Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: 5+1 ανοιχτά μέτωπα και στο βάθος... εκλογές

Η περαιτέρω μετοχοποίηση του Οργανισμού, το σχέδιο μετοχικού ελέγχου της Cosmote, η πώληση της Infote, η απορρόφηση της OTEnet, η ενοποίηση των δικτύων λιανικής του ομίλου για καλύτερες συνέργιες και το παμπάλαιο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι τα έξι ανοιχτά μέτωπα που έχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι στα περισσότερα θα τον προλάβουν οι εκλογές.

ΟΤΕ: 5+1 ανοιχτά μέτωπα και στο βάθος... εκλογές
του Φώτη Κόλλια

Έξι ανοιχτά μέτωπα έχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι στα περισσότερα θα τον προλάβουν οι εκλογές.

Πρόκειται για την περαιτέρω μετοχοποίηση του Οργανισμού, το σχέδιο πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cosmote, την πώληση της Infote, την απορρόφηση της OTEnet, την ενοποίηση των δικτύων λιανικής του ομίλου για καλύτερες συνέργιες και το παμπάλαιο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Βουρλούμης εμφανίζεται να κινείται ταυτόχρονα για το ”κλείσιμο” των χρόνιων εκκρεμοτήτων, μολονότι στα περισσότερα εξ αυτών απαιτείται ο διάλογος με την κυβέρνηση και θεωρείται δεδομένη η σύγκρουση με τους συνδικαλιστές.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε μια περίοδο όπου ο οργανισμός πιέζεται από τον ανταγωνισμό και περίπου 70.000 πελάτες έχουν ήδη στραφεί προς τους εναλλακτικούς παρόχους.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο του ΟΤΕ, η καθαρή μείωση κερδών κατά την περίοδο 2006 – 2009 θα φτάσει τα 330 εκατ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ”αιμορραγία” στην αγορά της Ρουμανίας με τη RomTelecom να έχει χάσει τους τελευταίους μήνες περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες.

Για το πρώτο θέμα, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή (που σχεδόν όλοι το μεταφράζουν ως ”περαιτέρω μετοχοποίηση”…), ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει μεγαλύτερο άγχος από τον κ. Βουρλούμη… Έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2007 έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή να ναυαγεί, εκτιμάται ότι –αν το επιτρέψουν οι αγορές– μέσα στον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών του Οργανισμού.

Μετά την επίλυση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να εκκινήσει τις διαδικασίες για πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cosmote. Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφόρησαν, μάλιστα, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΟΤΕ βιάζεται να τελειώσει το ζήτημα με την Cosmote, αλλά το υπουργείο Οικονομίας διεμήνυσε ότι προτεραιότητα έχει η ”εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή”.

Πάντως, όσο περνούν οι μήνες τόσο φουντώνουν τα σενάρια για την Cosmote, ενώ η διοίκηση της τελευταίας δεν εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του πλήρους μετοχικού ελέγχου από τον ΟΤΕ.

Το τελευταίο κύμα φημολογίας ανέφερε ότι έχει εξεταστεί ακόμα και η μεταφορά του τομέα υπηρεσιών του ΟΤΕ στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας, λύση η οποία θα έβρισκε αντίθετους τους συνδικαλιστές.

Αντίστοιχο μοντέλο επιχειρεί να εφαρμόσει και η Deutsche Telekom μεταφέροντας σε θυγατρικές εταιρίες τμήμα του πολυάριθμου προσωπικού στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο γερμανικός οργανισμός, που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, απασχολεί 80.000 εργαζομένους στην T-Com (την κύρια μονάδα του), ενώ η ισπανική Telefonica κατάφερε τα τελευταία χρόνια να περιορίσει το προσωπικό στη σταθερή τηλεφωνία σε 28.000.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής Infote, η οποία αποτιμάται στα 176 εκατ. ευρώ, και η ενσωμάτωση της OTEnet. Και οι δύο πρωτοβουλίες ήταν αναμενόμενες με βάση την πρακτική των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια οργανισμοί όπως η British Telecom και η Telefonica έχουν μεταβιβάσει τον τομέα του ”Χρυσού Οδηγού”, δηλαδή την κύρια δραστηριότητα της Infote, ενώ κάποιοι (π.χ. Deutsche Telekom) απορρόφησαν τις θυγατρικές στον τομέα του Διαδικτύου.

Περισσότερο δύσκολη είναι η εξίσωση για την ενοποίηση των τριών δικτύων λιανικής του ομίλου ΟΤΕ, μετά την εξαγορά της Γερμανός.

Η τελευταία, με βάση τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο της Cosmote, αύξησε ελαφρώς τον κύκλο εργασιών της στα 204,5 εκατ. ευρώ, αλλά με σημαντική επιβάρυνση του περιθωρίου EBITDA που περιορίστηκε σε 4% από 7,5% στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η αλυσίδα Γερμανός, σύμφωνα με τη διοίκηση της Cosmote ”έχει συνεισφέρει στον όμιλο περισσότερες από 500.000 καθαρές νέες συνδέσεις, σε σχέση με 215.000 περίπου το α’ τρίμηνο του 2006”. Οι συνέργιες μεταξύ των δικτύων καταστημάτων ΟΤΕ, Cosmote και Γερμανός περιορίζονται προσωρινά σε επίπεδο προμήθειας συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Μια πρόσφατη ανάλυση του επενδυτικού οίκου Dresdner Kleinwort ανέβαζε την εμπορική αξία των ακινήτων της OTE Estate στο 1,25 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές θυμούνται, όμως, ότι εδώ και μια δεκαετία ακούνε τα περί αξιοποίησης των ακινήτων του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v