Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η ακτινογραφία των εννεαμήνων

Δείτε τη συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες του FTSE/ASE 20 (πλην Εθνικής), καθώς και τις αντιδράσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων και των ελληνικών χρηματιστηριακών. Oι συστάσεις, οι τιμές - στόχοι και οι προβλέψεις.

Τράπεζες: Η ακτινογραφία των εννεαμήνων
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Oι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου συμπίπτουν με την αύξηση του ενδιαφέροντος για τους μετοχικούς τίτλους, αφού από την αρχή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ο Γενικός Δείκτης έχει πάρει την ”ανιούσα”. Η μόνη που δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της είναι το ”βαρύ πυροβολικό” του κλάδου, η Εθνική Τράπεζα, εντούτοις οι εκτιμήσεις στις τάξεις των αναλυτών κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Παράλληλα, για τις υπόλοιπες 6 δυνάμεις που συμμετέχουν στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Πειραιώς, EFG, Alpha, Εμπορική, ATEbank, Τράπεζα Κύπρου) και που έχουν ήδη ανακοινώσει τα εννεάμηνά τους, οι αναλυτές είχαν ξεκάθαρη εικόνα. Απέδωσαν τα εύσημα σε αυτές που ικανοποίησαν, με αυξήσεις στις τιμές-στόχους, αλλά στις περιπτώσεις που απογοήτευσαν, ”ο πέλεκυς έπεσε βαρύς”.

Εν πολλοίς, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες εντυπωσίασαν σε επίπεδο bottom line, ενώ σε επίπεδο καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων διατήρησαν τις δυνάμεις τους, γεγονός που προκάλεσε ”ευφορία” στις τάξεις των αναλυτών αλλά και των επενδυτών, αντίθετα από ό,τι συνέβη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του ίδιου έτους.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν στο σύνολό τους υψηλούς λειτουργικούς ρυθμούς ανόδου, με βασικά χαρακτηριστικά τη μείωση του δείκτη εσόδων προς κόστος.

Οι 6 τράπεζες από τις 7 που συμμετέχουν στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνολικά ανακοίνωσαν αύξηση 54% στα καθαρά κέρδη μετά φόρων, με το απόλυτο μέγεθος να διαμορφώνεται σε 1,738 δισ. ευρώ από 1,126 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2005, ενώ σημαντικά αυξημένα είναι τα καθαρά κέρδη και σε σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο.

Τα συνολικά οργανικά έσοδα των 6 τραπεζών (Πειραιώς, EFG, Alpha, Εμπορικής, ATEbank και Τράπεζας Κύπρου) κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 19%, στα 6,005 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τόκους κινήθηκαν με υψηλό ρυθμό της τάξεως του 17%, στα 4,146 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, ο δείκτης κόστους προ έσοδα διαμορφώθηκε κάτω του 50%, στο 46,75% από 57,30% στο αντίστοιχο εννεάμηνο.

Παρά την υψηλή λειτουργική ανάπτυξη, το μέσο σταθμισμένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin - NIM) για τις 6 ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε οριακά σε 3,26% από 3,25% στο εννεάμηνο του 2005. Στο πρώτο εξάμηνο, για το σύνολο των 6 τραπεζών που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ASE-20, το αντίστοιχο μέγεθος είχε προσεγγίσει το 3,22% από 3,33% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Η διατήρηση του NIM σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο είναι πολύ αξιόλογη και οι αναλυτές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν τα περιθώρια σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την Τράπεζα Πειραιώς, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων άγγιξαν τα 342,1 εκατ. ευρώ έναντι 136,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2005, επηρεασμένα θετικά από έκτακτο κέρδος από τη ρευστοποίηση της συμμετοχής με την ING, ενώ χωρίς το κεφαλαιακό κέρδος τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 74% στα 236,6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές υποδέχθηκαν θετικά τα αποτελέσματα της Πειραιώς. Στα 25,5 από 23 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η Citigroup και επισημαίνει ότι η μεταβολή της οφείλεται σε αύξηση κατά 4% - 5% των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας. Από την άλλη πλευρά, νέα τιμή-στόχο στα 26 ευρώ από 23,4 ευρώ δίνει η Alpha Finance για τη μετοχή της Πειραιώς, για την οποία διατηρεί σύσταση ”outperform”. Η Alpha Finance τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο μέτωπο της Τράπεζας Κύπρου και η Πειραιώς ενδέχεται να διαθέσει το μερίδιο 8,2% που έχει στην τράπεζα στις αρχές του 2007, κάτι που θα οδηγήσει σε κεφαλαιακά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στα 28 ευρώ, από 26 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η J.P. Morgan. Η UBS θέτει και αυτή υψηλότερα τον πήχη στα 29 από 28 ευρώ προηγουμένως, στα 26 ευρώ η KBW, ενώ η EFG Eurobank Sec. βλέπει τη μετοχή στα 27,92 ευρώ και η Proton στα 26 ευρώ. Αντίθετα, η HSBC παρότι αύξησε την τιμή-στόχο στα 25,5 ευρώ, ”έκοψε” τη σύσταση σε ”ουδέτερη” από ”υπεραπόδοση” λόγω της πρόσφατης εντυπωσιακής πορείας της μετοχής.

