Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Aνοίγει το καυτό θέμα των πλειστηριασμών

Στις "δυο όψεις" του θέματος της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών κατοικιών αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί προστασίας αυτών που δεν έχουν δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και οι επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο.

BBG: Aνοίγει το καυτό θέμα των πλειστηριασμών

Στο ακανθώδες θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές άρθρο του Bloomberg, με αφορμή την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ένα από τα θέματα στην ατζέντα των δανειστών είναι η επανεξέταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών καθώς και τα νέα stress tests που πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του έτους για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα έχει επικρίνει το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, θεωρώντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στην δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους assets.

«Όλες οι τράπεζες εμφανίζουν λειτουργικές ζημιές και έτσι οτιδήποτε τις βοηθήσει να επιστρέψουν στην κερδοφορία θα είναι καλό», σχολιάζει η αναλύτρια της Euroxx Securities, κ. Μαρία Κανελοπούλου. «Τα stress tests θα επικεντρωθούν στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να ορίσουν και να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συμπλήρωσε.

Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε αρχικά την απαγόρευση πλειστηριασμών για όλες τις κατοικίες με χρέος έως 200.000 ευρώ το 2008, επεκτείνοντας δυο χρόνια αργότερα την απαγόρευση και σε ορισμένες πρώτες κατοικίες με υψηλότερο χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 19,1% το 2012 από 4,9% έξι χρόνια νωρίτερα.

Στις 22 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει πλήρως τις κύριες κατοικίες των φτωχών Ελλήνων που επηρεάζονται από την κρίση, με την εφαρμογή συστήματος που θα αποτρέπει την κατάχρηση.

«Αν κοιτάξετε έξω, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση», δήλωσε στο Bloomberg η Παναγιώτα Καλαποθαράκου της ΕΚΠΟΙΖΩ. «Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό που μπορούν να αποπληρώσουν είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ζητούν οι τράπεζες».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «αυτή τη στιγμή, ακόμα και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους, δεν το κάνουν». Κατά τον ίδιο, «όταν περάσει ο νέος νόμος και επιτραπούν επισήμως οι πλειστηριασμοί από κάποιο συγκεκριμένο όριο και πάνω, τότε θα δούμε να επιστρέφει το πιστωτικό ήθος».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς έλεγε πως «δημιουργείται άγχος για το θέμα αυτό χωρίς να υπάρχει λόγος». «Κανένας δεν θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, ούτε είμαστε τόσο αναίσθητοι ώστε να μην καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Αντιθέτως, μέλημά μας είναι να μην επιτρέψουμε σε τέτοιου είδους προβλήματα να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή».

Η κα. Καλαποθαράκου εκφράζει στο Bloomberg ανησυχία ότι μπορεί να μην είναι δυνατό να εφαρμοστούν δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύσουν τους Έλληνες που δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η ΕΚΠΟΙΖΩ πιέζει για παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για άλλα τρία χρόνια αλλά και για βελτιωμένους μηχανισμούς που θα βοηθούν τους υπερχρεωμένους Έλληνες να αναδιαρθρώσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους.

Σημειώνεται πως τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 81,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010, ποσό υπερεπταπλάσιο σε σχέση με το 2001, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, καθώς οι αγοραστές επωφελήθηκαν της ευκολότερης χρηματοδότησης και των μειώσεων στα επιτόκια.

Τώρα που η πίστη έχει περιοριστεί, λέει η κ. Καλαποθαράκου, οι τράπεζες λίγα θα κερδίσουν από την κατάσχεση κατοικιών, που στους πλειστηριασμούς θα αποφέρουν ένα κλάσμα μόνο του μη εξυπηρετούμενου χρέους. Εν τω μεταξύ, αυτοί που θα χάσουν την ιδιοκτησία τους θα συνεχίσουν να χρωστούν τα ποσά που δεν καλύπτονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών.

«Δεν είναι όλες οι συνθήκες σωστές για την απελευθέρωση των αγορών», σημειώνει. «Εάν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, θα υπάρξει κατάρρευση της αγοράς κατοικιών. Ποιος θα αγοράσει;»

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 11,6% το β΄τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ από το 2008 έχουν υποχωρήσει κατά 31%. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 20% από την αρχή της ύφεσης, η οποία έχει επιδεινωθεί από τους διαδοχικούς «γύρους» περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα, και αντιμέτωπη με πολιτικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει την απαγόρευση πλειστηριασμών κατοικιών εάν δεν πιεστεί πολύ από την τρόικα, όπως εκτιμά ο αναλυτής της Nomura, κ. Λευτέρης Φαρμάκης.

«Υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα και εάν επιμείνουν δεν θα είναι εύκολο», σημείωσε. «Ίσως υπάρχουν κάποια οφέλη για την αγορά κατοικίας και την οικονομία γενικότερα, όμως σίγουρα αυτό θα έχει επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v