Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα σε Ευρώπη, Ιαπωνία και αναδυόμενες

Aν και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι κατά μέσο όρο απογοητευτικά, η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται μόνο στην υστέρηση των αποδόσεων των αμερικανικών αξιών και δεν προκαλείται μεταβολή στο γενικότερα θετικό επενδυτικό κλίμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες συνιστούν αυξημένη θέση σε μετοχές. Οι τιμές - στόχοι για τους δείκτες.

Προβάδισμα σε Ευρώπη, Ιαπωνία και αναδυόμενες
*** Οι τιμές - στόχοι για τους ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους δείκτες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Aν και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι κατά μέσο όρο απογοητευτικά, η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται μόνο στην υστέρηση των αποδόσεων των αμερικανικών αξιών και δεν προκαλείται μεταβολή στο γενικότερα θετικό επενδυτικό κλίμα, καθώς η υπόθεση της μερικής αποδέσμευσης της παγκόσμιας οικονομίας από την αμερικανική παραμένει το βασικό σενάριο των αγορών.

Με την παγκόσμια ρευστότητα ακόμη ισχυρή και την τάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές να δείχνει σημάδια επιτάχυνσης, τη στιγμή που και τα εταιρικά κέρδη φαίνεται να ξεπερνούν τις προσδοκίες, οι μετοχές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, κινούμενες και με βάση τον νόμο της αδράνειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες συνιστούν αυξημένη θέση σε μετοχές, ενώ εκείνες που θεωρούν ότι τα επίπεδα των τιμών δεν προσφέρονται για νέες τοποθετήσεις είναι αρκετά λιγότερες και στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι οι μετοχές δεν θα αντέξουν μία μεγάλη (αρνητική) έκπληξη από τις ΗΠΑ στο μακροοικονομικό πεδίο.

Πάντως, η UBS συνιστά αύξηση θέσεων στις μετοχικές αγορές, κυρίως της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των αναδυόμενων αγορών, θεωρώντας ότι η ήπια επιβράδυνση των οικονομιών και των εταιρικών κερδών θα επιτρέψει μια λογική αύξηση στους πολλαπλασιαστές κερδών των μετοχών, οι οποίες εξάλλου εμφανίζονται ελκυστικότερες από τα ομόλογα.

Οι τιμές-στόχοι για τους δείκτες

Η UBS αύξησε τις τιμές-στόχους για τις βασικές αγορές. Για το ερχόμενο 12μηνο έχει θέσει πλέον τιμή-στόχο τις 1.850 μονάδες όσον αφορά στον ευρωπαϊκό δείκτη Eurofirst 300, γεγονός που υποδηλώνει περιθώρια ανόδου 15% για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις έχουν ανέλθει στα 800 δισ. δολ. φέτος, ενώ οι ροές διεθνών κεφαλαίων υποστηρίζουν την άνοδο και τα εταιρικά κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7%.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί η αμερικανική οικονομία να υποχωρεί, οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας όμως είναι διεθνοποιημένες, καθώς το 40% των πωλήσεων και το 30% των κερδών προέρχονται από το εξωτερικό.

Έτσι, η UBS αύξησε τη 12μηνη τιμή-στόχο και για τον δείκτη S&P 500 στις 1.650 μονάδες, με τον στόχο για το τέλος του 2007 να βρίσκεται στις 1.600 και στο τέλος του 2008 στις 1.700. Τις 1.600 μονάδες στο τέλος του 2007 δίνει τιμή-στόχο για τον ίδιο δείκτη και η Citigroup, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τον δείκτη Dow Jones είναι 1.400 μονάδες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη των κερδών έχει μεν επιβραδυνθεί, αλλά η εικόνα είναι αρκετά ενθαρρυντική, καθώς σε συνολικά 126 εταιρείες του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τα μη σταθμισμένα κέρδη διαμορφώνονται στο 4,4%, υψηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες, ενώ το ποσοστό θετικών εκπλήξεων στο 64,3%.

Η οικονομία

To παρόν χρηματοοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να δοκιμαστεί από μια σοβαρότερη επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι αυτή να συμβεί, η διατήρηση της υπάρχουσας τάσης αποτελεί το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Οι μετοχικές αγορές, ωστόσο, αναμένεται να βρεθούν σύντομα σε υπεραγορασμένα επίπεδα, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένα τα γρήγορα αντανακλαστικά των επενδυτών.

Αν και αρκετά στοιχεία από τις ΗΠΑ ήταν αρνητικά, οι ενδείξεις του πληθωρισμού ήταν ήπιες και τα οικονομικά στοιχεία από τον υπόλοιπο κόσμο συνέχισαν να υποστηρίζουν το σενάριο της αποδέσμευσης της παγκόσμιας ανάπτυξης από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η πολύ ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα όπως και ορισμένες πληθωριστικές ενδείξεις αύξησαν τη μεταβλητότητα στις αγορές εξαιτίας των ανησυχιών για επικείμενη μείωση της ρευστότητας από το ασιατικό μέτωπο. Οι ανησυχίες αυτές γρήγορα απορροφήθηκαν από τις αγορές, καθώς επικράτησε η αντίληψη ότι οι κινεζικές αρχές θα καταφέρουν να προσγειώσουν σχετικά ομαλά την... υπερθερμασμένη οικονομία τους.