EFG EUROBANK

H EFG Eurobank ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων στα 488,9 εκατ. ευρώ, έναντι 384,9 εκατ. ευρώ για το 2005, αύξηση 27%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 19,2%. Η απόδοση της τράπεζας εκτιμήθηκε και από τους αναλυτές. Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2006 της Eurobank η UBS, διατηρώντας παράλληλα την τιμή-στόχο των 36 ευρώ και τη σύσταση ”buy”.

H Deutsche Bank προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία της Eurobank κατά 1,5% για τη χρήση του 2006, κατά 1% για το 2007 και κατά 2% για το 2008, ενώ παράλληλα, διατηρεί την τιμή-στόχο των 32 ευρώ για τη μετοχή της και τη σύσταση ”buy”.

Η Proton Securities προχώρησε σε αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου στα 30 ευρώ από 29,2 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”outperform”, ενώ η Π&Κ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής της η δραστηριότητά της στη Νέα Ευρώπη, διατήρησε την τιμή-στόχο στα 35 ευρώ και τη σύσταση ”overweight”.

Αντίθετα, οι Marfin Analysis και Εγνατία Finance μείωσαν στα 28,8 ευρώ από 30 ευρώ την τιμή-στόχο, υποβαθμίζοντας τη σύσταση σε ”accumulate” από ”buy”, εξηγώντας ότι η νέα τιμή-στόχος προκύπτει από την αφαίρεση του κόστους των υβριδικών κεφαλαίων από τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2008. Η Alpha Finance αύξησε την τιμή-στόχο στα 29,7 ευρώ (από 28), διατηρώντας σύσταση ”buy”, αφού επισήμανε ότι τα μεγέθη χαρακτηρίστηκαν από ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους και συναλλαγές.

ALPHA BANK

Ο όμιλος της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 31,4% στα καθαρά κέρδη, στα 473,4 εκατ. ευρώ, από 360,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2005. Η KBW επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank ήταν υγιή. Η Deutsche Bank έθεσε τιμή-στόχο 30 ευρώ και σύσταση ”buy”. Οι προβλέψεις της ήταν χαμηλότερες του αναμενομένου και η τιμή-στόχος διατηρήθηκε στα 28 ευρώ με σύσταση ”outperform”.

Ταυτόχρονα, υπεράνω των εκτιμήσεών της αλλά και των συγκλινουσών εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι η θετική έκπληξη ήρθε από τις λειτουργικές δαπάνες και τις προβλέψεις, ενώ και η Π&K αύξησε στα 30 ευρώ την τιμή-στόχο και υπογράμμισε τον περιορισμό του κόστους που αντιστάθμισε με το παραπάνω τα ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα.

Η UBS αύξησε την τιμή-στόχο στα 30 ευρώ από τα 28, ενώ η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στα 29 ευρώ. Στον βελτιωμένο λόγο κόστους προς έσοδα αναφέρεται η EFG Eurobank Sec. που πρόβλεψε ότι τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν τους επενδυτές, ενώ επισημαίνει πως η μετοχή είναι μία από τα top picks της και ένα από τα πλέον ελκυστικά αποτιμημένα blue chips.

Οι Marfin Analysis και Εγνατία Finance παραμένουν θετικές για τη μετοχή και αναφέρουν ότι θα προβούν σε περικοπή των προβλέψεων και ίσως του λειτουργικού κόστους, ενώ η Εμπορική Τράπεζα τονίζει ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Alpha Bank διατήρησαν την πολύ καλή εικόνα που εμφανίστηκε και στα προηγούμενα τρίμηνα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 158% στα καθαρά της κέρδη, στα 226 εκατ. ευρώ, έναντι 87 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2005. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οδήγησε σε ”μπαράζ” ανοδικών αναθεωρήσεων, τόσο για τα αποτελέσματα του έτους, όσο και για την τιμή-στόχο της μετοχής.

