Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακτινογραφία στα τρίμηνα, νικητές και ηττημένοι

Οι εταιρίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε κέρδη και πωλήσεις, τα turn around stories, οι ζημιογόνες, κι εκείνες που γύρισαν από κέρδη σε ζημιές. Όλη η εικόνα της αγοράς και τι ακριβώς δείχνει στους επενδυτές. Δέκα πίνακες για την ενημέρωση σας.

Ακτινογραφία στα τρίμηνα, νικητές και ηττημένοι
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Την ”ακτινογραφία” των αποτελεσμάτων τριμήνου, παρουσιάζει σήμερα το euro2day, με συνοδευτικό έγγραφο PDF, όπου μπορείτε να δείτε όσες εταιρίες ξεχώρισαν είτε θετικά, είτε... αρνητικά!

Παρότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2006 κρίθηκαν ισχυρά, εντούτοις δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πτώση της αγοράς! Στην παρούσα χρονική στιγμή, φαίνεται ότι το πρώτο δείγμα γραφής δεν αποτελεί καταλύτη για την πορεία της αγοράς στο οικονομικό έτος, όπως συνήθως συνέβαινε στα 2-3 προηγούμενα χρόνια.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι κλάδοι και οι εταιρείες που ξεχώρισαν (είτε θετικά είτε αρνητικά), ώστε να χαραχτεί αναλόγως για τη συνέχεια και η αντίστοιχη... επενδυτική γραμμή πλεύσης.

Για το σύνολο της αγοράς, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η αύξηση των καθαρών κερδών μετά φόρων ήταν σημαντική (59,7%), ενώ γι’ αυτό το τρίμηνο και εξαιρουμένων τραπεζών και λοιπών εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα, η κερδοφορία ήταν εξίσου υψηλή, αφού τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κινήθηκαν έντονα ανοδικά κατά 47,2%.

Σε απόλυτα μεγέθη, τα καθαρά κέρδη της αγοράς διαμορφώνονται σε 2,459 δισ. ευρώ έναντι 1,540 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών κινείται στα επίπεδα των 18,205 δισ. ευρώ από 15,491 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2005, ήτοι αύξηση 17,5%.

Τα αποτελέσματα πλην των κατασκευαστικών εταιρειών διαμορφώθηκαν υψηλότερα με ποσοστό της τάξεως του 48,3%, ενώ ο κύκλος εργασιών πλην κατασκευαστικών αυξήθηκε κατά 21,3%.

Η εικόνα των εταιρειών σε ενοποιημένο επίπεδο είναι θετική, αφού 192 ήταν κερδοφόρες και 62 ζημιογόνες. Από τις 192 εταιρείες που παρουσίασαν κέρδη, οι 117 ενίσχυσαν την κερδοφορία τους και από τις 62 ζημιογόνες οι 25 ανακοίνωσαν αύξηση ζημιών.

Σε επίπεδο turnarounds, η εικόνα είναι μοιρασμένη, αφού 19 πέρασαν από ζημίες σε κερδοφορία, ενώ τον αντίθετο δρόμο πήραν 20 εταιρείες.

Την πρώτη θέση των εταιρειών με την top αύξηση κερδοφορίας κατέλαβε η Info-Quest, λόγω της πώλησης της συμμετοχής στην Q-Telecom. Στη δεύτερη θέση είναι η Δομική Κρήτης με αύξηση 100 φορές στα κέρδη της, παρότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σημαντικά.

Το κύριο μέρος των κερδών οφείλεται σε έσοδα από συγγενείς εταιρείες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Euroline ΑΕΕΧ. Στην αντίπερα όχθη, Alsinco, Βαλκάν Έξπορτ και Χατζηιωάννου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση κερδοφορίας σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Στην κατηγορία αύξησης του κύκλου εργασιών οι εταιρείες Ζήνων, Τρία Άλφα και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ παρουσίασαν σημαντική μεταβολή, άνω του 300%. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες αύξησαν υπέρμετρα τα μεγέθη των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2006, καθώς 31 εμφάνισαν αύξηση άνω του 40% από το τρίμηνο του 2005.

Αντίθετα, οι τρεις εταιρείες με τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών ήταν οι ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Αλυσίδα και Κέκροψ, ενώ 15 εταιρείες παρουσίασαν μείωση άνω του 40% στα συνολικά τους έσοδα.

Στα λεγόμενα ”turnaround stories” (τις εταιρείες που από ζημίες ”περνούν” σε κέρδη) την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα κατέλαβε η Lamda Development, ενώ η αύξηση των καθαρών κερδών συνοδεύτηκε και από σημαντική αύξηση στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών.

Η διαφορά των μεγεθών της Everest είναι αξιοπρόσεκτη, αφού από ζημίες 1,85 εκατ. ευρώ εμφάνισε κέρδη 2,958 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να είναι αυξημένος κατά 8,6%.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής συμπληρώνει την πρώτη τριάδα στα turnarounds stories, με πωλήσεις αυξημένες κατά 17,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους για τον όμιλο, την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2005.

Εκτός όμως από τα turnaround stories, υπάρχουν και οι εταιρείες που από κέρδη οδηγήθηκαν σε ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Για τη Γενική Τράπεζα το τελικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, αλλά τα αποτελέσματα του 2006 είναι σημαντικά επιβαρημένα από τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, καθώς και από την αύξηση της κάλυψης των εταιρικών χορηγήσεων με προβλέψεις.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που σημειωτέον ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου, η κατάσταση είναι λίγο έως πολύ γνωστή, με τις ζημίες να διαμορφώνονται σε 3,602 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,234 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2004.

Στην τρίτη θέση της σχετικής κατηγορίας είναι η Τεγόπουλος, με ζημίες της τάξεως των 1,914 εκατ. ευρώ από κέρδη της τάξεως του 0,348 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2005, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών εμφανίστηκε αυξημένος κατά 1,5% σε ετήσια βάση, στα 26,966 εκατ. ευρώ.

*Διαβάστε σε μορφή PDF στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ”, το αρχείο με 10 αναλυτικούς πίνακες.

Οι πίνακες περιλαμβάνουν τις εταιρίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε κέρδη αλλά και σε ζημιές, τις μεγαλύτερες μειώσεις σε κέρδη αλλά και ζημιές, και τα ”turn around stories, οι εταιρίες με την μεγαλύτερη αύξηση και μείωση πωλήσεων, αλλά και δύο πίνακες με την ”εικόνα” της αγοράς (κερδοφόρες, ζημιογόνες, κ.λ.π.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v