Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Aνακατατάξεις με... καλές αποτιμήσεις

Σταθερά θετικές είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ενώ οι ραγδαίες ανακατατάξεις σε συνδυασμό με τις καλές αποτιμήσεις αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τι δείχνουν τώρα οι προβλέψεις και πώς διαμορφώνεται το προφίλ των ”μεγάλων” του κλάδου.

Τράπεζες: Aνακατατάξεις με... καλές αποτιμήσεις
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και πάλι σε φάση αναδιάταξης δυνάμεων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ελληνικών και ξένων επενδυτικών οίκων. Οι πρόσφατες εξαγορές, αλλά και οι εξελίξεις στη Marfin Financial Group δείχνουν τον δρόμο που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά είτε στη διεθνή τους επέκταση προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είτε στα σχέδιά τους για την ελληνική αγορά.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, οι οποίοι ανταγωνίζονται έντονα για τις εγχώριες ”δουλειές” του τραπεζικού κλάδου, εξέδωσαν πολυσέλιδες αναλύσεις. Καθένας από αυτούς βρήκε τουλάχιστον μία με δύο ”αγαπημένες” μετοχές στην ελληνική αγορά.

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακόμα ελκυστικές αποτιμήσεις και growth momentum που δύσκολα απαντάται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και ο ανταγωνισμός δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας!

Σε επίπεδο περιθωρίων κερδοφορίας, οι ελληνικές τράπεζες κινούνται σε αισθητά ανώτερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ειδικά στις κατηγορίες της καταναλωτικής πίστης.

Σχεδόν για όλες τις ελληνικές τράπεζες το περιθώριο λειτουργίας κινείται κοντά ή πάνω από το 8%, ενώ το υψηλότερο περιθώριο εμφανίζει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η EFG Eurobank με 9%.

Αναφορικά με τα μερίδια αγοράς, η πρώτη θέση ανήκει στην EFG Eurobank, με το μερίδιό της να ανέρχεται σε 25% στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με μερίδιο 16,90% για το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ σημαντική αύξηση κατάφερε να πετύχει και η Τράπεζα Πειραιώς, αφού το μερίδιο αγοράς της αναρριχήθηκε στο 10,40%, ξεπερνώντας την Εμπορική Τράπεζα και πλησιάζοντας ταυτόχρονα σημαντικά την Alpha Bank.

Στα στεγαστικά δάνεια, η ”ψαλίδα” του spread μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών έχει κλείσει σημαντικά, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια διαφορά.

Όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες εμφάνισαν σημαντική μείωση στα περιθώριά τους στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων, με τη μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζει η Αγροτική Τράπεζα, η οποία, ωστόσο, κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της από 5,80% στο 6,90%.

Σημαντική αύξηση πέτυχε και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς από το 7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2005 κινήθηκε στο 7,7% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Ουσιαστική άνοδο πέτυχε και η EFG Eurobank, αφού παρά τη μείωση του περιθωρίου από το 2,6% σε 2,1% το τρίμηνο που μόλις ανακοινώθηκε, το μερίδιό της αυξήθηκε από το 13,1% στο 13,7%.

Για την Εθνική Τράπεζα το περιθώριο λειτουργίας μειώθηκε από το 2,8% στο 2,1%, ενώ και το μερίδιο αγοράς της έπεσε από το 25,3% στο 24,9%. Για την Alpha Bank το περιθώριο μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 2,4% από 2,6% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, ενώ το συνολικό μερίδιό της αυξήθηκε οριακά κατά 0,2%, στο 14,9%.

Οι όροι αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών, συγκρινόμενοι τόσο με τους ιστορικούς μέσους όρους τους όσο και με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, είναι ικανοποιητικοί. Το premium σε όρους πολλαπλασιαστή καθαρής κερδοφορίας από το 16% για το 2006 μειώνεται στο 7% για το επόμενο έτος, ενώ για το 2008 εξελίσσεται σε οριακό discount.

Το κυρίαρχο στοιχείο, το οποίο και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τονίζουν, είναι το growth momentum των ελληνικών τραπεζών. Οι αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά εξετάζοντας την εικόνα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο της υπερτίμησης πέφτει σημαντικά.

Η λογιστική αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών αυτών χωρών εμφανίζει premium 9%, επίπεδο χαμηλό σε σχέση με το premium που εμφανίζουν με τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Euro Stoxx Banks.

Για την Εθνική Τράπεζα η μέση τιμή-στόχος προσεγγίζει τα 42,50 ευρώ και η προσδοκώμενη απόδοση από τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνεται στο 30%. Την υψηλότερη τιμή-στόχο έχει θέσει η JP Morgan στα 52 ευρώ, με παράλληλη σύσταση ”υπεραπόδοση”.

Για τη μετοχή της Alpha Bank η μέση τιμή-στόχος είναι τα 25,70 ευρώ ανά μετοχή (upside potential της τάξεως του 25%). Για την EFG Eurobank η μέση τιμή-στόχος κινείται στα 28,71 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η μέση τιμή-στόχος είναι τα 23,87 ευρώ ανά μετοχή. Στην Εμπορική Τράπεζα, μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις, η μέση τιμή-στόχος δεν υπολείπεται από την τρέχουσα και η πιθανή ανοδική τροχιά προσεγγίζει το 22%, ενώ για την Αγροτική Τράπεζα η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5,70 ευρώ.

* Εκτεταμένη Αναδημοσίευση από το φύλλο 444 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v