Η Deutsche Bank αύξησε την τιμή-στόχο των 10 ευρώ στα 11 ευρώ και διατήρησε τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή, ενώ επισήμανε τη σωστή διαχείριση των δαπανών αλλά και την πτώση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την πλευρά της, η J.P. Morgan χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ανώτερα των προβλέψεών της, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 11,5 ευρώ από 10,30 ευρώ προγενέστερα, και η UBS προχώρησε σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου στα 14 ευρώ από 13,01 πριν και σύσταση ”αγοράς”.

Οι Marfin Analysis και Εγνατία Finance προχώρησαν με νέα σύσταση ”buy” από ”accumulate” και αύξηση της τιμής-στόχου στα 10,8 από 9,4 ευρώ και επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας οδηγούν σε νέες υψηλότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2006, 2007 και 2008.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Για την τράπεζα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 94,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 39,8% σε ετήσια βάση. Χαμηλότερα των προβλέψεων ωστόσο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματά της για το εννεάμηνο του 2006. Η Εθνική Χρηματιστηριακή από την πλευρά της ανέφερε ότι μετά τα ισχνά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, πρόκειται να προχωρήσει σε υποβάθμιση, ενώ η Πειραιώς Χρηματιστηριακή τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Εμπορικής ήταν 26% χαμηλότερα του αναμενομένου, λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Τα έσοδα από τόκους και προμήθειες ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Analysis, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα απογοήτευσαν, σχολίασε η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ότι η μεγάλη διαφορά στην καθαρή κερδοφορία προήλθε κυρίως από υψηλότερες προβλέψεις επισφαλών δανείων, λόγω της προσπάθειας της Εμπορικής να συνταχθεί με την πολιτική προβλέψεων της Credit Agricole, ενώ στα 26,5 ευρώ έθεσε την τιμή-στόχο, με σύσταση ”συσσώρευσης”.

Η Alpha Finance τόνισε τον αποτελεσματικό περιορισμό του κόστους αλλά τη στρατηγική της Credit Agricole για βελτίωση της ποιότητας του loan portfolio της τράπεζας, προσπάθεια που μεταφράζεται σε υψηλότερες προβλέψεις και θα επιβαρύνει την κερδοφορία της τράπεζας από αυτό το τρίμηνο και έπειτα.

ΑΤΕΒΑΝΚ

Για την ΑΤΕbank, παρότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 113 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 24,6%, εντούτοις τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση. Σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τα οικονομικά αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης 2006, αλλά και σε μειώσεις τιμής-στόχου και συστάσεων προχώρησαν οι αναλυτές μετά την ανακοίνωση.

Οι αναλυτές εμφανίζονται απογοητευμένοι από την εικόνα του εννεαμήνου και πρώτη η Deutsche Bank προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου στα 4,15 ευρώ από 4,35 ευρώ, ενώ η EFG Eurobank Sec. τόνισε ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν χαμηλότερα κατά 6% έναντι του μέσου όρου των προβλέψεων των αναλυτών και κατά 13% χαμηλότερα των προβλέψεων της χρηματιστηριακής, η οποία σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για το 2006.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου στα 4,5 από 5,5 ευρώ, ενώ διατήρησε την ”ουδέτερη” σύστασή της. Η Credit Suisse περιέκοψε την τιμή-στόχο στα 4,8 ευρώ από 5,5 ευρώ, με ”ουδέτερη” σύσταση, επισημαίνοντας τα δυσμενή αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αλλά και την ανάπτυξή της, την οποία χαρακτηρίζει χαμηλότερη των δυνατοτήτων της. Η Marfin Analysis και η Egnatia Finance μειώνουν την τιμή-στόχο στα 4,5 από 5,5 ευρώ και μείωσαν τη σύσταση από ”buy” σε ”accumulate”.

Τέλος, αρνητική εμφανίστηκε και η J.P. Morgan, αναφέροντας τα χαμηλότερα κέρδη έναντι των προσδοκιών της και των συγκλινουσών εκτιμήσεων και όπως αναφέρει η χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία οφείλεται στα χαμηλότερα λειτουργικά έσοδα. Η Π&Κ προχώρησε σε μικρή μείωση της τιμής-στόχου, στα 4,7 ευρώ από 4,8 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας όμως τη σύσταση ”equalweight”.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 452 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 17-21/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v