Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ακριβές πλέον οι τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη

Οι υψηλές αποτιμήσεις καθιστούν πιο πρόσφορη μέθοδο επέκτασης στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης την οργανική ανάπτυξη των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι εναπομένουσες προς πώληση τράπεζες είναι λίγες και ακριβότερες, επισημαίνει η Εμπορική Τράπεζα στην έκδοση ”Ματιές στην οικονομία”. Δείτε την παρουσία των εγχώριων τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη αλλά και τους κύριους ανταγωνιστές τους.

Εμπορική: Ακριβές πλέον οι τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη
Οι υψηλές αποτιμήσεις καθιστούν πιο πρόσφορη μέθοδο επέκτασης στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης την οργανική ανάπτυξη των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι εναπομένουσες προς πώληση τράπεζες είναι λίγες και ακριβότερες, επισημαίνει η Εμπορική Τράπεζα στην έκδοση ”Ματιές στην οικονομία” με τίτλο ”Οι Ελληνικές και Ξένες Τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Όπως επισημαίνει η Εμπορική, ακόμη και σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές (π.χ. στη Σερβία) οι εξαγορές πραγματοποιούνται σήμερα στο τετραπλάσιο της λογιστικής αξίας των προς πώληση τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ πριν από λίγα μόλις χρόνια οι εξαγορές πραγματοποιούνταν σε τιμές μιάμιση φορά πάνω από τη λογιστική τους αξία.

Σε ορισμένες βαλκανικές χώρες οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί (π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία) και ο βαθμός ιδιωτικού ελέγχου του τραπεζικού κλάδου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (έως και 90% των συνολικών κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος).

Η είσοδος ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων και η ανάπτυξη νέων τοπικών τραπεζών θα μειώσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς για τα εναπομείναντα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα κρατικών συμφερόντων.

Το επόμενο στάδιο, και λόγω μείωσης των επιπέδων συγκέντρωσης του κλάδου, θα είναι οι εγχώριες συγχωνεύσεις και εξαγορές, στις οποίες θα εξαναγκαστούν οι τράπεζες με τα μικρότερα μερίδια αγοράς. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να επεκταθούν γρήγορα και να αποκτήσουν κατάλληλο μέγεθος, ώστε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο επόμενο στάδιο των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιοχή.

Σήμερα τα Βαλκάνια προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών στις τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω του υψηλού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και του χαμηλού ακόμη επιπέδου ανάπτυξης των χρηματοοικονομικών αγορών.

Ωστόσο, όσο επεκτείνεται η αναβάθμιση συστημάτων και προϊόντων που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι χώρες των Βαλκανίων προσανατολίζεται στον στόχο της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και οι διαρθρωτικές δομές των εγχώριων οικονομιών συγκλίνουν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, οι χώρες αυτές δεν αντιμετωπίζουν τις αγκυλώσεις που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, καθότι δεν υπάρχουν παγιωμένα κοινωνικά μοντέλα που να έχουν δημιουργήσει συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων.

Έτσι, η σύγκλιση προς τα ενδεδειγμένα σύγχρονα πρότυπα είναι γρηγορότερη και οι προσαρμογές του οικονομικού περιβάλλοντος ευκολότερες.

Κυριότεροι ανταγωνιστές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι:

• Η αυστριακή Erste Bank, κατέχει την 1η θέση στη Ρουμανία μετά την εξαγορά της BCR και συγκεντρώνει στην περιοχή μερίδιο αγοράς βάσει ενεργητικού 14%.

• Η αυστριακή Raiffeisen Zentral Bank, κατέχει την 1η θέση στην Αλβανία, την 1η στη Σερβία και την 3η στη Ρουμανία και συγκεντρώνει στην περιοχή μερίδιο αγοράς βάσει ενεργητικού 11%.

• Η γαλλική Société Générale, κατέχει τη 2η θέση στη Ρουμανία και συγκεντρώνει στην περιοχή μερίδιο αγοράς βάσει ενεργητικού 9%.

• Ο όμιλος της ιταλικής UniCredito, κατέχει την 1η θέση στη Βουλγαρία, συγκεντρώνει στην περιοχή μερίδιο αγοράς βάσει ενεργητικού 8%. Επίσης, η ιταλική Banca Intesa κατέχει τη 2η θέση στη Σερβία.

• Η ουγγρική OPT Bank, κατέχει τη 2η θέση στη Βουλγαρία και συγκεντρώνει στην περιοχή μερίδιο αγοράς βάσει ενεργητικού 4%.

* Η πλήρης ανάλυση της Εμπορικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v