Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση της Σοφοκλέους και τα εξάμηνα

Η πρόσφατη σημαντική βουτιά της Σοφοκλέους ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα 6μήνου αρκετών εισηγμένων – ειδικά όσων διαθέτουν συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες. Μια πρώτη επίκαιρη εκτίμηση για τις συνέπειες και ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις εταιριών που ”δίνουν το στίγμα”.

Η πτώση της Σοφοκλέους και τα εξάμηνα
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αξιοσημείωτη επιρροή στα αποτελέσματα ορισμένων εισηγμένων εταιριών – όσων διαθέτουν συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες- έχει πλέον η πορεία της Σοφοκλέους, καθώς με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα οι αποτιμήσεις μεταβάλλονται με βάση τις εκάστοτε τρέχουσες τιμές.

Η κατά 10,4% υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 (στις 3.693,75 μονάδες) συνοδεύτηκε από πτώση των δεικτών: α) συνολικής απόδοσης κατά 8,6% (συμπεριλαμβάνονται και τα μερίσματα), β) της διεθνούς αγοράς κατά 8,9%.

Επιπλέον, οι εξελίξεις αυτές έχουν μειώσει τα κέρδη χαρτοφυλακίου των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου κατά το δεύτερο τρίμηνο.



Αυτό βέβαια που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο τελικός επηρεασμός της πτώσης των τιμών των μετοχών στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών κατά το δεύτερο τρίμηνο δεν θα είναι τόσο μεγάλος, όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, ή ακόμη-ακόμη μπορεί και να μην είναι ουσιαστικός. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η Σοφοκλέους ανέκαμψε και περιόρισε δραστικά το μέγεθος της πτώσης.

Δεύτερον, γιατί υπήρξαν πολλές μετοχές που δεν ακολούθησαν το γενικότερο κλίμα (εντονότερη υποχώρηση τιμών για τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης), με αποτέλεσμα αρκετές εισηγμένες είτε να επηρεαστούν σε πολύ μικρό βαθμό είτε και να βγουν κερδισμένες.

Και τρίτον, γιατί κατά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2005 (το χρονικό σημείο με το οποίο θα γίνει η σύγκριση των φετινών αποτελεσμάτων εξαμήνου) η τιμή του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. ήταν χαμηλότερη από την τρέχουσα.

Ενδεικτικές περιπτώσεις

Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, είδε κατά το δεύτερο τρίμηνο τις συμμετοχές της στον Αστέρα Βουλιαγμένης, την Εθνική Ασφαλιστική και τα ΕΧΑΕ να μειώνονται, αλλά αντίθετα κερδισμένη βγήκε από την πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Αρνητικός θα είναι ο επηρεασμός για τον Όμιλο της ATE Bank, που κατά το τελευταίο τρίμηνο είδε να υποτιμώνται στο ταμπλό της Σοφοκλέους οι συμμετοχές της στην ΑTE Ασφαλιστική, στην ΕΒΖ, στην ΕΥΔΑΠ, στα ΕΧΑΕ και στα ΚΑΕ. Από την πτώση των τελευταίων θα πληγούν και τα αποτελέσματα των Folli Follie.

Ο Όμιλος Βιοχάλκο δεν φαίνεται ότι θα υποστεί αρνητική επίδραση, γιατί οι περισσότερες συμμετοχές του (Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια) συνέχισαν να σημειώνουν άνοδο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2006.

H Σάνυο Συμμετοχών διαθέτει εδώ και χρόνια μειοψηφικά ποσοστά μετοχών σε εισηγμένες εταιρίες, όπως τα super market Atlantic, τα Μάρμαρα Κυριακίδη και ο Τζιρακιάν. Οι αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές των τριών παραπάνω τίτλων κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν 9,1%, 6,9% και 2,6%, αντίστοιχα.

Μικρά κέρδη για την Intracom, λόγω του rebound που σημείωσαν οι τίτλοι σε Ιντρακόμ Κατασκευές και Unibrain, χωρίς απώλειες η ΓΕΚ καθώς η Τέρνα ”κράτησε”, μάλλον κερδισμένη η Attica Συμμετοχών λόγω του +18% της Blue Star Ferries.

* Το άρθρο αποτελεί μερική αναδημοσίευση από το φύλλο 433 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v