Πάντως, το σενάριο της αποδέσμευσης από τις ΗΠΑ δεν έχει δοκιμαστεί από κάποιον πολύ πιθανό σοβαρότερο κλυδωνισμό προερχόμενο από τη χώρα αυτή.

Στις ΗΠΑ οι ενδείξεις από τη μεταποίηση στη βιομηχανία συνεχίζουν να είναι αρνητικές, όπως επίσης αρνητικά είναι ο προβλεπτικός δείκτης της αγοράς, η αγορά ακινήτων και τα στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ πτώση στα ομόλογα προκάλεσε η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών των καταναλωτών.

Τα πραγματικά στοιχεία του πληθωρισμού ήταν όμως ήπια, ενώ οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν την πρόσφατη σταθερή ανοδική τους πορεία. Τα fed funds futures προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, ενώ πολλές επενδυτικές τράπεζες αναμένουν τα βασικά επιτόκια να υποχωρήσουν στο 4,75%.

Στην ευρωζώνη τα euribor futures προεξοφλούν πλήρως άνοδο στο 4% στη συνεδρίαση του Ιουνίου και 4,25% για το τέλος του έτους, με την Credit Suisse να αναμένει πλέον τα βασικά επιτόκια του ευρώ στο 4,5% στο τέλος του 2007.

Η Fed και το πετρέλαιο

H φρασεολογία της Fed σε συνδυασμό με οριακές βελτιώσεις στα οικονομικά στοιχεία οδήγησε σε σημαντική ανοδική αντίδραση τις μετοχικές αγορές το τελευταίο διάστημα, με παράλληλη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Στο σημείο αυτό οι αγορές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει σημαντική ποσότητα πιθανών αρνητικών νέων και διατηρούν τη θετική δυναμική τους. Πέρα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, τα οικονομικά στοιχεία στον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν θετικά, γεγονός που μαζί με τη διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να συντηρεί το θετικό κλίμα.

Επίσης, παρατηρήθηκε διατήρηση της ανοδικής τάσης στην τιμή του πετρελαίου. Η άνοδος δεν έχει έως τώρα κάποιον αντίκτυπο στις αγορές, αναμένεται όμως να επηρεάσει αρνητικά τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία, και ιδίως αυτά της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οργασμός εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η σημαντική άνοδος των αγορών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην τάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές που δείχνει σημάδια επιτάχυνσης. Στο α΄ τρίμηνο του 2007 η αξία των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν παγκοσμίως αναρριχήθηκε στο 1,025 δισ. δολ., περίπου 8% υψηλότερα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2006, με τις μοχλευμένες εξαγορές να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Οι προσδοκίες για επικείμενες εξαγορές παραμένουν υψηλές, καθώς αφενός στα private equity funds έχουν συσσωρευθεί σημαντικές εισροές, αφετέρου γιατί οι υγιείς ισολογισμοί και οι υψηλότερες αποδόσεις κεφαλαίου σε σχέση με το κόστος κεφαλαίου υποστηρίζουν θεμελιωδώς τις κινήσεις αυτές.

Χαρακτηριστικό στις κινήσεις των αγορών είναι η σημαντικά καλύτερη εικόνα των ευρωπαϊκών αλλά και των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τις αμερικανικές που υποαποδίδουν, καθώς ενώ η αμερικανική ανάπτυξη δείχνει σημαντικά σημάδια επιβράδυνσης, οι προοπτικές για τον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν οι αναδυόμενες αγορές, με τον δείκτη MSC-Emerging Markets Free να αναρριχάται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι αναδυόμενες αγορές άρχισαν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, διασπώντας ανοδικά το εύρος διακύμανσης της σχετικής απόδοσης. Η σημαντική ανάκαμψη αποδίδεται και στο γεγονός ότι η διάθεση για ανάληψη ρίσκου επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα , όπως και στο ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις αναδυόμενες αγορές υποστηρίζουν την αυτονόμηση στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών από αυτή της Αμερικής.

Στην Κίνα όλα δείχνουν επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που αντανακλάται και στην επάνοδο των εμπορευμάτων σε ανοδική τροχιά.

Άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για την πορεία των αναδυόμενων αγορών είναι η τάση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές πρώτων υλών να υπεραποδίδουν, το οποίο εξ ορισμού είναι θετικό για τις αγορές λόγω της αυξημένης βαρύτητας των κλάδων αυτών στους δείκτες.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 475 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 27/4-2/5/2007.

*** Οι τιμές - στόχοι για τους ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους δείκτες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v