Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές:Γιατί παραμένουν κύρια επενδυτική επιλογή

Η πρόσφατη ανοδική αντίδραση των μετοχικών και η πτωτική των ομολογιακών αγορών δικαιολογούνται από τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες τάσεις βραχυπρόθεσμα αναμένεται να διατηρηθούν. Οι αγορές που αναμένουν ότι θα υπεραποδώσουν το 2007 είναι οι αναδυόμενες οικονομίες και η Ευρώπη, ενώ το 2008 το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνουν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Τεχνολογία, υγεία και βασικές πρώτες ύλες εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσουν το 2008.

Μετοχές:Γιατί παραμένουν κύρια επενδυτική επιλογή
**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Παρά τη διατήρηση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας στις ΗΠΑ, το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει καθώς οι ενδείξεις για την ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο υπήρξαν σταθερές, υποστηρίζοντας παράλληλα και την κερδοφορία των εταιρειών.

Ταυτόχρονα, η απουσία πληθωριστικών πιέσεων στα βασικά οικονομικά μπλοκ είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση σχετικά ήπιων προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική. Την ίδια στιγμή διατηρήθηκαν οι πωλήσεις νομισμάτων με χαμηλά επιτόκια (carry trade), φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί παράλληλα με την άνοδο των μετοχικών αγορών και υπογραμμίζει την εξάρτηση του παρόντος χρηματοοικονομικού κύκλου από τη ρευστότητα.

Στο στάδιο αυτό το θετικό κλίμα διατηρείται, καθώς ο κλυδωνισμός της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ έχει παραμείνει εγχώρια υπόθεση. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες (οι ασιατικές κυρίως) συνεχίζουν να προσφέρουν ρευστότητα και μέχρι τώρα οι κλυδωνισμοί από το ασιατικό μέτωπο δείχνουν να αντιμετωπίζονται εύκολα.

Συνολικά, πάντως, δεν θεωρείται ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αναστρέψει την αρνητική δυναμική που υπάρχει για την κατανάλωση των ΗΠΑ, λόγω της ύφεσης της αγοράς των ακίνητων, ούτε και τον σχετικά υψηλό ρυθμό της συσσώρευσης των αποθεμάτων σε σχέση με τις πωλήσεις στη χώρα αυτή, έτσι οι ανησυχίες μακροπρόθεσμα παραμένουν.

Βραχυχρόνια, ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος στις μετοχικές αγορές αφορά σε μια ανοδική υπερβολή, η οποία θα στηρίζεται στη συνεχιζόμενη έντονη δραστηριότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι σύντομη και έντονη και πιθανότατα θα συνδέεται και με σημαντική άνοδο των διακυμάνσεων.

Η τάση

Η πρόσφατη ανοδική αντίδραση των μετοχικών αγορών και η πτωτική των ομολογιακών δικαιολογούνται από τα θετικά στοιχεία (μακροοικονομίας και εταιρικά) και οι υπάρχουσες τάσεις βραχυπρόθεσμα αναμένεται να διατηρηθούν. Οι θετικές εκπλήξεις στην εταιρική κερδοφορία και τα καλά στοιχεία σε όλα τα μέτωπα (πλην των λιανικών πωλήσεων και της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ) ενισχύουν τους μετοχικούς δείκτες.

Στις ΗΠΑ, από ένα σύνολο 453 εταιρειών του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, τα μη σταθμισμένα κέρδη διαμορφώνονται στο 9,11%, περίπου τριπλάσια από τις αρχικές προσδοκίες, ενώ το ποσοστό των θετικών εκπλήξεων διαμορφώνεται στο 66,7%.

Εκτός από τη συνεχιζόμενη ισχυρή άνοδο των βασικών αγορών που εξακολουθεί να τροφοδοτεί με momentum τις μικρότερες, τα αποτελέσματα των εταιρειών και στην Ελλάδα κινούνται επί το πλείστον επικουρικά στις αποτιμήσεις δικαιολογώντας έναν νέο κύκλο ανοδικής αναθεώρησης προσδοκιών και εκτιμήσεων.

Σε αυτή τη βάση η πιθανότητα μεγάλης υποχώρησης φαίνεται να απομακρύνεται σημαντικά, καθώς οι περισσότερες ενδείξεις αμβλύνουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τις όποιες ανησυχίες. Αντίθετα, τυχόν ισχυρή ανοδική διάσπαση του υφιστάμενου ανοδικού καναλιού αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω επιτάχυνσης της ανοδικής κίνησης.

