Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένοι επενδυτές στηρίζουν τις αποκρατικοποιήσεις

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συνιστά η έντονη παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων στις μέχρι τώρα κινήσεις αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης η οποία οδήγησε στην εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 2,663 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2004-Μάιος 2006). Τα επόμενα σχέδια για Εμπορική, ΕΤΑ, Αερολιμένα Αθηνών, ΔΕΠΑ, αλλά και τις ΣΔΙΤ.

Ξένοι επενδυτές στηρίζουν τις  αποκρατικοποιήσεις
της Ελενας Λάσκαρη

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συνιστά η έντονη παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων στις μέχρι τώρα κινήσεις αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης η οποία οδήγησε στην εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 2,663 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2004-Μάιος 2006).

Το ”ταμείο” του δημοσίου μετρά αθροιστικά μέσω έξι κινήσεων (ΕΛΠΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΤΤ) έσοδα ύψους 4,195 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 63% προήλθε από ξένα κεφάλαια.

Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (2,2% του ΑΕΠ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του δημοσίου χρέους ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση τους για μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τους κανόνες της κανόνες της Eurostat.

Το επόμενο κρίσιμο μέτωπο για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι άλλο από την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί στην Αθήνα με στελέχη της Citigroup που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και οι ακριβείς όροι του επικείμενου διαγωνισμού.

Κι αν μέχρι τώρα η συμμετοχή των ξένων στις αποκρατικοποιήσεις ήταν μεν ευπρόσδεκτη αλλά όχι αυτοσκοπός, στην περίπτωση της Εμπορικής, σαφής είναι η προτίμηση του οικονομικού επιτελείου σε ”ξένο παίκτη” για λόγους ενίσχυσης του ανταγωνισμού, χωρίς βεβαίως να μπορούν να αποκλειστούν από τη διαδικασία και οι εγχώριοι μνηστήρες.

Αν η Εμπορική αποκρατικοποιηθεί πλήρως, εντός του τρέχοντος έτους όπως είναι τα σχέδια της κυβέρνησης τότε τα συνολικά ετήσια έσοδα θα ξεπεράσουν κατά πολύ το στόχο των 1,65 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό καθώς ήδη έχουν διαμορφωθεί σε 1,340 δισ. ευρώ ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 81% των προβλεπόμενων εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το 2006.

Τα έσοδα αυτά προήλθαν από δύο και μόνες κινήσεις:

• Από τη διάθεση πακέτου μετοχών της ΑΤΕ (7,18%) στα μέσα Μαϊου, μέσω βιβλίου προσφορών. Η τιμή διάθεσης που προέκυψε από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών διαμορφώθηκε σε 5,05 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα για το δημόσιο ανήλθαν στα 328 εκατ. ευρώ (εξ αυτών 308,32 εκατ. ευρώ εισέφεραν οι ξένοι).

• Από τη δημόσια εγγραφή για το Τ.Τ. μέσω της οποίας εισήχθησαν στο ΧΑ μετοχές που αντιστοιχούν στο 34,84% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν στα 612 εκατ. ευρώ.

Της δημόσιας προσφοράς είχε προηγηθεί κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν με τη μορφή επιστροφής πλεονάζουσας ρευστότητας κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Έτσι, τα συνολικά έσοδα που άντλησε το Δημόσιο από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την εισαγωγή των μετοχών του στο Χ.Α. ανήλθαν σε 1,012 δισ. ευρώ ενώ η συνεισφορά των ξένων κεφαλαίων στη δημόσια εγγραφή ήταν 367,2 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα σχέδια αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, πέραν της Εμπορικής, αφορούν:

• Την αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, των οποίων τη διοίκηση και διαχείριση έχει η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ). Ήδη βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης οι παρακάτω τουριστικές μονάδες: Μαρίνα Φαλήρου, Καζίνο Κέρκυρας, Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου καθώς και τα Ξενία Βυτίνας, Λιμένα Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.

• Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία ”Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών” και η εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α.

• Την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) στο Χ.Α.

Επίσης, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, ακίνητα λιμένων κλπ), μέσω συμπράξεων με ιδιώτες, στα πλαίσια ενός ευέλικτου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, θα μεταβάλλει δραστικά το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, κινητοποιώντας διεθνή και ελληνικά κεφάλαια που θα προσδώσουν νέα ώθηση στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v