Η εργασία-σκλαβιά συνεισφέρει στην οικονομία περισσότερων από πενήντα οκτώ χωρών παγκοσμίως και της οφείλεται η παραγωγή περισσότερων από 122 αγαθών που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά.
Διαμάντια στην Αφρική, τούβλα στη Βραζιλία και γαρίδες στην Νοτιοανατολική Ασία, παράγονται από τους σύγχρονους σκλάβους. Μόνο στην Ινδία έχουν καταγγελθεί περισσότερα από 14,4 εκατομμύρια περιστατικά σκλαβιάς.
Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται καθημερινώς σε διάφορες χώρες του κόσμου, με ελάχιστη ή και καμία αμοιβή, προκειμένου να παράγουν αγαθά που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα: από μπάλες ποδοσφαίρου και λουλούδια μέχρι σοκολάτες.Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, η μοντέρνα σκλαβιά έχει ετήσιο τζίρο 32 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ισλανδίας, της Νικαράγουας, της Ρουάντα και της Μογγολίας προστιθέμενα μαζί.
Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά τις υποανάπτυκτες χώρες. Περίπου 15,5 δισ. δολάρια που προέρχονται από εργασία σε καθεστώς σκλαβιάς, προέρχονται από τις ανεπτυγμένες, βιομηχανικές χώρες.
Μπορεί νομικά η ανθρώπινη σκλαβιά να είναι παράνομη σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά υπάρχει παντού. Περισσότεροι από 29,8 εκατομμύρια σύμφωνα με την έρευνα της αυστραλιανής ΜΚΟ Walk Free ζούν σε καθεστώς σκλαβιάς σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Η σκλαβιά στην εποχή μας φοράει διάφορα πέπλα, γεγονός που την καθιστά δυσδιάκριτη.
Οι σύγχρονοι σκλάβοι βρίσκονται σε εργοστάσια, σε γεωργικές καλλιέργειες, σε σπίτια, σε οίκους ανοχής, σε στρατιωτικά στρατόπεδα, όπου παιδιά αναγκάζονται να γίνουν στρατιώτες. Η σκλαβιά στον εικοστό πρώτο αιώνα εντοπίζεται και στις πιο πλούσιες αλλά και στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Σε απόλυτους αριθμούς υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι σήμερα παρά το δέκατο έβδομο ή το δέκατο όγδοο αιώνα. Τα θύματα της σκλαβιάς μπορεί να είναι παιδιά, έφηβοι, ενήλικες ή γέροι. Πολλοί νέοι από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, έχοντας εξαπατηθεί από κυκλώματα που αναλαμβάνουν τη μετακίνηση οικονομικών μεταναστών, έχουν αποδεχθεί εργασίες στην άλλη άκρη του πλανήτη από τις οποίες οι εργοδότες τους δεν τους αφήνουν να ξεφύγουν.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr