Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”Νέα Οικονομία” του μέλλοντος

Δυναμική στροφή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και του ”έξυπνου” χρήματος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκαλούν οι κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη, με τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού (Citi, Merrill Lynch) να θεωρούν το περιβάλλον –με αιχμή τις ΑΠΕ- έναν τομέα που θα πρωταγωνιστήσει. Από τις εξελίξεις δεν μένει ανεπηρέαστος σχεδόν κανένας κλάδος, με προεξάρχοντα εκείνον της ενέργειας.

Η ”Νέα Οικονομία” του μέλλοντος
του Στέφανου Κορέλλη

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπαίνει δυναμικά στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό ρεύμα υπέρ των πολιτικών μείωσης των ρύπων που υιοθετούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι ισχυρές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπους προτείνει μείωση της χρήσης της βενζίνης και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών. Μάλιστα, δέκα επιχειρηματικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η General Electric, η Alcoa, η Duke Energy και η DuPont, σε συντονισμό με μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ανάλογο πρόγραμμα έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους στόχους της οποίας θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις από τα κράτη-μέλη. Ήδη το 2006 ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύθηκε κατά 26% στα 38 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας αναφέρει ότι τώρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας βασικής παροχής ενέργειας και καλύπτουν μόλις το 17,9% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γενική στροφή

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα κονδύλια προς τους κλάδους αυτούς να αυξάνονται και το έξυπνο χρήμα να... μυρίζει ένα ακόμη επενδυτικό... ορυχείο στις σχετικές εταιρείες και κλάδους και να εφορμά! Ήδη οι εταιρείες αυτές έχουν μπει στα χαρτοφυλάκια των ψαγμένων επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές των αναλυτών της Merrill Lynch Investment Managers και της Standard Life Investment, οι οποίοι θεωρούν ότι το περιβάλλον θα είναι ένας σημαντικός τομέας επενδύσεων το 2007. Και αυτό διότι οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς ενέργειας, αναγνωρίζοντας την τάση της εποχής, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στην αγορά εμφανίζονται και νέοι παίκτες.

Χαρακτηριστικό είναι και το ενδιαφέρον των ομίλων επιχειρηματικών συμμετοχών. Ενδεικτικά, ο όμιλος 3i πρόσφατα επένδυσε 30 εκατ. ευρώ στη βελγική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών. Το στέλεχος του ομίλου, κ. Μαρκ Κερ, μιλώντας στους ”Financial Times” ανέφερε ότι οι οικονομικές προοπτικές της ανανεώσιμης ενέργειας είναι για τα venture capitals πολύ πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες προοπτικές των παραδοσιακών μορφών, αφού κρύβουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των εταιρειών σε σύγκριση με την παραδοσιακή ενέργεια που είναι ένας ώριμος κλάδος.

Αιχμή του δόρατος η αιολική ενέργεια

Ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές, η αιολική ενέργεια είναι ο πιο ώριμος από τους επιμέρους κλάδους. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι η μετοχή με τις καλύτερες αποδόσεις ήταν αυτή της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης αιολικών πάρκων Clipper Windpower. Η εταιρεία ήδη συνεργάζεται με την BP για την από κοινού ανάπτυξη πέντε αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και η μετοχή της υπερδιπλασιάστηκε μέσα στο 2006, συνεχίζοντας την καλή πορεία από τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Datastream, μετά την Clipper Windpower, τις καλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2006 είχαν οι μετοχές των Climate Exchanger, Compact Power, Ceres Power Holding και Renova Energy.

Εκτός από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, διακρίνονται επίσης εκείνοι της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της ηλιακής, των βιοκαυσίμων και της γεωθερμίας, όροι με τους οποίους θα πρέπει να εξοικειωθεί το επενδυτικό κοινό αφού όχι μόνο αποτελούν αυτόνομες μορφές επένδυσης, αλλά έχουν και πρακτικές εφαρμογές σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Ήδη υπάρχει η παράπλευρη αγορά των λεγόμενων ”πράσινων προϊόντων”, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 230 δισ. δολάρια με στόχο να φθάσει το ένα τρισ. δολάρια το 2020.

Σπεύδει να προσαρμοστεί

Μία καινούργια ”Νέα Οικονομία”. Αυτό, σύμφωνα με τη Citigroup, θα αποτελέσουν οι εταιρείες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ειδικότερα, η Citigroup πρόσφατα παρουσίασε μελέτη στην οποία αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν τις επενδυτικές επιλογές και θα φέρουν στο προσκήνιο νέους κλάδους. Με βάση τη μελέτη αυτή η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών θα αναδείξει εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εταιρείες εντοπισμού και διύλισης φυσικού αερίου, βιολογικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, ασφαλιστικές που ειδικεύονται στις ασφάλειες γης και, εύλογα, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και οι εταιρείες ηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας. Επίσης, ο χρηματοοικονομικός οίκος κάνει λόγο για εταιρείες που συνδέονται άμεσα με υπηρεσίες σχετικές με την επιδείνωση του κλίματος. Και στον τομέα αυτόν παρουσιάζονται νέες ειδικότητες όπως είναι αυτή του κλιματολογικού συμβούλου.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιοι οργανισμοί και υπηρεσίες. Πώς λειτουργούν: συμβουλεύουν τις μεγάλες εταιρείες για τις επόμενες αλλαγές κλίματος και πώς αυτές θα επηρεάσουν τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Για παράδειγμα, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε μία χώρα εύλογα θα αυξήσει τις πωλήσεις αναψυκτικών, με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές του κλάδου να γνωρίζουν πού θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον της επικοινωνιακής τους πολιτικής.

Ταυτόχρονα, μεγαλώνει η λίστα των κλάδων και των εταιρειών που βάζουν στη λογική τους τις νέες μορφές ενέργειας. Πρώτες όλων είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που θα επενδύσουν σε νέα μοντέλα υβριδικής τεχνολογίας, αφού αυξάνονται οι χώρες που ζητούν αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον. Ήδη η Toyota έχει δημιουργήσει μοντέλα υβριδικής τεχνολογίας, ενώ η General Motors θεωρεί σημαντικό στοιχείο της ανάκαμψής της την επέκταση στη φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία. Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον των προμηθευτών ανταλλακτικών που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την αγορά ανταλλακτικών για τα νέας γενιάς μοντέλα.

Επίσης, ο ασφαλιστικός κλάδος αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της μείωσης των ρύπων και του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού κάθε χρόνο πληρώνει τεράστιες αποζημιώσεις λόγω των φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης αλλάζει τα δεδομένα και στην ύδρευση του πλανήτη με την General Electric να πραγματοποιεί επιθετικές επενδύσεις στον κλάδο του νερού, ενώ στην αγορά εισέρχονται επίσης η DuPont και η Dow Chemical.

Τέλος, οι αλλαγές στο κλίμα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφελείας. Σημαντικά ευνοημένες από επενδυτικής πλευράς θα είναι εκείνες που παράγουν καθαρή ενέργεια καθώς και εκείνες που έχουν εισέλθει στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 466 της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 23-27/2/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v