Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα - Αυστρία: Δύο αγορές που παρα-μοιάζουν!

Πολλές οι ομοιότητες μεταξύ των χρηματιστηρίων Αθηνών και Βιέννης, με αποτέλεσμα οι θεσμικοί επενδυτές αλλά και οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών οίκων, να τις συγκρίνουν συνεχώς. Διαβάστε γιατί οι διακυμάνσεις τους είναι τόσο κοινές, σε ένα συγκριτικό crash test του δείκτη FTSE 20 και του αυστριακού ΑΤΧ, που εντοπίζει και τις διαφορές.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προσεγγίζουν και αναλύουν τα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης με τρόπο κοινό, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αποδόσεις των δύο αγορών εμφανίζουν όλο και περισσότερες ομοιότητες.

Η Σοφοκλέους κατέγραψε μια μέτρια επίδοση στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές, ξεπερνώντας ωστόσο την αγορά της Αυστρίας. Η επίδοση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 διαμορφώθηκε σε 6,21%, ενώ για τον αυστριακό δείκτη ATX η αντίστοιχη επίδοση ήταν 3,27%.

Εξετάζοντας τις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τους δείκτες ATX και FTSE/ASE-20, θα παρατηρήσουμε σημαντικές ομοιότητες όχι μόνο σε επίπεδο συνολικής κεφαλαιοποίησης, αλλά και στην επιμέρους διάρθρωση των δύο δεικτών.

Και οι δύο δείκτες αποτελούνται από 20 μετοχές με κεφαλαιοποίηση από 500 εκατ. ευρώ έως 18 δισ. ευρώ περίπου. Όπως και οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία μετοχών, έτσι και στην περίπτωση της Αυστρίας οι τρεις συμμετοχές των τραπεζών (Erste Bank, Bank Austria και Raiffeisen International Bank) ούτε λίγο ούτε πολύ συνθέτουν το 42% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη.

Αν προστεθούν και οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες, τότε το ποσοστό του χρηματοοικονομικού κλάδου ανέρχεται σε 50%. Για τον εγχώριο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το αντίστοιχο ποσοστό του τραπεζικού κλάδου έχει διαμορφωθεί σε 54,83%.

Μια άλλη σημαντική ομοιότητα, πέραν του αριθμού των εταιρειών και του ποσοστού συμμετοχής του χρηματοοικονομικού τομέα στη συνολική κεφαλαιοποίηση, είναι το γεγονός ότι στον αυστριακό δείκτη, όπως και στον ελληνικό, συμμετέχουν δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου.

Οι ομοιότητες στην ευρύτερη δομή των δύο δεικτών συνεχίζονται με τη διαπίστωση ότι οι δύο αυστριακές εταιρείες δομικών υλικών συνθέτουν σε όρους κεφαλαιοποίησης έναν... Τιτάνα και κάτι, ενώ οι αποτιμήσεις του ΟΤΕ και του αντίστοιχου αυστριακού οργανισμού, της Telekom Austria, είναι κοντινές, με διαφορά υπέρ του δικού μας ΟΤΕ κατά 300 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο δεικτών εντοπίζονται στη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας, των ασφαλιστικών εταιρειών και της ευρύτερης βιομηχανίας. Η συμμετοχή δύο ασφαλιστικών εταιρειών έναντι καμίας από πλευράς του ελληνικού δείκτη αποτελεί ουσιαστική διαφορά, ενώ και η κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας είναι περί τα 15 δισ. ευρώ έναντι 4,4 δισ ευρώ για τη δική μας ΔΕΗ.

Παράλληλα, μια ακόμη αισθητή διαφορά είναι ο σαφής βιομηχανικός προσανατολισμός του αυστριακού δείκτη, με πολλές συμμετοχές από εταιρείες μετάλλων, βιομηχανικών προϊόντων και άλλων υποστηρικτικών ως προς τη βιομηχανία τομέων όπως η συσκευασία, οι μεταφορές και τα δομικά υλικά. Από την άλλη πλευρά, στον εγχώριο δείκτη, οι συμμετοχές εταιρειών του κλάδου των καταναλωτικών υπηρεσιών (ΟΠΑΠ, Γερμανός, Folli Follie, Hyatt και ΚΑΕ) είναι αυξημένες σημαντικά.

Σε όρους αποτίμησης και αποδόσεων, οι δύο δείκτες βρίσκονται κοντά. Ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας (P/E) για τον αυστριακό δείκτη είναι 12,59 φορές τα κέρδη του 2007 έναντι 13,14 για τον ελληνικό δείκτη, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας η αποτίμηση του ATX είναι 2,01 φορές για το 2007 έναντι 2,46 για τον δείκτη FTSE/ASE-20.

Ωστόσο, ο αυστριακός δείκτης υστερεί αισθητά σε όρους μερισματικής απόδοσης, αφού το 2,62% του ΑΤΧ είναι πολύ χαμηλότερο του 4,06% του FTSE/ASE-20, ενώ και το growth potential του ελληνικού δείκτη είναι πιο ισχυρό, με τις προβλέψεις του ρυθμού αύξησης των κερδών για τον FTSE/ASE-20 στο 19% έναντι 10% για τον δείκτη ΑΤΧ.

Στη διάρκεια του 2006, οι αποδόσεις των δύο δεικτών διαμορφώνονται σε 5,93% για τον ελληνικό δείκτη και 3% για τον ΑΤΧ, ενώ το 2005 η απόδοση του ΑΤΧ ήταν 51% έναντι 31% για τον δείκτη των ελληνικών blue chips.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 446 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 6-10/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v