Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μερίδια αγοράς των εταιριών ορκωτών λογιστών

Η πρώτη εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης για τη χρήση 2005 από τις εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις μπορεί να έφερε φόρτο εργασίας στις οικονομικές διευθύνσεις και τους εξωτερικούς χρήστες των οικονομικών καταστάσεων, λειτούργησε όμως και ως μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο Παροχής Ελεγκτικών Υπηρεσιών, επισημαίνει μελέτη της Hellastat.

Τα μερίδια αγοράς των εταιριών ορκωτών λογιστών
Η πρώτη εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης για τη χρήση 2005 από τις εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους μπορεί να έφερε φόρτο εργασίας –ίσως και πρόσκαιρη αναστάτωση- στις οικονομικές διευθύνσεις και τους εξωτερικούς χρήστες των οικονομικών καταστάσεων, λειτούργησε όμως και ως μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο Παροχής Ελεγκτικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με μελέτη την οποία εκπόνησε η Hellastat, η αξία της αγοράς άγγιξε τα 137 εκατ. ευρώ το 2005, αυξημένη κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,5 εκατ. ευρώ (+67,6%).

Είναι δε χαρακτηριστικό της καλής πορείας των επιχειρήσεων του κλάδου ότι από τις 17 επιχειρήσεις με δημόσια διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία:

* Οι 16 είναι κερδοφόρες, από τις οποίες οι 11 με ενίσχυση αυτών.

* Οι 14 εμφανίζουν αυξημένο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2004.

Το μέσο καθαρό περιθώριο κέρδους διπλασιάστηκε το 2005 στο 10,1%, έναντι 4,8% το 2004.

Η υιοθέτηση των ΔΠΧΠ από τις εισηγμένες για τις χρήσεις που ξεκινούν μετά τις 31/12/2004 αύξησε κατακόρυφα το έργο των ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι εκτός από τις οικονομικές καταστάσεις του 2005 –συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων- κλήθηκαν να υποστηρίξουν τα λογιστήρια μεταξύ άλλων στην αναμόρφωση των μεγεθών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, να εκφέρουν γνώμη σε θέματα αποτίμησης και χαρακτηρισμού των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων και να βεβαιώσουν ότι όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο επενδυτικό κοινό.

Παράλληλα, η Hellastat εκτιμά ότι η έλευση των ΔΠΧΠ αύξησε τη ζήτηση για υπηρεσίες εκτίμησης ακινήτων, αποτίμησης επιχειρήσεων και άυλων περιουσιακών στοιχείων, αναλογιστικών μελετών, εσωτερικού ελέγχου, εκπαίδευσης και πληροφορικής, τομείς στους οποίους οι εταιρίες ορκωτών ελεγκτών δραστηριοποιούνται άμεσα ή μέσω ξεχωριστών, ανεξάρτητων εταιριών.

--Νέοι growth drivers στον κλάδο

Δεν είναι όμως μόνο τα ΔΠΧΠ τα οποία φέρνουν την ανάπτυξη στον κλάδο, αλλά και μια σειρά από αλλαγές ρυθμιστικού χαρακτήρα που επηρεάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

* Η εφαρμογή στις ΗΠΑ του Sarbanes-Oxley Act ως πλαίσιο θωράκισης της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων και διασφάλισης της υπεύθυνης εταιρικής διακυβέρνησης, μετά τα επιχειρηματικά και λογιστικά σκάνδαλα σε Enron, Tyco International, και WorldCom, υφίσταται και στις ελληνικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC).

* Η εφαρμογή του πλαισίου που ορίζει το Σύμφωνο της Βασιλείας 2 από τις ελληνικές τράπεζες, και ιδιαίτερα ο τρίτος πυλώνας ο οποίος προβλέπει αυξημένη διαθεσιμότητα πληροφοριών στο κοινό ώστε να διευκολύνεται η καλύτερη αποτίμηση του κινδύνου στον οποίο είναι εκτεθειμένο το πιστωτικό ίδρυμα.

* Το υπό διαμόρφωση Solvency 2 στον ασφαλιστικό κλάδο, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός αναθεωρημένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνων, εποπτείας και δημοσιότητας πληροφοριών, ως κοινή πλατφόρμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η έντονη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΝΑ. Ευρώπη μέσω θυγατρικών, κοινοπραξιών και εξαγορών αυξάνει τον όγκο εργασίας του ορκωτού ελεγκτή, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή λόγω της συσσώρευσης σημαντικής ανάλογης εμπειρίας.

----Τα μερίδια αγοράς

Πρώτη εταιρία στον κλάδο από πλευράς κύκλου εργασιών, αριθμό ελεγμένων ισολογισμών αλλά και ορκωτών ελεγκτών είναι η ΣΟΛ, με έσοδα 41,25 εκατ. ευρώ (-3,2%) και 3.992 ελέγχους (δημοσιευμένους).

Δεύτερη σε κύκλο εργασιών έρχεται η Ernst & Young Hellas, με 19,28 εκατ. ευρώ (+32%), υπογράφοντας 230 δημοσιευμένους ισολογισμούς και τρίτη η PricewaterhouseCoopers, με 18,5 εκ. ευρώ (+15,7%) και 416 δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Οι δύο εταιρίες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικών καταστάσεων ΔΠΧΠ στο σύνολο των ισολογισμών που υπογράφουν, το οποίο ανέρχεται στο 40% περίπου.

Η Deloitte εμφανίζει έσοδα 14,05 εκατ. ευρώ (+7,3%) με 214 δημοσιευμένους ισολογισμούς, ενώ η BKR βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων (1.485), με έσοδα 11,13 εκατ. ευρώ (+26,5%).

Η KPMG και η Grant Thornton βρίσκονται στην 6η και 7η θέση βάσει του κύκλου εργασιών, ύψους 10,96 εκατ. ευρώ (+14,1%) και 9,65 εκατ. ευρώ (+29,5%) αντίστοιχα, ενώ οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί που υπογράφουν ανέρχονται σε 261 και 579 αντίστοιχα.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της ανάλυσης της Hellastat ξεχωρίζει το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις που ελέχθησαν για πρώτη το 2005 φέρουν την υπογραφή του ΣΟΛ, ενώ 1 στις 4 ελέγθηκε από την BKR.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v