Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Factset: Νερό – Το νέο μεγάλο στοίχημα–Μέρος 2ο!

Έπειτα από την ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που φέρνουν την αγορά του ύδατος στο παγκόσμιο επενδυτικό προσκήνιο, στο δεύτερο μέρος της έκθεσης οι αναλυτές της FactSet επικεντρώνονται στις εταιρίες του κλάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου δικαιολογούν τη μακροπρόθεσμη θετική άποψη των αναλυτών αλλά και τις αποτιμήσεις ως growth stocks!

Factset: Νερό – Το νέο μεγάλο στοίχημα–Μέρος 2ο!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 100 δισ. δολάρια, ο κλάδος του ύδατος είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Το 80% των εταιριών είναι ευρωπαϊκές, όπως και οι δύο κυρίαρχοι του κλάδου, η Veolia Environnement και η Suez.

Χάρη στις δύο αυτές εταιρίες ο κλάδος έχει ξεπεράσει σε απόδοση τον δείκτη MSCI World Index, αφού από τον Μάρτιο του 2000, οι αποδόσεις είναι 108,8% για τις εταιρίες ύδατος έναντι 5,5% για τον δείκτη των μετοχών MSCI.

Ωστόσο, οι λόγοι για την υπεραπόδοση των μετοχών του κλάδου δεν ήταν πάντοτε οι ίδιοι. Στη διάρκεια της περιόδου 2000-2002, οι επενδυτές επέλεξαν τις μετοχές του κλάδου λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών τους και των υψηλών μερισματικών αποδόσεων (4,8% το 2002).

Από το 2004, αν και οι παραδοσιακοί αμυντικοί κλάδοι της οικονομίας υποαποδίδουν, εν τούτοις η αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα της σπανιότητας του ύδατος έχουν οδηγήσει τις μετοχές αυτού του χώρου σε σημαντική άνοδο. Οι εταιρίες του κλάδου μπορεί να μη διαθέτουν το προφίλ κερδοφορίας άλλων κλάδων για τα επόμενα έτη, αλλά οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι μεσομακροπρόθεσμες ευκαιρίες αύξησης της κερδοφορίας των εταιριών είναι εξαιρετικές.

Με τρέχων πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) 19,6 φορές από 11,1 φορές το 2001 και δείκτη λογιστικής αξίας (P/BV) από 1,2 φορές το 2002 στο 2,9 σήμερα, οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι απαιτητικές. Οι εταιρίες έχουν απολέσει το παραδοσιακό αμυντικό τους προφίλ και πλέον αποτιμώνται ως growth stocks με χαμηλή απόκλιση στους ρυθμούς αύξησης των κερδών τους και υψηλούς δείκτες αποτίμησης.

Το ερώτημα των αναλυτών της FactSet είναι το εξής: Είναι ο κλάδος του ύδατος ένα ”επικίνδυνο” παιχνίδι για τους επενδυτές; Οι ίδιοι απαντούν ”όχι” με αφορμή τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.

Στην Ευρώπη η ήπια ανάπτυξη και ο τιθασσευμένος πληθωρισμός αποκλείουν μια επιθετική περιοριστική νομισματική πολιτική, οπότε οι εταιρίες του κλάδου θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για επενδύσεις υποδομής.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η συγκέντρωσή του στις μεγάλες πόλεις αποτελούν εξαιρετικά θετικά στοιχεία για τις εταιρίες. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ύδατος και μια συσσώρευση της προσφοράς του στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Veoliaκαι η Suez.

Οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου είναι σε θέση να είναι επιλεκτικές για τα συμβόλαια που υπογράφουν, και μόνο τα πιο κερδοφόρα και λιγότερα απαιτητικά σε κεφάλαια επενδυτικά προγράμματα που παράγουν κέρδη θα λάβουν χώρα. Συνεπώς, προτείνουν υπεραπόδοση (overweight) μακροπρόθεσμα αν και ουδέτεροι (neutrality) για το κοντινό μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v