Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FTSE20: Aποτελέσματα – προβλέψεις, σημειώσατε...Χ

Η πρώτη εικόνα του δείκτη FT20 οδηγεί σε συμπεράσματα με ”ανάμικτη” γεύση για την πορεία των ελληνικών blue chips, αφού οι εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, παρότι κατέγραψαν θετική μεταβολή στα μεγέθη τους, ωστόσο στην πλειονότητά τους δεν φαίνεται να ξεπέρασαν σημαντικά το ιδιαίτερα απαιτητικό consensus με τις προσδοκίες της αγοράς και των αναλυτών. Τα επιμέρους σχόλια των αναλυτών για τις μετοχές.

FTSE20: Aποτελέσματα – προβλέψεις, σημειώσατε...Χ
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του έτους κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ο πήχης των αποδόσεων για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ειδικά για τις εταιρείες που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν τη γενικότερη πορεία, αλλά και την ψυχολογία της αγοράς.

Παρότι πλησιάζουμε στα τέλη του μηνός, μόνο 11 από τις 20 εταιρείες έχουν δημοσιοποιήσει τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου με μεγάλες απούσες την Εθνική Τράπεζα, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.

Από την άλλη πλευρά, παρότι μόνο για τις μισές από τις εταιρείες του ”μεγάλου” δείκτη της Σοφοκλέους υπάρχει εικόνα, το δείγμα είναι αρκετό για την εξαγωγή μερικών χρήσιμων, έστω και πρώιμων, συμπερασμάτων. Σίγουρα, με την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα, τα όποια συμπεράσματα θα είναι περισσότερο ασφαλή.

Η πρώτη εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE-20 οδηγεί σε συμπεράσματα με... ανάμικτη γεύση για την πορεία των ελληνικών blue chips, αφού οι 11 εταιρείες, παρότι κατέγραψαν θετική μεταβολή στα μεγέθη τους, ωστόσο στην πλειονότητά τους δεν φαίνεται να ξεπέρασαν σημαντικά το ιδιαίτερα απαιτητικό consensus με τις προσδοκίες της αγοράς και των αναλυτών. Η αίσθηση που δημιουργούν τα αποτελέσματα είναι μάλλον ουδέτερη, χαρακτηρίζοντας, για την ώρα, το αποτέλεσμα προβλέψεων και πεπραγμένων... ισόπαλο.

Από τις 11 εταιρείες του δείκτη, σε όρους κερδοφορίας οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Εμπορική Τράπεζα κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, αλλά για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Για τη ΔΕΗ, παρότι κατέγραψε πτώση 54% στα κέρδη μετά φόρων και 20% στα λειτουργικά κέρδη, οι αναλυτές προσδοκούσαν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα αποτελέσματα και μικρότερες επιδόσεις. Ωστόσο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν ώθησε τις Deutsche Bank και Citigroup να αλλάξουν τις συστάσεις ”πώλησης” για τον τίτλο (”sell”) με τιμή-στόχο τα 17 ευρώ ανά μετοχή.

Σε μεγάλο βαθμό η εικόνα για τα Ελληνικά Πετρέλαια οφείλεται σε συγκεκριμένες μεταβολές των τιμών των αποθεμάτων σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2006.

Οι αναλυτές μάλλον δείχνουν ”μοιρασμένοι” αναφορικά με τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, αφού οι Goldman Sachs, Alpha Finance, HSBC και Marfin-Egnatia χαρακτήρισαν ”καλά” τα αποτελέσματα, ενώ η Ρ&Κ τα χαρακτήρισε μικτά.

Αντίθετα, η Euroxx θεώρησε τα πεπραγμένα του πρώτου ττριμήνου του έτους κάτω από τις προβλέψεις. Η Lehman Brothers, παρότι επισήμανε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, εντούτοις εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ”καλύτερα” σημεία εισόδου στη μετοχή και ξεκίνησε την κάλυψή της για τον τίτλο των ΕΛΠΕ με ”underweight” και τιμή-στόχο τα 11,7 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, για την Εμπορική τα χαμηλότερα των προβλέψεων αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν από τις υψηλότερες προβλέψεις βάσει της αυστηρής πολιτικής της Credit Agricole, ενώ η Proton τόνισε και τα χαμηλότερα έσοδα από τις συναλλαγές.

