Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Αβάντα από τράπεζες και... Υπουργείο Υγείας

Η μείωση των επιτοκίων στρέφει μέρος των καταθετών προς ασφαλιστικά συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις και οι εξελίξεις στα κρατικά νοσοκομεία ωθούν ολοένα και περισσότερους στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας. Αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικές: Αβάντα από τράπεζες και... Υπουργείο Υγείας

Τάση σταθεροποίησης εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή, καθώς μετά τα διψήφια ποσοστά πτώσης του παρελθόντος και το -9% του 2013, το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έκλεισε με μόλις -2,2% (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Αν μάλιστα εξετάσει κάποιος προσεκτικότερα τα επιμέρους στοιχεία, τότε αντιλαμβάνεται πως η μείωση της παραγωγής οφείλεται στα μειωμένα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου. Και αυτό, γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής και υποχώρησε στο πρώτο εξάμηνο κατά 11,7%. Επίσης, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων εκτιμάται πως αυξήθηκε, ή τουλάχιστον πως δεν μειώθηκε (ανοδικές πωλήσεις αυτοκινήτων, μέτρα εναντίον των ανασφάλιστων οδηγών), οπότε η συνολική επίπτωση μπορεί να αποδοθεί στα μειωμένα τιμολόγια.

Άλλα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την εξέταση της παραγωγής του πρώτου εξαμήνου είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, οι λοιπές (πέραν των οχημάτων) ασφαλίσεις του γενικού κλάδου υποχώρησαν κατά 6,4%, αντανακλώντας τη συνέχιση της ύφεσης και την επίδραση αυτής στις επιχειρήσεις και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα.

Δεύτερον, μεγάλη άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν και μέσα στο 2014 οι ασφαλίσεις του κλάδου υγείας (+19,9% στο δίμηνο, +25,2% στο τετράμηνο και +27% στο εξάμηνο), εξέλιξη που είναι συνδεδεμένη με τις αρνητικές εξελίξεις στο δημόσιο σύστημα υγείας (συμβεβλημένοι γιατροί, νοσοκομεία, διαγνωστικές εξετάσεις), αλλά και με την προσφορά ευρύτατης προϊοντικής γκάμας από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μπορούν να προσελκύονται ακόμη και νοικοκυριά με περιορισμένα εισοδήματα.

Γενικότερα, φαίνεται πως ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων -ζώντας μέσα σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας όπως το τρέχον- επιλέγει να εξασφαλίσει το «πρώτιστο αγαθό» μέσα από τον ασφαλιστικό κλάδο. Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσοστό ανόδου, τα συμβόλαια υγείας -λόγω του μικρού τους μεγέθους, μόλις 47 εκατ. ευρώ- δεν ήταν εκείνα που συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο της παραγωγής του κλάδου ζωής κατά 7,6% το πρώτο εξάμηνο του 2014 (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενων πινάκων).

Αντίθετα, τη διαφορά έκανε η κατηγορία «ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις» που αυξήθηκε κατά 54,1% (+27,2% στο δίμηνο, +27,9% στο τετράμηνο και +54,1% στο εξάμηνο, φτάνοντας στα 163 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η έντονα πτωτική τάση στα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, ώθησε περισσότερους αποταμιευτές στο να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους σε ασφαλιστικά συμβόλαια, τα οποία προσφέρουν ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 2%-2,5% ακόμη και για μικρά ποσά (πχ 10.000 ευρώ).

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι ίδιες οι τράπεζες έστρεψαν μέρος των πελατών-καταθετών τους προς διάφορες εναλλακτικές τοποθετήσεις (πχ συνδυασμός καταθέσεων με αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις εγγυημένου κεφαλαίου και ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης) μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις. Για το θέμα αυτό άλλωστε είχε προϊδεάσει έγκαιρα το Euro2day.gr σε παλαιότερο δημοσίευμά του, με τίτλο «ασφαλιστικά προϊόντα που δελεάζουν τους καταθέτες».

Ασφαλιστική παραγωγή 2014: Ποσοστά μεταβολής

Κλάδος

       3μηνο

       4μηνο

       5μηνο

       6μηνο

Ζωή

2,50%

3,60%

3,90%

7,60%

Γενικές ασφαλίσεις

-5,80%

-8,40%

-8,20%

-9,00%

Σύνολο

-2,40%

3,60%

-3,30%

-2,20%

Πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

 

Ασφαλιστική παραγωγή 2014: Μεταβολή υποκλάδων

 

       2μηνο

      4μηνο

       6μηνο

Αυτοκίνητο

-7,50%

-10,90%

-11,70%

Υγεία

19,90%

25,20%

27%

Προϊόντα ζωής συνδεδεμένα

 

 

 

με επενδύσεις

27,20%

27,90%

54,10%

Ομαδικά

-5,60%

-8%

-1%

Πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v