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι προεκλογικές παροχές υπολογίζονται μεταξύ του 3% και του 5% του ΑΕΠ και σε περίπτωση που υλοποιηθούν, μπορούν να θέσουν τους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας (και πάλι) εκτός Μάαστριχτ. Και βέβαια, το κόστος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, η αναρρίχηση του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια και η μάλλον ανοδική τάση των ευρωπαϊκών επιτοκίων μόνο πονοκεφάλους προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Τέλος, το έργο της παρούσας κυβέρνησης αναμένεται να είναι πιο δύσκολο από αυτό της προηγούμενης. Με λιγότερους πλέον βουλευτές και χωρίς το μέχρι τώρα επιχείρημα ότι ”φταίει το ΠΑΣΟΚ” θα κληθεί να αντιμετωπίσει άκρως δισεπίλυτα θέματα, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό.

Ευχαριστημένοι οι ξένοι θεσμικοί

Συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με ικανοποιητική αυτοδυναμία επιθυμούσε η Σοφοκλέους στις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη, πράγμα που τελικά έγινε.

Οι ξένοι οίκοι το είχαν δηλώσει ξεκάθαρα, όχι μόνο γιατί γενικότερα τάσσονται υπέρ των συντηρητικών ανά τον κόσμο διακυβερνήσεων, αλλά γιατί από τη συνέχιση των ”τομών” και των ”μεταρρυθμίσεων” που είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία θα έχουν να ωφεληθούν σημαντικά και οι ίδιοι, λόγω των επικερδών εργασιών τις οποίες θα κληθούν να αναλάβουν.

Ανάλογη στάση κράτησε και η πλειονότητα των βασικών μετόχων των εταιριών, όχι τόσο επειδή πιστεύει ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στις οικονομικές πολιτικές μεταξύ των δύο κομμάτων. Αντίθετα, η προτίμηση των επιχειρηματιών στην επανεκλογή της Νέας Δημοκρατία οφείλεται στον φόβο ότι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, όσο και η πιθανότητα επικράτησης του ΠΑΣΟΚ, θα οδηγούσαν σε πολύμηνες καθυστερήσεις:

• Την ανάθεση των μεγάλων έργων που ”περιμένουν στην ουρά” (κατασκευές, πληροφορική).

• Την προώθηση των αιτήσεων για αδειοδότηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

• Την ψήφιση μιας σειράς πολύ σημαντικών νομοσχεδίων (π.χ. οικιστικές περιοχές).

• Αποφάσεις κρατικών εταιριών και οργανισμών εξαιτίας των σαρωτικών αλλαγών στις διοικήσεις τους.

Τα ”κρατικόχαρτα” στο επίκεντρο

Η Morgan Stanley σε ειδικό report στα τέλη Αυγούστου για τη μετοχή του ΟΤΕ εξήγησε ότι ο βασικός καταλύτης για τη μελλοντική πορεία του ΟΤΕ δεν είναι άλλος από την έκβαση των εκλογών και σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας η μετοχή του μπορεί να φτάσει έως και τα 29,2 ευρώ, δηλαδή να ενισχυθεί κατά 28% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (!).

Η JP Morgan εκτόξευσε την αποτίμηση της ΔΕΗ αλλάζοντας τη σύσταση αλλά και τη στάση για τη μετοχή της Επιχείρησης από ”underweight” σε ”overweight” για πρώτη φορά στα τέλη Αυγούστου, αυξάνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο στα 30 ευρώ (!) για τα τέλη του 2008 από 15,9 ευρώ προηγουμένως εν όψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στην εξουσία, κάτι που θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τη διατήρηση της διοίκησης της επιχείρησης και τις διαπραγματεύσεις με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η τελευταία που προστέθηκε στο πολιτικό σκηνικό των ημερών ήταν η επίσης αμερικανική Merrill Lynch. Ο αμερικανικός οίκος είχε προβεί σε εκτιμήσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία είχε εκτιμήσει άνοδο 25% στην τιμή της (στα 27,2 ευρώ) σε περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Πέραν όμως των παραπάνω μετοχών, η χρηματιστηριακή αγορά περιμένει τώρα από την κυβέρνηση την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Ενδεικτικές είναι οι προσδοκίες για νέα placements σε ΑΤΕbank, ΟΤΕ και ενδεχομένως στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το θέμα των στρατηγικών εταίρων σε λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και νερά (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος. Ειδικότερα για την ΕΥΔΑΠ, υπενθυμίζουμε μια πρόσφατη έκθεση της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, που συσχέτιζε την ταχύτητα υλοποίησης και τον βαθμό επιτυχίας του business plan της εισηγμένης με το κόμμα που θα επικρατούσε στις εκλογές, προκρίνοντας νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ”απυρόβλητο” οι τράπεζες

Μπορεί οι αναλυτές να είχαν αναφερθεί στις επιδράσεις των χθεσινών εκλογών σε συγκεκριμένες μετοχές του δημόσιου τομέα (κυρίως ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως ΕΥΔΑΠ και λιμάνια), ωστόσο δεν υπήρξε κάποια επισήμανση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να επηρέαζε θετικά ή αρνητικά τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανάλυση της UBS για τον κλάδο, στην οποία όχι μόνο δίνονται υψηλές τιμές-στόχοι και θετικές συστάσεις ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, αλλά κυρίως δηλώνεται ότι οι κίνδυνοι των τραπεζών είναι ουσιαστικά πολύ περιορισμένοι.

Έτσι, ο ελβετικός οίκος δήλωσε ότι δεν προβληματίζεται από σειρά παραγόντων ικανών που έχουν συζητηθεί ευρύτατα την τελευταία διετία, όπως:

• Πιθανός πόλεμος τιμών στο μέτωπο των επιτοκίων καταθέσεων.

• Περαιτέρω σμίκρυνση του spread στα στεγαστικά δάνεια.

• Πιθανή έξαρση των επισφαλών δανείων.

• Κίνδυνος από θέσεις των ελληνικών τραπεζών σε προϊόντα έναντι εξασφαλίσεων.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποτιμήσεις των βασικών δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v