Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Περιφέρεια”: Οι... μετεξεταστέοι του εξαμήνου

Αρκετές είναι οι εταιρίες που δεν ικανοποίησαν στο α’ εξάμηνο του 2006, όμως 14 της ”περιφέρειας” αξίζουν περισσότερη εξέταση καθώς βρίσκονται στο περιθώριο των ”επίσημων” σχολιασμών.

”Περιφέρεια”: Οι... μετεξεταστέοι του εξαμήνου
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Οι αριθμοί μίλησαν από μόνοι τους και τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών της Σοφοκλέους αυξήθηκαν κατά 50% μέσα στο α΄ εξάμηνο. Η τόσο υψηλή επίδοση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα... ”φώτα” της δημοσιότητας στράφηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις εταιρίες που ”διέπρεψαν”, στέρησε από την κοινή γνώμη τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων, αυτή που λέει ότι μπορεί μεν κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα να ήταν ικανοποιητικότατα, αλλά παράλληλα υπάρχουν και περιπτώσεις αρκετών δεκάδων εταιριών που... δεν τα κατάφεραν.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε με μια άλλη ματιά, ενδεικτικά, την πορεία ορισμένων εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης, για τα αποτελέσματα των οποίων ελάχιστα γράφτηκαν ή ακούστηκαν. Έχουμε, λοιπόν, και... γράφουμε.

ALMA-ΑΤΕΡΜΩΝ: Μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται (τουλάχιστον μέχρι και το α΄ φετινό εξάμηνο) οι ανοδικές προβλέψεις στις οποίες είχε προβεί η διοίκηση της εταιρίας κατά την περυσινή της παρουσίαση στο ΣΜΕΧΑ για ανοδική πορεία το 2006. Ο κύκλος εργασιών σταθεροποιήθηκε γύρω στα 27,5 εκατ.ευρώ, το EBITDA μειώθηκε από τα 8,4 στα 7,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν ελαφρά, από τα 2,17 στα 2 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται σε 44,5 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες σε 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας υπερβαίνει ελαφρά τη μονάδα.

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ:Το α΄ εξάμηνο αποτέλεσε μία ακόμη μέτρια περίοδο για την εταιρία. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 9%, στα 5,6 εκατ., το EBITDA διατηρήθηκε λίγο πάνω από τις 350.000 ευρώ, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν ελαφρά τις 100.000 ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 2,1 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις κατά το α΄ εξάμηνο αυξήθηκαν από τα 1,9 στα 2,85 εκατ. ευρώ.

COMPUCON: Μπορεί μεν το αποτέλεσμα του α΄ εξαμήνου να παραμένει ζημιογόνο, ωστόσο παρατηρήθηκε σαφής βελτίωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε το 50%, το EBITDA από αρνητικό ”γύρισε” σε θετικό και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας παραμένει καλός.

MODA BAGNO: Βελτιωμένη μεν αλλά όχι ικανοποιητική η πορεία της εταιρίας κατά το α΄ φετινό εξάμηνο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11%, στα 16,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν μεν, αλλά μόλις στις 620 χιλιάδες ευρώ, ενώ η τελική ζημία (590 χιλιάδες ευρώ) οφείλεται στην αυξημένη εγγραφή φόρων. Ευχάριστο στοιχείο αποτελούν επίσης οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, με παράλληλη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων. Ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι ελαφρώς χαμηλότερος της μονάδας.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ενώ το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί τελευταία στη δραστηριότητα της εισηγμένης στον χώρο της αιολικής ενέργειας, στο α΄ εξάμηνο ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 11,7 στα 6 εκατ. ευρώ και το EBITDA από το 1,6 στο 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πώληση της Δομικής Ακινήτων (4,9 εκατ.) δημιούργησε έκτακτα κέρδη και εκτίναξε το καθαρό αποτέλεσμα στα 3,4 εκατ. ευρώ (έναντι 1,52 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), δημιουργώντας και θετικές ταμειακές ροές.

