Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: ”Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα...”

”Κούφια” λόγια αποδεικνύονται οι διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας και αυτόνομης πορείας που επανειλημμένως έχει κάνει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, αφού επίσημα πλέον δημοσιοποιήθηκε ότι είχαν σχεδόν συμφωνήσει για συνένωση με την Πειραιώς. Τα χάλασαν, όμως, στις ”καρέκλες” που θα είχε η διοίκηση του νέου σχήματος.

Τρ. Κύπρου: ”Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα...”
του Γ. Παπανικολάου

Έκθετη παρουσιάζεται η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απέναντι στις κατά καιρούς δηλώσεις της περί διατήρησης της ανεξαρτησίας της και ”αυτόνομης” πορείας, καθώς επίσημα πλέον από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς αποκαλύπτεται ότι είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για συνένωση των δυο τραπεζικών ομίλων.

Διαπραγματεύσεις που δεν ”κόλλησαν” μάλιστα σε θέματα τιμήματος ή άλλης επιχειρηματικής ουσίας, αλλά στις ”καρέκλες” που θα είχε το νέο διοικητικό σχήμα και στο πόσα μέλη της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου θα χωρούσαν σε αυτές και με πόσες εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Όπως ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Προβόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, πράγματι υπήρξαν προχωρημένες συνεννοήσεις και είχε διαμορφωθεί το βασικό πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο τραπεζών.

Η συμφωνία δεν επήλθε τελικώς επειδή οι δυο πλευρές διαφώνησαν σε θέματα λειτουργίας κυρίως του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής δομής της διοίκησης του ενιαίου τραπεζικού σχήματος.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά και τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η προσπάθεια συνένωσης μεταξύ Πειραιώς και Κύπρου ”κόλλησε” κυριολεκτικά στο παρά πέντε, όταν η πλευρά της Κύπρου έθεσε νέα αιτήματα, ζητώντας να διπλασιαστούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (στην αρχή είχε συμφωνηθεί να είναι 12 και κάθε πλευρά να κατέχει έξι θέσεις) σε… 24 με κάθε πλευρά να κατέχει 12.

Πρόσθετος λόγος, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ήταν η ξαφνική απαίτηση της Κύπρου να υπάρχει μη εκτελεστικός πρόεδρος και όχι εκτελεστικός (θέση που θα καταλάμβανε ο κ. Σάλλας) ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα είχε ο κ. Ηλιάδης της Τράπεζας Κύπρου.

Στελέχη της αγοράς σχολίαζαν σχετικά ότι την ίδια ώρα που η διοίκηση της Κύπρου, με ανώνυμες αλλά και επώνυμες δηλώσεις, διακήρυττε με πάθος πληθώρα ”επιχειρημάτων”, ακόμη και ”εθνικών”, για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της τράπεζας, η διοίκησή της προωθούσε συνένωση με την Πειραιώς.

Μια συνένωση που όπως επισημαίνουν, φαίνεται να ”κόλλησε” αποκλειστικά και μόνο σε θέματα ”καρέκλας”, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις Προβόπουλου και ιδίως η αναφορά του σε θέμα υιοθέτησης 24μελους διοικητικου συμβουλίου (σ. σ. προφανώς για να... βολευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Κύπρου).

---- Η δήλωση Γ. Προβόπουλου

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν πράγματι όπως γράφεται σε μερίδα του Τύπου, υπήρξαν προχωρημένες συνεννοήσεις μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου για στρατηγική συνεργασία, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Προβόπουλος δήλωσε τα εξής:

”Όπως δήλωσα ήδη από την Τρίτη 6 Μαρτίου, πράγματι, μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών υπήρξαν προχωρημένες συνεννοήσεις και είχε διαμορφωθεί το βασικό πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας τους. Δεν επήλθε όμως τελικώς η συμφωνία, επειδή οι δύο πλευρές διαφώνησαν σε θέματα λειτουργίας κυρίως του διοικητικού συμβουλίου (π.χ. 24μελές συμβούλιο, λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία 3/4) και της εκτελεστικής δομής της διοίκησης, του ενιαίου τραπεζικού σχήματος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v