Νέες λύσεις για την ουσιαστική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Ελλάδας σε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής στενότητας προτείνουν φορείς, συμβουλευτικοί οίκοι, αλλά και το ίδιο το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης μάλιστα είναι πως οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν μένουν μόνο στη... θεωρία, καθώς:
Πρώτον, έχουν λάβει υπόψη τους περιορισμούς που τίθενται από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στις ελληνικές επιχειρήσεις και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Δεύτερον, αποβλέπουν σε λύσεις που θα έχουν κερδισμένους όλους τους συμμετέχοντες (επιχειρήσεις, παλαιοί μέτοχοι εταιρειών, τράπεζες, επενδυτές) και δεν στέλνουν τον... λογαριασμό σε τρίτους (βλέπε τράπεζες ή ελληνικό δημόσιο).
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης είχε αναφερθεί στα νέα επενδυτικά εργαλεία που μπορούν να συσταθούν μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου και συγκεκριμένα στις ΕΚΕΣ (Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών) και στα ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών).
Ουσιαστικά πρόκειται για επενδυτικά σχήματα που θα χρηματοδοτηθούν από Έλληνες και (κυρίως) από ξένους επενδυτές και θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές και δάνεια ελληνικών εταιρειών, εισηγμένων και μη.
Ο κ. Λαζαρίδης είχε αναφερθεί στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία και δάνεια στην Ελλάδα και υποστήριξε πως τέτοια επενδυτικά εργαλεία (ΕΚΕΣ και ΑΚΕΣ) θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ των (μεγάλων σε ύψος) κεφαλαίων που θέλουν να τοποθετήσουν οι ξένοι και των πολύ μικρότερων κεφαλαίων που θέλει να αντλήσει μια ελληνική μεσαία επιχείρηση.
Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η πρόταση για την άμβλυνση του προβλήματος ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει επαναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο πλαίσιο του χθεσινού συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή:
Βήμα πρώτο: Σε εξωστρεφείς, καινοτόμες και υποσχόμενες επιχειρήσεις θα υλοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπου ένα μειοψηφικό ποσοστό θα καταβάλουν σε μετρητά οι μέτοχοι και το υπόλοιπο θα προέλθει από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Οι παλαιοί μέτοχοι των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής επαναγοράς μετοχών της εταιρείας τους μέσα από την έκδοση warrants (όπως έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).
Βήμα δεύτερο: Οι μετοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν οι τράπεζες θα εισφερθούν σε κάποιας μορφής fund (με discount έναντι της ονομαστικής τους αξίας), οι μετοχές ή τα μερίδια του οποίου θα διατεθούν στη συνέχεια σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Μέσα από μια τέτοια διαδικασία:
α) Οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν κεφαλαιακά και θα βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητά τους.
β) Οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν μέσω της άσκησης των warrants νέες μετοχές που θα έχουν εκδοθεί.
γ) Οι τράπεζες θα απεγκλωβίσουν ρευστότητα και θα απομοχλεύσουν τους ισολογισμούς τους.
δ) Η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό που θα διατεθούν προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.
ε) Θα δοθεί η δυνατότητα επενδυτικών κερδών σε όσους αγοράσουν μερίδια ή μετοχές των συγκεκριμένων funds.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο γνωστός οίκος Deloitte μελέτησε την πρόταση του ΣΒΒΕ και μέσα από σχετική έκθεση κατέληξε στο ότι η πρόταση του Συνδέσμου θα μπορούσε να αποβεί επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΣΒΒΕ και η Deloitte θα ξεκινήσουν σειρά ενημερωτικών επαφών με τις τράπεζες, ώστε η σχετική πρόταση να πάρει σάρκα και οστά.
Η υλοποίηση βέβαια τέτοιων εγχειρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση διότι όχι μόνο η Πολιτεία θα πρέπει να επιλύσει σύντομα τα όποια ενδεχόμενα -θεσμικού τύπου- προβλήματα προκύψουν, αλλά και γιατί απαιτείται συνεργασία και ρεαλισμός μεταξύ των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν που -αν είναι δυνατόν- θα τους αφήσει όλους ικανοποιημένους.
* Δείτε την παρουσίαση του ΣΒΒΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».