Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτη για επενδυτική ελκυστικότητα ΝΑ Ευρώπης

Η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως οι υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, τις συγκοινωνίες και τα logistics, μπορούν να καταστήσουν την χώρα κόμβο επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Όμως, παρά τη θετική εικόνα που η Ελλάδα απολαμβάνει, αδυνατεί μέχρι στιγμής να προσελκύσει αντίστοιχο όγκο επενδύσεων.

Μελέτη για επενδυτική ελκυστικότητα ΝΑ Ευρώπης
Η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως οι υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, τις συγκοινωνίες και τα logistics, καθώς και το πρόσφορο πεδίο σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης μπορούν να καταστήσουν την χώρα κόμβο επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Όμως, παρά τη θετική εικόνα που η Ελλάδα απολαμβάνει, αδυνατεί μέχρι στιγμής να προσελκύσει αντίστοιχο όγκο επενδύσεων.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έρευνα που διεξήγαγε η Ernst & Young Southeast Europe για την επενδυτική ελκυστικότητα της ΝΑ Ευρώπης.

Στην έρευνα, που καλύπτει 7 χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία), συμμετείχαν κορυφαία διοικητικά στελέχη 200 διεθνών επιχειρήσεων, 120 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχοι της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί η αντίληψη των επενδυτών όσον αφορά στην ελκυστικότητα της περιοχής, τόσο συνολικά όσο και για συγκεκριμένες χώρες και να συγκριθεί με την πραγματική εισροή των ξένων άμεσων επενδύσεων (Foreign Direct Investments), όπως αυτές καταγράφονται από το European Investment Monitor της Ernst & Young.

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έρευνας:

* Η Δυτική Ευρώπη αποτελεί με διαφορά την πλέον ελκυστική περιοχή για τη δυνητική εγκατάσταση επιχειρήσεων σύμφωνα με το 34% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί η Κεντρική Ευρώπη (18% των ερωτηθέντων).

* Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των στελεχών. Το 8% των ερωτηθέντων που εδρεύουν εκτός της περιοχής θεωρεί τη ΝΑ Ευρώπη ως την πλέον ελκυστική περιοχή για τη δυνητική εγκατάσταση επιχειρήσεων.

* Η επενδυτική ελκυστικότητα της ΝΑ Ευρώπης εντοπίζεται σε οικονομικά, κυρίως, κριτήρια: το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί τη ΝΑ Ευρώπη ως την πλέον ελκυστική περιοχή με βάση το κόστος του εργατικού δυναμικού και το 31% με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας, η έρευνα καταδεικνύει την αναστιστοιχία μεταξύ της εικόνας της χώρας στους ξένους επενδυτές και της πραγματικής επενδυτικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

* Στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η χώρα μας ιεραρχείται από τους ερωτηθέντες στην 3η κατά σειρά θέση από άποψη επενδυτικής ελκυστικότητας καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση του 48% των ερωτηθέντων – μετά τη Ρουμανία (58% των ερωτηθέντων) και πολύ κοντά στην Τουρκία (49% των ερωτηθέντων).

* Εντούτοις, η αντίληψη των επενδυτών για την ελκυστικότητα της Ελλάδας, δεν μεταφράζεται σε επενδυτική δραστηριότητα: την πενταετία 2001 – 2005 η Ελλάδα συγκέντρωσε μόλις το 4% από το σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη ΝΑ Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το 85% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην περιοχή πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες: Ρουμανία (40%), τη Βουλγαρία (25%) και την Τουρκία (20%).

* Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε έντεκα από τα δεκαοκτώ κριτήρια ελκυστικότητας που εξετάστηκαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής στις τηλεπικοινωνίες (37% των ερωτηθέντων), της ποιότητας στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης (22% των ερωτηθέντων) και τον τομέα μεταφορών και logistics (28% των ερωτηθέντων). Επίσης αξιολογείται, μαζί με τη Ρουμανία, ως η χώρα με την υψηλότερη ποιότητα εργατικού δυναμικού (22% των ερωτηθέντων).

* Αναφερόμενοι στους επιμέρους τομείς στους οποίους πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας σε επενδύσεις, οι ερωτηθέντες ιεραρχούν ως σημαντικότερα την ευελιξία των εργατικού δικαίου (29% των ερωτηθέντων) και των διοικητικών διαδικασιών (28% των ερωτηθέντων), την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών συγκοινωνίας και επικοινωνιών (26% των ερωτηθέντων), την ανταπόκριση στα δεδομένα που θέτει το οικονομικό κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. (24% των ερωτηθέντων) και τέλος τη μείωση της φορολογίας (21% των ερωτηθέντων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v