Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλοί και... ψαγμένοι οι Ασιάτες κροίσοι

Οι Ασιάτες κροίσοι προσεγγίζουν πλέον τις 16.000 άτομα διαθέτοντας συνολική περιουσία πάνω από 7,5 τρισ. δολάρια. Ως προς τις επενδύσεις τους παρουσιάζονται υπέρ των λεγόμενων εναλλακτικών προϊόντων, όπως τα εμπορεύματα και τα έργα τέχνης. Συνολικά το 25% των κεφαλαίων έχει επενδυθεί σε εναλλακτικές επενδύσεις, το 23% σε μετοχές το 19% σε ακίνητα, το 18% σε μετρητά και σε ομόλογα το 15%.

Πολλοί και... ψαγμένοι οι Ασιάτες κροίσοι
του Απόστολου Λακασά

Είναι πολλοί, είναι πλούσιοι και είναι ”ψαγμένοι”. Ο λόγος για τους Ασιάτες εκατομμυριούχους, οι οποίοι υπολογίζεται ότι κατέχουν πλούτο πάνω από τα 7,5 τρισ. δολάρια, αυξάνονται γρηγορότερα σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο και προτιμούν τα δύσκολα και εξεζητημένα προϊόντα για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στην Ασία βρίσκονται περί τα 2,5 εκατ. εκατομμυριούχοι. Όμως, κάποιοι ξεχωρίζουν. Οι Ασιάτες κροίσοι -με περιουσία τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια- προσεγγίζουν πλέον τις 16.000 άτομα διαθέτοντας συνολική περιουσία πάνω από 7,5 τρισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια στο τέλος της δεκαετίας, αφού οι πλούσιοι στην Ασία θα πληθαίνουν με ετήσιο ρυθμό 6,7% έναντι του 6% του διεθνούς μέσου όρου.

Ως προς τις επενδύσεις τους παρουσιάζονται υπέρ των λεγόμενων εναλλακτικών προϊόντων. Δηλαδή, εμπορεύματα, έργα τέχνης, τα μοντέρνα private equity funds καθώς και τα hedge funds, τα οποία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των επενδύσεων στις περισσότερες χώρες της Ασίας, όπως παρουσιάζει έρευνα των Merrill Lynch και Capgemini. Συνολικά το 25% των κεφαλαίων έχει επενδυθεί σε εναλλακτικές επενδύσεις και το 23% σε μετοχές.

Σε ακίνητα έχει πάει το 19% των επενδύσεων, με μετρητά το 18% και σε ομόλογα το 15%.

Τι επιλέγουν

Όμως, εντυπωσιάζει η διαφοροποίηση των επενδυτών ανά χώρα.

Συγκεκριμένα:

* Το 31% των κροίσων της Κίνας επέλεξε τις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, ενώ το 25% κατευθύνθηκε προς τα ακίνητα, το 23% ήταν σε ρευστό και το 14% σε μετοχές.

* Στην Ινδία, αντίθετα, το 31% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε προς τις μετοχές. Οι εναλλακτικές επενδύσεις απορροφούν το 20% των κεφαλαίων, ενώ πολύ κοντά είναι τα ομόλογα με 19%. Το 17% επενδύθηκε σε ακίνητα και το 13% σε ρευστό.

* Οι πλέον ριψοκίνδυνοι είναι οι εκατομμυριούχοι της Σιγκαπούρης, καθώς το 37% των κεφαλαίων είναι σε εναλλακτικές επενδύσεις. Το 22% σε μετοχές, το 17% σε ακίνητα, το 13% σε ομόλογα και το 11% σε ρευστό.

* Στην Ταϊβάν, επίσης, προτιμούν private equity funds, hedge funds, τέχνη και εμπορεύματα. Συνολικά, έχει επενδυθεί το 32% του πλούτου των εκατομμυριούχων σε αυτά τα προϊόντα. Ακολουθούν οι μετοχές με 24%, τα ακίνητα με 16%, τα ομόλογα (15%) και τα μετρητά (13%).

* Οι μετοχές και τα ακίνητα είναι οι βασικές επιλογές των κροίσων του Χονγκ Κονγκ. Το 60% των κεφαλαίων τους μοιράζεται ισόποσα σε μετοχές και ακίνητα και το υπόλοιπο 40% πηγαίνει σε εναλλακτικές επενδύσεις (20%) και σε ομόλογα και ρευστό (από 10%).

* Οι πλέον συντηρητικοί είναι οι εκατομμυριούχοι της Νότιας Κορέας. Το 35% των επενδύσεών τους σε μετρητά-καταθέσεις, το 25% σε ομόλογα, το 20% σε μετοχές και μόλις το 5% σε εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα.

Το γεγονός ότι κατά μέσο όρο το ένα τέταρτο των επενδύσεων κατευθύνεται προς εναλλακτικά προϊόντα, όπως private equity funds και hedge funds (τα οποία έχουν εκρηκτική άνοδο αποδόσεων την τελευταία διετία στην Ασία) αποτυπώνει μία ισχυρή τάση διαφοροποίησης των κροίσων από τις μετοχές, σε μία περίοδο που όλο και περισσότεροι (κυρίως στην Κίνα) απλοί επενδυτές τις επιλέγουν.

Αντίθετα, όμως, το ότι σε μετρητά πηγαίνει το διόλου ευκαταφρόνητο 18% δείχνει την πρόθεσή τους να αντισταθμίσουν το ρίσκο. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v