Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Αύξηση 7,4% στην αγορά ταχυμεταφορών

Αύξηση κατά 7,4% σημείωσε το 2005 η αγορά ταχυμεταφορών με περαιτέρω ενίσχυση της συγκέντρωσης, ενώ πιο αποτελεσματικές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις παρά την πίεση των τιμών των καυσίμων και του ανταγωνισμού, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat.

Hellastat: Αύξηση 7,4% στην αγορά ταχυμεταφορών
Αύξηση κατά 7,4% σημείωσε το 2005 η αγορά ταχυμεταφορών με περαιτέρω ενίσχυση της συγκέντρωσης, ενώ πιο αποτελεσματικές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις παρά την πίεση των τιμών των καυσίμων και του ανταγωνισμού, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat.

Ειδικότερα, επισημαίνεται στη μελέτη ότι ο κλάδος των ταχυμεταφορών κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2005, με την αξία της αγοράς, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία των ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Hellastat, να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 7,4%, στα 260 εκατ. ευρώ.



Κύρια χαρακτηριστικά στον κλάδο είναι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός που δημιουργούν οι ολοένα και υψηλότερες απαιτήσεις των πελατών αναφορικά με τη σχέση κόστους – ποιότητας, ασκώντας πίεση στα τιμολόγια και τις προσφορές των επιχειρήσεων courier.

Οι συνθήκες ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων courier λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων, διαμορφώνουν ένα δύσκολο επιχειρηματικό τοπίο, όπως άλλωστε αντανακλάται και στο μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο για το 2005 εκτιμάται στο 21,6%, από 24,4% το 2004 και 26,3% το 2003.

Στη μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι ο κορμός του κλάδου, δηλαδή οι 8 επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ λειτουργούν με μέσο μικτό περιθώριο της τάξης του 17,7% (18,1% το 2004, 26,9% το 2003), αρκετά χαμηλότερα δηλαδή σε σύγκριση με τους μικρότερους, ”περιφερειακής εμβέλειας”, παίκτες της αγοράς.

Παρά την πίεση των μικτών περιθωρίων, οι επιχειρήσεις στον κλάδο βελτίωσαν την αποτελεσματικότητα τους, καθώς τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης διαμορφώθηκαν στο 25,2% (28,6% το 2004), οδηγώντας το περιθώριο ΚΠΤΦΑ στο 4,2%, ελαφρώς υψηλότερα δηλαδή σε σύγκριση με το 2004 (4%). Αξιόλογη βελτίωση πετυχαίνουν οι επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, στο 3% από 1,2% το 2004.



Το περιθώριο καθαρού κέρδους διατηρήθηκε αμετάβλητο, στο 1,8%, ενώ σταθερή είναι και η κεφαλαιακή δομή, με τη σχέση ξένων προς συνολικών κεφαλαίων να εκτιμάται στο 81,8%. Ωστόσο, οι μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των εταιρειών του κλάδου όσον αφορά την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων που πέτυχαν, διαμορφώνει τη μέση τιμή στον κλάδο στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 7,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση κατά το 2004, στο 28%.

Σημαντικό πλεονέκτημα στον κλάδο είναι η εκτεταμένη λειτουργική χρηματοδότηση που λαμβάνει, καθώς οι προμηθευτές εξοφλούνται κάθε 164 ημέρες. Το πλεόνασμα του κεφαλαίου κίνησης εκτιμάται σε 50 ημέρες, αισθητά μειωμένο από τις 92 ημέρες για το 2004, λόγω της επίσπευσης κατά 1,5 μήνα της εξόφλησης των προμηθευτών.



Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται στο 25% επί των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, αν και 6 από τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζουν υψηλότερες τιμές, ενώ σε σύγκριση με τις πωλήσεις δεν ξεπερνά το 7%, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να παρουσιάζουν μέση τιμή που εκτιμάται στο 14,3%.

* Η μελέτη της Hellastat δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v