ΔΟΥΡΟΣ: Μέτρια για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα της εισηγμένης: μείωση πωλήσεων από τα 4,36 στα 4,1 εκατ. ευρώ, οριακό EBTIDA στις 120 χιλ. ευρώ, ζημίες 340 χιλιάδες ευρώ ως τελικό αποτέλεσμα και αρνητικές ταμειακές ροές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (λίγο κάτω του 1 εκατ. ευρώ), με την εισηγμένη να διαθέτει και σημαντικής αξίας ακίνητη περιουσία.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ: Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος πήγε αρκετά καλύτερα σε σχέση με πέρυσι (η διαφημιστική δαπάνη στα περιοδικά στο επτάμηνο φέτος αυξήθηκε κατά 9,9%), η εισηγμένη εταιρία υποχρεώθηκε σε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 4% (από τα 41,1 στα 39,5 εκατ. ευρώ) και σε λειτουργική ζημία 284 χιλιάδων ευρώ, έναντι μικρών κερδών κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2005. Τα διπλάσια περίπου χρηματοοικονομικά έξοδα (398 χιλιάδες) και οι αυξημένοι φόροι οδήγησαν το ύψος των τελικών ζημιών στο 1,25 εκατ. ευρώ, εννέα φορές περίπου πάνω από το αντίστοιχο περυσινό. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) αναρριχήθηκαν από τα 15,8 στα 18,3 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας.

ΕΤΜΑ-ΕΛΛΑΤΕΞ: Πέραν των διαφωνιών των ορκωτών ελεγκτών που οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο τίτλων, οι δύο εταιρίες δεν φαίνεται να έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους, ακόμη και μετά την πώληση του συνόλου σχεδόν της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν έναντι 50 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της πώλησης βέβαια θα υπερκαλύψει κατά 1,5 εκατ. το σύνολο των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων, ωστόσο και οι δύο εταιρίες εμφάνισαν αρνητικό EBITDA, μειωμένο τζίρο και πολύ υψηλές ζημίες (6,5 εκατ. η ΕΤΜΑ, 9,5 εκατ. η ΕΛΛΑΤΕΞ). Οι δραστηριότητες στην Κίνα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τα αποτελέσματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Ο όμιλος ξεκίνησε τη χρήση με αρνητικά ίδια κεφάλαια και στο α΄ εξάμηνο υποχρεώθηκε σε νέες ζημίες (1,2 εκατ.), παρά την άνοδο των πωλήσεων (από 11,3 σε 13,4 εκατ.) και το θετικό EBITDA (0,6 εκατ.). Παρ’ όλα αυτά, στις 30 Ιουνίου εμφάνισε θετική καθαρή θέση, λόγω των θετικών λογιστικών υπεραξιών ύψους 10,66 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέκυψαν από την άνοδο της τιμής της μετοχής της θυγατρικής Περσέας. Από την 30ή Ιουνίου όμως μέχρι σήμερα η τιμή της μετοχής της Περσεύς έχει υποχωρήσει σημαντικά. Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου προσεγγίζει τα 52 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται και η χρηματοδοτική στήριξη του βασικού μετόχου (περιλαμβάνεται στις λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).

ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Άλλη μία χρονιά με μετριότατα αποτελέσματα. Μπορεί το ποσοστό ανόδου των πωλήσεων να ήταν μεγάλο (από 1,2 σε 2,8 εκατ. ευρώ), ωστόσο το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) εξακολούθησε να είναι ζημιογόνο, όπως και το τελικό αποτέλεσμα (1,5 εκατ.). Τα ίδια κεφάλαια περιορίστηκαν μόλις στις 374 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου 9,7 εκατ. προκειμένου να επενδύσει στον κλάδο των μανιταριών, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο αναμένει και τα έσοδα από τις πωλήσεις αλόγων ιπποδρόμου.

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Με πωλήσεις εξαμήνου μόλις στις 170 χιλιάδες ευρώ, πώς το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ζημιογόνο (1,23 εκατ.); Η εταιρία δρομολογεί την απόσχιση του -σε αργία από το 2003- εργοστασίου της σε θυγατρική εταιρία. Τα θετικά στοιχεία πάντως είναι ο χαμηλός βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός (1,54 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχουν και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 7,3 εκατ. ευρώ) και η υψηλή ακίνητη περιουσία.

ΤΑΣΟΓΛΟΥ: Παρά τη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας (αύξηση τζίρου από 5,4 σε 6,9 εκατ.), η αρνητική συγκυρία που χαρακτηρίζει τον κλάδο υποχρέωσε την εταιρία σε αρνητικό EBITDA (0,59 εκατ.), και φυσικά σε ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα (0,95 εκατ.). Βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως μακροπρόθεσμες λόγω του sale and lease back που έχει γίνει στο ακίνητο της εισηγμένης. Κατά το α΄ φετινό εξάμηνο έγιναν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων κατά 3,7 εκατ. ευρώ.

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ: Τα αρνητικά μικτά κέρδη ύψους 1,28 εκατ. ευρώ και το αρνητικό EBITDA του 1,83 εκατ. ευρώ τα λένε όλα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v