Οι τράπεζες αποτελούν τη λοκομοτίβα για την πορεία του δείκτη και της αγοράς. Προς ώρας, 6 από τις 8 τραπεζικές συμμετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν δημοσιοποιήσει το πρώτο τους τρίμηνο, με την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αποτελούν τους δύο τελευταίους.

Η ATEbank ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των μεγεθών της πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Deutsche Bank αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα επόμενα δύο έτη αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 4,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η συνολική εντύπωση της Marfin-Egnatia είναι θετική, εκτιμώντας παράλληλα ότι μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του business plan.

Η Ρ&Κ αύξησε την τιμή-στόχο στα 4,6 ευρώ, ενώ η Marfin-Egnatia προχώρησε με νέα με σύσταση ”αγοράς” και τιμή-στόχο τα 5 ευρώ ανά μετοχή.

Για την Alpha Bank τα κέρδη χαρακτηρίστηκαν αντίστοιχα των προβλέψεων, ωστόσο θεωρείται ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφανίστηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ αντίθετα τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές ήταν σχεδόν διπλάσια των αναμενομένων.

Η Citigroup τα χαρακτήρισε απογοητευτικά, ενώ σε μείωση της τιμής-στόχου προχώρησαν η Μarfin-Egnatia, η EFG Eurobank Sec., η Pireaus Sec. και η Euroxx. Η Deutsche Bank υποβάθμισε τη σύσταση σε ”διακράτηση” και περιόρισε την τιμή-στόχο στα 26,5 ευρώ από 28 ευρώ πριν.

Για τις EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών υπερνικήθηκαν από τα αποτελέσματα. Η πρώτη ανακοίνωσε αύξηση 29,6% στα καθαρά κέρδη, ενώ η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ώθησε τους αναλυτές σε μπαράζ θετικών αναθεωρήσεων. Για την Πειραιώς, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων άγγιξαν τα 248,2 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν ελαφρώς ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ η Merrill Lynch και η JP Morgan προχώρησαν σε αυξήσεις στις τιμές-στόχους. Για την Κύπρου τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών-στόχων από τις EFG Eurobank Sec., Euroxx, Deutsche Bank, Citigroup, P&K και JP Morgan.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές με θετικές εξελίξεις στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν και οι Τιτάν, Coca Cola HBC και ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Και οι τρεις συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των λειτουργικών κερδών του κλάδου, αφού ο Τιτάνας αύξησε τα λειτουργικά του αποτελέσματα κατά 11%, η CCHBC κατά 8% και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατά 44%.

Ειδικά για τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αύξηση στον κύκλο εργασιών αντικατοπτρίζει την αύξηση τόσο του όγκου όσο και των τιμών των μετάλλων, ενώ η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται τόσο στη βελτίωση των περιθωρίων, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ευνοϊκής συγκυρίας στον κλάδο των μετάλλων και ειδικότερα στη χαλυβουργία, όσο και στη συμπίεση του κόστους παραγωγής.

Για τις 11 εταιρείες το σύνολο των ενοποιημένων κερδών μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων κερδών του δείκτη προς ώρας διαμορφώνεται στο 1,117 δισ. ευρώ, από 903,85 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2006, δηλαδή αυξήθηκε κατά 23,63%.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών εσόδων των τραπεζών (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες), το συνολικό μέγεθος διαμορφώθηκε σε 8,05 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 7,401 δισ. ευρώ του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2006, ήτοι άνοδος 8,76%.

Όσον αφορά στο κρίσιμο στοιχείο της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA - κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), υπήρξε πτώση της τάξεως του 4,51%, αφού η μείωση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ για την ώρα δεν έχει υπερκαλυφθεί από τις αυξήσεις των Τιτάν, CCHBC και ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 479 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25-29/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v