Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγριεύει η κόντρα των funds για τη Hyatt

Σε πρωτοφανή μάχη μεταξύ funds που πλέον δημοσιοποιείται, εξελίσσεται η διαδικασία delisting της Hyatt Regency. Ο διευθύνων σύμβουλος της York Capital Management ανοίγει τα χαρτιά του και ο Ν. Σταθόπουλος της BC Partners απαντά μέσω δηλώσεων στη ”Ναυτεμπορική”.

Αγριεύει η κόντρα των funds για τη Hyatt
Σε πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά μάχη για την έξοδο της Hyatt από τη Σοφοκλέους βρίσκονται τα τρία hedge funds που κατέχουν το 13,6% της εταιρίας. Απέναντί τους η BC Partners που κατέχει πάνω από το 82% της εταιρίας.

Σε συνέντευξη του στη ”Ναυτεμπορική” και στην Ιουλία Ζαφόλια, ο διευθύνων σύμβουλος της York Capital, κ. Christophe Aurand, ανοίγει τα χαρτιά του, τονίζοντας ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό, θεωρώντας την αποτίμηση πρόχειρη και ελλιπή και δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει έως τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Από την άλλη πλευρά, σε δηλώσεις του προς την ίδια εφημερίδα, ο senior partner της BC Partners, κ. Νίκος Σταθόπουλος τονίζει ότι μόνος στόχος των funds είναι να εξαναγκασθεί η BC Partners να καταβάλλει υψηλότερο τίμημα σε σχέση με αυτό που προσφέρθηκε στους λοιπούς μετόχους της Hyatt και εμμέσως, κατηγορεί την άλλη πλευρά για χειραγώγηση.

Christophe Aurand: Πρόχειρη και ελλιπής η αποτίμηση της Hyatt

Στη συνέντευξή του, ο Christophe Aurand τονίζει: ”Είναι γεγονός πως αυξήθηκε συνολικά η θέση μας πάνω από 10% μετά την κήρυξη δημόσιας προσφοράς.

Και χθες όμως να είχαμε αγοράσει όλες μας τις μετοχές, η θέση μας ηθικά και νομικά θα ήταν ίδια.

Με τις πρόσθετες μετοχές, προστατευόμαστε από μια πιθανή υποχρεωτική έξοδο από την εταιρεία (”squeeze out”) για την οποία η BCP κατά το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο χρειάζεται το 90%. Ο σκοπός μας ήταν και είναι να παραμείνουμε μέτοχοι. Μάλιστα, θεωρώντας την τιμή τους τελευταίους μήνες πολύ ελκυστική αυξήσαμε περαιτέρω το ποσοστό μας. Μαζί με τους άλλους κατέχουμε τώρα 13,6%.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν βρίσκει άδικη την πρώτη αποτίμηση, ο κ. Aurand επισημαίνει: ”Όταν ένας οίκος προσλαμβάνεται από μια εταιρεία για να κάνει μια τέτοιου είδους ανάλυση, πολλές φορές το συμπέρασμα συμπίπτει με τις απόψεις του πελάτη του.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αποτίμηση, τη θεωρώ πρόχειρη και ελλιπή. Δίνει βάση στα λάθος στοιχεία, αγνοεί τους υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας και το συμπέρασμά της είναι λανθασμένο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επαφών που έχει με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Aurand τονίζει ότι και οι δυο τον διαβεβαίωσαν πως τα συμφέροντα της μειοψηφίας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Όπως εξηγεί, η πρόσφατη νομοθεσία στο ζήτημα δεν είναι ιδανική και παραμένει ενάντια στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό που καθιστά αναγκαίο είναι μια δεύτερη δημόσια πρόταση αγοράς, καλώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιλέξει ανεξάρτητο οίκο για την αποτίμηση και να εποπτεύσει την όλη διαδικασία.

Σε ερώτηση για τις επόμενες ενέργειες του fund, σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο αποφανθεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, ο κ. Aurand τονίζει: ”Θα σκεφτούμε την επόμενη κίνησή μας, το θεωρούμε πάντως εντελώς απίθανο. Δηλαδή όχι μόνο να παραβιαστούν το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι ρυθμίσεις περί squeeze-out, αλλά επιπλέον να παραβιαστεί ακόμη και η πρόσφατη νομική διάταξη (αντίθετη και ας είναι με την κοινοτική οδηγία) που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε λύση της κατάστασης; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα επιτραπεί να έχει η Ελλάδα τα χαμηλότερα standards προστασίας μειοψηφιών στην Ευρώπη”.

Τι απαντά η BC Partners

Σε δήλωσή του προς την ”Ναυτεμπορική” για το ζήτημα, ο senior partner του ομίλου κ. Νίκος Σταθόπουλος αναφέρει: ”Το σύνολο των μετοχών που κατέχουν σήμερα, αποκτήθηκε μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Regency από την BC Partners και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από το μετοχολόγιο της εταιρείας”.

Όπως υποστηρίζει: ”Αυτό που τώρα επιχειρούν τα δύο hedge funds είναι να σταματήσουν τη συγχώνευση και να εξαναγκάσουν τον κύριο μέτοχο της Regency -που σήμερα κατέχει το 82% του μετοχικού της κεφαλαίου- σε εξαγορά των μετοχών τους σε τιμή ανώτερη από αυτή που προσφέρθηκε στους λοιπούς μετόχους αλλά και αυτή που προσφέρθηκε στον μέτοχο πλειοψηφίας.

Τούτο προκύπτει άλλωστε και από παλαιότερες προσεγγίσεις των δύο hedge funds προς την BC, όταν ζητούσαν μεγαλύτερο τίμημα αδιαφορώντας για το τίμημα που όλοι οι άλλοι μέτοχοι επρόκειτο να λάβουν”.

Ο κ. Σταθόπουλος κάνει λόγο για χειραγώγηση της μετοχής της Hyatt: ”Δεδομένης της περιορισμένης διασποράς της μετοχής της Hyatt, η σημαντική αύξηση που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην τιμή της, δημιουργεί υπόνοιες για τεχνητή διαμόρφωση αυτής σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα από αυτά στα οποία ο τίτλος ήταν καθηλωμένος για περίπου ενάμιση χρόνο.

Kατόπιν προτροπής της BC, η Ηyatt Regency έχει ζητήσει από τις εποπτικές αρχές να διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν χειραγώγηση της μετοχής, κάτι που πιστεύουμε ότι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Η εμπιστοσύνη μας τόσο προς τις ελληνικές αρχές όσο και προς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παραμένει ισχυρή και είμαστε βέβαιοι πως παρά τις καθυστερήσεις που έως τώρα έχουν σημειωθεί, η απόφασή της ΒC να προχωρήσει σε μία τόσο μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, θα δικαιωθεί σύντομα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v