Οι εκτιμήσεις των κορυφαίων διαχειριστών

Πριν από λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη κορυφαία στελέχη 35 εταιρειών διαχείρισης πελατών της Citigroup που μαζί με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και αξιωματούχους αλλά και υπεύθυνους στρατηγικής της τράπεζας αναφέρθηκαν στις προοπτικές των οικονομιών και των αγορών.

Σε μια έρευνα μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων η πλειονότητα αναμένει αποδόσεις 5% - 10% για τις αμερικανικές μετοχές τόσο το 2007 όσο και το 2008.

Οι αγορές που αναμένουν ότι θα υπεραποδώσουν το 2007 είναι οι αναδυόμενες οικονομίες και η Ευρώπη, ενώ το 2008 το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνουν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Τεχνολογία, υγεία και βασικές πρώτες ύλες εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσουν το 2008.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το 2007 οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα των 3,6 τρισ. δολ. (ήδη ξεπερνούν τα 2 τρισ. ), ενώ σε επιμέρους τίτλους το ενδιαφέρον εμφανίζεται αυξημένο για μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και για εταιρείες ανάπτυξης.

Ανάμεσα στους κινδύνους αναγνωρίζονται το ενδεχόμενο της αύξησης του προστατευτισμού, η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, ο ανταγωνισμός της Κίνας και της Ινδίας με τις ΗΠΑ και η τύχη των πετροδολαρίων.

Επιπρόσθετα, η τεράστια ρευστότητα παγκοσμίως θα μπορούσε εύκολα να περιοριστεί εάν η ανασφάλεια επιστρέψει και η τάση για αποστροφή στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξηθεί, ενώ αν επηρεαστεί η κατανάλωση στις ΗΠΑ, θα αυξηθεί το ρίσκο παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα και για τις αγορές, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα ενέργειας προέρχονται από ασταθείς περιοχές. Τέλος, η πιθανή ”φούσκα” της Κίνας (τα κέρδη υπερβαίνουν το 100%) αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για ορισμένους αναλυτές.

Τις τελευταίες μέρες οι κινεζικές μετοχές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, απόρροια της σημαντικής απόφασης να επιτραπεί σε πιστοποιημένους θεσμικούς επενδυτές να επενδύουν μέχρι 50% των αποθεματικών τους σε ξένες μετοχές. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και ο δείκτης μετοχών Η-shares της Σαγκάης ευνοήθηκαν, καθώς διακινούνται με 30% discount (έκπτωση) σε σχέση με τις μετοχές του δείκτη Α-shares επίσης της Σαγκάης.

Αν και οι εκτιμώμενες εισροές είναι σχετικά μικρές (7,5 δισ. δολ.) για να έχουν σημαντική επίδραση στις παραπάνω αγορές, θεωρείται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος και αποθέρμανσης του τοπικού Χρηματιστηρίου της Κίνας.

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, πάντως, που οδηγείται από την τοπική ρευστότητα καθώς καθημερινά συρρέουν στην αγορά 250.000 καινούργιοι μικροεπενδυτές (υπάρχουν συνολικά 70 εκατ. traders), σαφέστατα βρίσκεται σε φάση υπερθέρμανσης και πιθανή διόρθωσή του θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Αν και ο ρυθμός αύξησης των κερδών στο πρώτο τρίμηνο για τις εταιρείες του δείκτη Α-shares της Κίνας ανήλθε στο 80% στηρίζοντας την ανοδική κίνηση, τόσο οι αποτιμήσεις (πολλαπλασιαστής κερδών, P/E στο 45) όσο και η ταχύτητα της ανόδου καθιστούν επιφυλακτικούς αρκετούς αναλυτές, επισκιάζοντας παράλληλα και τις προοπτικές των άλλων κινεζικών επιλογών (δείκτης MSCI China, δείκτης H-shares).

Οι οικονομολόγοι, μάλιστα, αναμένουν νέες αυξήσεις επιτοκίων σε μία προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης τόσο των μετοχών όσο και της ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 10% φέτος.

Έτσι, μια αρνητική εξέλιξη στην αγορά της Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο και ίσως αποτελέσει την αφορμή για μία νέα παγκόσμια διόρθωση στις μετοχικές αξίες, όπως εξάλλου έχει συμβεί ήδη δύο φορές φέτος.

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 479 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25-29/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v