Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

World Bank: Πολυπλοκότητα κατά... εσόδων

Μείωση των φορολογικών εσόδων των χωρών επιφέρουν τα πολύπλοκα φορολογικά συστήματα και η άγνοια για το πόσους συνολικά φόρους πληρώνουν οι επιχειρήσεις, καταλήγει πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα από τη World Bank Group και την PricewaterhouseCoopers.

World Bank: Πολυπλοκότητα κατά... εσόδων
Μείωση των φορολογικών εσόδων των χωρών επιφέρουν τα πολύπλοκα φορολογικά συστήματα και η άγνοια για το πόσους συνολικά φόρους πληρώνουν οι επιχειρήσεις, καταλήγει πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα από τη World Bank Group και την PricewaterhouseCoopers.

Η έκθεση με τίτλο ”Καταβολή φόρων – Η παγκόσμια εικόνα” τεκμηριώνει την άποψη ότι υψηλά ποσοστά φόρων νομικών προσώπων δεν οδηγούν πάντοτε σε υψηλότερα κρατικά έσοδα και ότι στην απόφαση για καθορισμό των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να εξετάζεται και η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Η έκθεση προτείνει ότι από κοινού η κάθε κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδράμουν για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την βελτίωση των μεθόδων είσπραξης του φόρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες όπου ανθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν από πετυχημένες μεθόδους και πρακτικές άλλων χωρών στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τις φορολογικές διατάξεις είναι δυσβάστακτο βάρος στις περισσότερες χώρες. Κατά μέσο όρο στις 175 χώρες που καλύπτει η έρευνα, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν 35 σελίδες φορολογικών δηλώσεων ετησίως, αν και υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ χωρών. Για παράδειγμα, στο Καμερούν μια επιχείρηση ετησίως υποβάλλει 172 σελίδες φορολογικών δηλώσεων, ενώ στην Αυστρία μόνο 17.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατά μέσο όρο ή επιχείρηση δαπανά 332 ώρες ετησίως για να καλύψει τις φορολογικές τις υποχρεώσεις, αλλά η διακύμανση είναι από 2600 ώρες στη Βραζιλία μέχρι 68 ώρες στην Ελβετία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης στοιχεία από την έκθεση της World Bank Group ”Doing Business 2007”, όπου με την μεθοδολογία της PricewaterhouseCoopers αναλύονται δεδομένα 175 χωρών με βάση το ”Συνολικό Φορολογικό Συντελεστή” που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον ονομαστικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος, αλλά την πραγματική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Η έκθεση αναφέρεται στο ευρύτερο φάσμα των φόρων στις χώρες που καλύφθηκαν από την έρευνα, όπου εκτός από τους άμεσους φόρους υπολογίζονται έμμεσοι φόροι και εργοδοτικές εισφορές που συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη για να εκτιμηθεί η συνολική συνεισφορά των επιχειρήσεων στα δημόσια έσοδα. Τα στοιχείο αυτό κρίνεται απαραίτητο για τον καθορισμό των κατάλληλων φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του δημοσίου, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα και ανισομερώς τις επιχειρήσεις.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο της έρευνας ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων που συζητείται σε κάποια χώρα φορολογική μεταρρύθμιση, η έμφαση επικεντρώνεται στο φόρο εισοδήματος, παρόλο το ότι αυτός μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Η έκθεση καταλήγει ότι η κυβέρνηση και οι φορολογικές αρχές στις χώρες αυτές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων και όχι μόνο στην μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωστοποιούν ευρύτερα τη συνολική συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v