Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρου-Εμπορική:Το παρασκήνιο & τα διλήμματα (upd)

Σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου θα γνωστοποιήσει, κατ’ αρχήν στον Γ. Αλογοσκούφη, το περιεχόμενο της πρότασής της για την Εμπορική. Χθες, το επιτελείο και οι σύμβουλοι της τράπεζας εργάζονταν πυρετωδώς για να λύσουν το ”γρίφο”, καθώς η πρόταση επιχειρεί να καλύψει αντικρουόμενες απαιτήσεις. Οι πληροφορίες για την αναλογία και το ύψος του τιμήματος. Οι πολιτικές και άλλες αντιδράσεις.

Kύπρου-Εμπορική:Το παρασκήνιο & τα διλήμματα (upd)
του Γ. Παπανικολάου

Τη δύσκολη ”εξίσωση” των όρων της συνδυαστικής προσφοράς που θα υποβάλουν για την Εμπορική κλήθηκαν χθες να λύσουν -ενόψει και της σημερινής συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας- το επιτελείο και οι σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Credit Suisse.

Για το λόγο αυτό έως αργά το απόγευμα δεν είχε συγκληθεί για να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ενώ αντιθέτως σε συνεχείς συνεδριάσεις βρίσκονταν τα στελέχη που θα έκαναν την ”εισήγηση”.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου εξαρχής σχεδίαζε την υποβολή συνδυαστικής προσφοράς για το 100% της Εμπορικής (με ελάχιστο ποσοστό αποδοχής που θα κινείται μεταξύ 33,4%-40%), η οποία θα περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά, άρα θα προϋποθέτει σίγουρα μία και πιθανώς δύο αυξήσεις κεφαλαίου.

Μία -ενδεχόμενη- τοις μετρητοίς, για την καταβολή του μέρους εκείνου του τιμήματος που θα είναι σε χρήμα, και μία, αυτή σίγουρη, με εισφορά σε είδος, όπου μέτοχοι της Εμπορικής οι οποίοι θα αποδεχτούν την προσφορά θα ”εισφέρουν” μετοχές της και θα λάβουν νέες μετοχές Κύπρου.

Ωστόσο, τα επιτελεία της Τράπεζας Κύπρου έρχονται αντιμέτωπα με το εξής δίλημμα:

Όσο μεγαλώνει το ύψος του συνολικού τιμήματος, τόσο μειώνεται το ποσοστό αυτού που θα μπορεί να καταβληθεί σε μετρητά.

Και όσο μειώνεται το μέρος του τιμήματος σε μετρητά, τόσο λιγότερο ”συγκρίσιμη” γίνεται η προσφορά τους με αυτή της Credit Agricole, κι άλλο τόσο μειώνεται η ελκυστικότητα για το Δημόσιο, που σαφώς έχει εκδηλώσει την ”προτίμησή” του για τίμημα ”τοις μετρητοίς”.

Από την άλλη πλευρά, η πρώτη υποδοχή των ”νέων” περί δημόσιας προσφοράς για την Εμπορική δεν ήταν η καλύτερη, τόσο από την πλευρά των αναλυτών όσο και σε σχέση με την αντίδραση της μετοχής, καθώς το σχετικά μικρό μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου και τα περιορισμένα ίδια κεφάλαιά της (1,4 δισ ευρώ) σε σχέση με το προσδοκώμενο τίμημα δημιουργούν φόβους για μεγάλο dilution και επιπτώσεις στα κέρδη ανά μετοχή κατά τα επόμενα χρόνια.

Δεν πρέπει επίσης να περάσουν απαρατήρητες οι αντιδράσεις που καταγράφουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι προς το παρόν ”υπέρ” αυτής της κίνησης, αλλά και ο ”σκεπτικισμός” που φέρεται να εκφράζει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου (σ.σ. δες σχετικό θέμα παραπλεύρως) απέναντι σε αυτή την αιφνιδιαστική εξέλιξη.

Σκεπτικισμό φέρονται όμως να εκφράζουν και ορισμένοι μέτοχοι της τράπεζας με ιδιαίτερη επιρροή, ενω το θέμα των ”τραπεζικών deals” φαίνεται να διχάζει και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, όπως τουλάχιστον προέκυψε απο χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της Μεγαλονήσου.

Διάχυτη παραμένει άλλωστε στην Κύπρο η εντύπωση ότι η κίνηση για δημόσια προσφορά στην Εμπορική αποτελεί αντίδραση στην τοποθέτηση της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Από την άλλη, η μετοχή κατέγραψε χθες σημαντική υποχώρηση, της τάξεως του 4,91,% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με όγκο 9 εκατ. τεμάχια, που προσεγγίζει το 1,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν απολύτως έγκυρες πηγές, η προσπάθεια της τράπεζας και των συμβούλων της σε αυτή τη φάση ήταν να λύσει το ”γρίφο” και να καταλήξει στην πλέον συμφέρουσα και εφικτή πρόταση, που θα έχει πιθανότητες επιτυχίας, αλλά δεν θα οδηγήσει σε καθίζηση τη μετοχή.



Ορισμένες πληροφορίες που ξεκίνησαν από την Κύπρο κάνουν από προχθές το βράδυ λόγο για αναλογία μετρητών της τάξεως του 20%-25% με ένα τίμημα στην περιοχή των 28-30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και εναλλακτικό ”σενάριο” με μικρότερο ύψος τιμήματος (26-27 ευρώ) και υψηλότερο ποσοστό καταβολής μετρητών.

Όπως αναφέρουν investment bankers, είναι πιθανό στο πλαίσιο αυτό να αναζητηθούν ξένοι οίκοι που θα ”εγγυηθούν” την κάλυψη μιας αύξησης σε μετρητά (αν αυτή απαιτηθεί), ενώ σε αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει ο νέος μέτοχος της Κύπρου, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, θεωρητικά, θα μπορούσε, εφόσον το ήθελε, να καλύψει όχι μόνον το μερίδιό της, αλλά και μέρος από τα αδιάθετα που τυχόν θα προκύψουν, με τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά (πιθανώς και τα δύο ”σενάρια”) θα γνωστοποιηθεί κατ’ αρχάς στον Έλληνα υπουργό, στη συνάντηση της ηγεσίας της Τράπεζας Κύπρου με τον κ. Αλογοσκούφη, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην τελική της μορφή, ενώ η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει αύριο Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v