Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νερό: Ο ”χρυσός” του μέλλοντος

Αν και η ενέργεια μονοπωλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς οικονομικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές θεωρούν ότι το επόμενο ”καυτό” εμπόρευμα θα είναι το νερό. Διαβάστε τα στοιχεία για την παγκόσμια αγορά του νερού και... μυριστείτε την επενδυτική ευκαιρία των ερχόμενων ετών.

Νερό: Ο ”χρυσός” του μέλλοντος
του Απόστολου Λακασά

Η ενέργεια είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη διεθνή οικονομική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Το πετρέλαιο δίνει τον τόνο στις αγορές των εμπορευμάτων. Κι όμως, υπάρχουν διαχειριστές που θεωρούν ότι το νερό είναι το εμπόρευμα με τις καλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, έστω κι αν προς το παρόν βρίσκεται στο περιθώριο των επενδύσεων και της ειδησεογραφίας.

Άλλωστε, ο διεθνής κλάδος ύδρευσης δεν είναι καθόλου αμελητέος εάν κρίνουμε από τα παρακάτω στοιχεία:

* Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, διεθνώς οι ανάγκες έως το 2025 θα αυξηθούν κατά 25% από τα επίπεδα του 1995, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες επενδύσεις που θα τροφοδοτήσουν τον κλάδο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ύδατος, μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, απαιτούνται επενδύσεις 180 δισ. δολαρίων ετησίως για την ανάπτυξη υποδομών άντλησης και επεξεργασίας πόσιμου νερού, ποσά διπλάσια σε σχέση με τα σημερινά. Μόνο στη Σαουδική Αραβία εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 80 δισ. δολαρίων έως το 2025.

* Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Terrapin Asset Magazin, κ. Ροντ Πάρσλεϊ, όπως δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη έκδοση του ”Business Week”, ο διεθνής κλάδος ύδρευσης παράγει ετησίως έσοδα ύψους 450 δισ. δολαρίων.

* Ο πρόεδρος της General Electric, κ. Τζέφρι Ίμελτ, προβλέπει ότι τα έσοδα του ομίλου από τις δραστηριότητες στον τομέα του νερού θα υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2010, φθάνοντας στα 5 δισ. δολάρια. Και αυτό τη στιγμή που οι ανάγκες σε καθαρό πόσιμο νερό θα αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα η προσφορά θα μειώνεται.

Με βάση αυτά, η προοπτική της αγοράς του νερού, στην οποία περιλαμβάνονται οι εταιρείες του κλάδου, αλλά και όσες προσφέρουν συναφείς υπηρεσίες όπως η αφαλάτωση, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή αυτή την εποχή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο παγκόσμιος δείκτης Bloomberg World Water Index, ο οποίος περιλαμβάνει 11 εταιρείες υδάτων -με πλέον ηχηρά ονόματα του κλάδου τις γαλλικές Vivendi και Suez (πιο γνωστή ίσως στο ελληνικό κοινό από την πρόσφατη είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ με ποσοστό μειοψηφίας)-, σημειώνει από το 2003 ετήσια άνοδο της τάξης του 35%, τη στιγμή που πέρυσι ο αντίστοιχος δείκτης με 239 εταιρείες βασικών μετάλλων είχε άνοδο 27% ετησίως, ενώ οι αποδόσεις των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι της τάξης του 29%. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, εκτιμάται ότι οι τιμές θα κινούνται εφεξής με ανοδικούς ρυθμούς της τάξης του 10% ετησίως.

Επενδυτικά, το θετικό του κλάδου είναι ότι χαρακτηρίζεται από μικρό βαθμό αστάθειας, σε σύγκριση μάλιστα με την αγορά πετρελαίου, στην οποία αναπτύσσεται έντονη κερδοσκοπική δραστηριότητα. Αντίθετα, αρνητικό είναι ότι το νερό δεν διαπραγματεύεται με τη μορφή προθεσμιακών συμβολαίων, με αποτέλεσμα τα στοιχεία για την πορεία των τιμών να είναι ελλιπή.

Όπως και να έχει πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια θα κάνουμε λόγο όχι μόνο για τον χρυσό ή τον ”μαύρο χρυσό”, αλλά και για τον... υδάτινο.

(*) Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, τ. 439 (18-22/8/2006).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v