Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερη για Εμπορική η CA, για μετόχους η Κύπρου!

Σαφώς υπέρ του τιμήματος που δίνει η Τράπεζα Κύπρου τάσσεται το ΔΣ της Εμπορικής, με διπλωματικό έστω τρόπο, ενώ με τον ίδιο τρόπο αφήνει να φανεί ότι για την ίδια την Εμπορική το διεθνές μέγεθος της CA και η ήδη υφιστάμενη συνεργασία, παρέχουν περισσότερα εχέγγυα. Τα ”λεπτά” σημεία των κειμένων, που κάνουν τη... διαφορά.

Καλύτερη για Εμπορική η CA, για μετόχους η Κύπρου!
του Γ. Παπανικολάου

Εξαιρετικά διπλωματική, με σχεδόν ”ίσες αποστάσεις” ανάμεσα στους δύο διεκδικητές αλλά και με αιχμές ως προς το τίμημα, είναι όπως αναμενόταν, η αιτιολογημένη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της Εμπορικής, που χαρακτηρίζει και τις δύο προσφορές ως αξιόλογες, εκφράζοντας τεχνοκρατικά τις επιφυλάξεις του έναντι αμφοτέρων, για διαφορετικά όμως σημεία.

Εν τούτοις από τη σύγκριση των τιμημάτων, όπως αυτή γίνεται από το ΔΣ της Εμπορικής είναι σαφές ότι όσον αφορά τους μετόχους της Εμπορικής, προκρίνει την προσφορά της Τράπεζας Κύπρου, έναντι αυτής της Credit Agricole.

-Στη περίπτωση της Credit Agricole, τονίζεται ευλόγως ότι αν γίνει αποδεκτή η προσφορά της, η Εμπορική ενσωματώνεται σε ένα από τους μεγαλύτερους διεθνώς τραπεζικούς ομίλους, με τον οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη υφιστάμενη συνεργασία.

Από την άλλη πλευρά όμως επισημαίνεται ότι:

Το τίμημα που προσφέρει σε μετρητά η γαλλική τράπεζα, υπερβαίνει οριακά έστω το χαμηλότερο σημείο του εύρου τιμών της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης της μετοχής της Εμπορικής όπως καθορίστηκε από την σύμβουλο (JP Morgan), δηλαδή μεταξύ 23 και 27€ ανά μετοχή.

Ωστόσο είναι χαμηλότερο από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 6 και 12 μηνών, κατά 14,1% και 5,4% αντίστοιχα, είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, και κυρίως δεν ενσωματώνει το διεθνές σύνηθες για τους μετόχους υπερτίμημα (control premium) για την απόκτηση ελέγχου της Εμπορικής Τράπεζας.

Όπως επίσης αναφέρεται το control premium που είναι σύνηθες για απόκτηση ελέγχου πιστωτικών ιδρυμάτων κυμαίνεται από 16% έως 29% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής του τελευταίου μήνα πριν τη δημόσια προσφορά.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το διάστημα, η τιμή της Εμπορικής ήταν 24,45€ άρα με το control premium 16% το τίμημα θα έπρεπε να είναι 28,36 € και με control premium 29% θα έπρεπε να ήταν 31,5€.

Μεγαλύτερη επιφύλαξη, κρατά το ΔΣ της Εμπορικής όσον αφορά την επιχειρηματική στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου καθώς αναφέρεται ότι περιλαμβάνονται στοιχεία που κρίνονται αξιόλογα, πλην όμως ”δεν παρουσιάζει βαθμό εξειδίκευσης τέτοιο ώστε να μπορεί επί του παρόντος να γίνει ασφαλής εκτίμηση των επιπτώσεων της για την εταιρία”.

Από την άλλη πλευρά όμως, ως προς το τίμημα η διαφορά με την Credit Agricole εμφανίζεται σαφής. Ο σύμβουλος της Εμπορικής (JP Morgan) διενήργησε λεπτομερή αποτίμηση και για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από την οποία και προέκυψε εύρος τιμών μεταξύ 6,75€ και 8€ ανά μετοχή, όσον αφορά τη δίκαιη και εύλογη αποτίμηση της.

Τονίζεται δε στο κείμενο του ΔΣ της Εμπορικής ότι στην αποτίμηση αυτή δεν έχει ληφθεί υπ όψιν η αξία των συνεργιών οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από την ενοποίηση των δραστηριοτήτων των δύο εταιριών.

Τέλος επισημαίνεται ότι το τίμημα της Κύπρου, (6€ μετρητά και 3,25 μετοχές της) υπερβαίνει σήμερα το υψηλότερο άκρο του εύλογου εύρους τιμών ανά μετοχή της Εμπορικής και ενσωματώνει για τους μετόχους υπερτίμημα (control premium) για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας.

Παρότι στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι στο βαθμό που το τίμημα της Κύπρου περιλαμβάνει μετοχές, υπόκειται στη διακύμανση της χρηματιστηριακής τιμής των μετοχών της, δεν περνά απαρατήρητη ή ύπαρξη της αποτίμησης του συμβούλου που όπως αναφέρεται παραπάνω έχει κατώτατο όριο τα 6,75€ ”δείχνοντας” σε ένα τίμημα από πλευράς Κύπρου που οροθετείται ”δίκαια και εύλογα” άνω των 27,94€ .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v