Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνουν ”πάρτι” οι εταιρίες καλωδίων...

Πώς η εισηγμένη Nexans Ελλάς ”σνομπάρει” τους πρώην μεγαλύτερους πελάτες της και τι προσδοκούν τα Ελληνικά Καλώδια από τη νέα επένδυση. Οι αποτιμήσεις των δύο εταιριών, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες.

Κάνουν ”πάρτι” οι εταιρίες καλωδίων...
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Πριν από λίγα μόλις χρόνια οι εταιρίες καλωδίων ”στριμώχνονταν” για το ποια θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι προμηθειών από τις ΔΕΚΟ και κυρίως από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, που αποτελούσαν τους μεγαλύτερους πελάτες τους.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την εποχή των ”παχέων αγελάδων” που έζησε ο κλάδος κατά την περίοδο των περίφημων προγραμματικών συμφωνιών, καθώς και τη… ”μιζέρια” που ακολούθησε στη συνέχεια, όταν ΟΤΕ και ΔΕΗ περιόρισαν το ύψος των παραγγελιών τους.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, όχι μόνο γιατί οι εταιρίες στράφηκαν προς την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας, αλλά και γιατί η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Και οι προβλέψεις μιλούν για πολύ καλύτερα νούμερα στο μέλλον…

Ενδεικτικό στοιχείο της όλης κατάστασης είναι το πώς σχολιάζει η Nexans Ελλάς το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αναλάβει σημαντικού ύψους συμβάσεις από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ για τη διετία 2006-2007:

”Η Nexans Ελλάς συμμετείχε στους διαγωνισμούς των ΔΕΚΟ που διενεργήθηκαν το 2006, αλλά δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε ανταγωνισμό, τα κύρια στοιχεία του οποίου θα ήταν η έκπτωση της ποιότητας των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών”…

Και η συνέχεια είναι περισσότερο αποκαλυπτική:

”Το επίπεδο τιμών πώλησης των προϊόντων μας στις ΔΕΚΟ το 2006 ήταν τόσο χαμηλό που απέβαινε ζημιογόνο και κατά συνέπεια η ελαχιστοποίηση τέτοιων πωλήσεων αποδείχτηκε επωφελής για την εταιρία μας”. Και στη συνέχεια αναφέρεται πως η Nexans Hellas σε συνεργασία με τη μητρική της εταιρία ανέλαβαν κερδοφόρες παραγγελίες στο εξωτερικό.

Το ερώτημα βέβαια που θα πρέπει να απαντήσει η εισηγμένη είναι το πώς τις συμβάσεις που αυτή απέρριψε ως ζημιογόνες ανέλαβαν να τις εκτελέσουν ανταγωνίστριες εταιρίες.

Είναι γιατί ”δέχτηκαν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους” ή γιατί λειτουργούν με σαφώς υψηλότερο περιθώριο EBITDA σε σχέση με τη Nexans Hellas (η οποία επιβαρύνεται με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τον μητρικό όμιλο για έρευνα και ανάπτυξη), άρα είναι και πιο ανταγωνιστικές;

Από μια απλή ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων μπορεί κάποιος να βγάλει τα πρώτα του συμπεράσματα...

Οι προτεραιότητες των Ελληνικών Καλωδίων

Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρίες καλωδίων ζουν εποχές ”παχέων αγελάδων”. Οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που αναμένονται στην αιολική ενέργεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για τη ζήτηση που θα προκύψει.

Ακόμη καλύτερα είναι τα πράγματα για την ελληνική αγορά, όπου πέρα από την αιολική ενέργεια, ισχυρότατους καταλύτες αναμένεται να αποτελέσουν:

• Η πρόθεση για καλωδιακή σύνδεση μεταξύ νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος (κόστος καλωδίων γύρω στα 400 εκατ. ευρώ).

• Η υλοποίηση έργων που ”ζητούν” μεγάλες ποσότητες καλωδίων, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η επέκταση του Μετρό της Αθήνας, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, τα κέντρα υψηλής τάσης της ΔΕΗ κ.ά.

• Οι επενδύσεις όχι μόνο του ΟΤΕ, αλλά και των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας, σε μια προσπάθειά τους να καλύψουν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.

Εν όψει όλων αυτών των προοπτικών, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια στροφή προς την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας και σχεδιάζουν τώρα την επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ σε υποβρύχια καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης.

H φετινή πορεία και οι αποτιμήσεις

Τα Ελληνικά Καλώδια, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους και τα κέρδη του 2006, διαπραγματεύονται με P/E 11,5, ενώ η μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 1,6%. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 65,7 στα 95,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων παρέμειναν στάσιμα, με μία όμως βασική επισήμανση: κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο το σύνολο των κερδών ήταν λειτουργικό, ενώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν εγγραφεί κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων (inventory gains).

Η Nexans Hellas, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της και τα κέρδη του 2006, διαπραγματεύεται με P/E 16,7, ενώ η μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 1,85%. Κατά το πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 26,77 στα 33,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τις 320 στις 625 χιλιάδες ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v