Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Κρούει κώδωνα για ευρωπαϊκές τράπεζες!

Το κώδωνα του κινδύνου... διπλωματικά κρούει η Citigroup για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε έκθεση με τίτλο ”Where are the crocodiles?”, επισημαίνοντας 7 σημεία–κλειδιά για το μέλλον. Πόσο επικίνδυνες θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες.

Citigroup: Κρούει κώδωνα για ευρωπαϊκές τράπεζες!
Σε πολυσέλιδη ανάλυσή της η Citigroup εξηγεί με πάσα λεπτομέρεια τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με τον τίτλο της έκθεσης να προϊδεάζει (”Where are the crocodiles?” ή ”Πού είναι οι κροκόδειλοι;”) και ημερομηνία 10 Απριλίου, οι αναλυτές της Citigroup κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σημαντικότερο στοιχείο ίσως το ακόλουθο: Τώρα θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν οι έμπειροι τραπεζίτες για τον κίνδυνο!

Οι αναλυτές της Citigroup ξεκινούν με ένα παλιό μαλαισιανό ρητό: ”Μην πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν κροκόδειλοι επειδή τα νερά είναι ήρεμα”, όπερ μεθερμηνευόμενο, ”όπου υπάρχει πολλή ηρεμία, τότε πρέπει να αρχίζει η ανησυχία” και τονίζουν από την πρώτη σελίδα του report ότι ”δεν προσπαθούμε να είμαστε μάντεις κακών, ούτε υποστηρίζουμε ότι φθάσαμε σε σημείο καμπής αναφορικά με την όρεξη για κίνδυνο, εντούτοις πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να αρχίζουν να προετοιμάζονται... και οι έμπειροι τραπεζίτες θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο!”.

Η έκθεση αποτελεί εγχειρίδιο για τον κίνδυνο των τραπεζών, προσδιορίζοντας επτά βασικές παραμέτρους του, αξιολογώντας κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα ως προς αυτούς.

Οι 7 πηγές κινδύνου που αναγνωρίζουν οι αναλυτές της Citigroup είναι οι ακόλουθες: εξάρτηση και μεταβλητότητα στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις (trading revenues), έκθεση στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets), κεφαλαιακή επάρκεια (capital), πιστώσεις και επισφαλείς οφειλές (credit), ρευστότητα (liquidity), λειτουργική μόχλευση (operational leverage) και σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό (risk weighted assets).

Οι πιο risky τράπεζες, βάσει της ανάλυσης της Citigroup, είναι οι Erste Bank, η Εμπορική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η BNL, η ABN Amro και η Commerzbank, καταδεικνύοντας το υψηλό προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών!

Οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (ETE, Alpha και Eurobank) κινούνται κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, αν και σε κάποιες επιμέρους μετρήσεις καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις.

Στην πρώτη παράμετρο του κινδύνου, στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, οι πρώτες τράπεζες είναι DePfa Bank, η SocGen, η Zachodni, η Εμπορική Τράπεζα και η Credit Suisse. Στη δεύτερη κατηγορία, χωρίς ελληνική συμμετοχή, οι πιο risky είναι οι Standard Chartered, ErsteBank, Bank Austria, BBVA και HSBC.

Στην τρίτη κατηγορία της κεφαλαιακής επάρκειας, πρώτες εμφανίζονται οι Bankinter, Northern Rock, Alliance & Leicester και η Banco Popular. Στην επόμενη κατηγορία πρώτες σε ρίσκο αναφέρονται οι Commerzbank, Εμπορική, HVB, HSBC και EFG Eurobank. Στην παράμετρο της ρευστότητας, οι πρώτες είναι οι Northern Rock, Swedbank, SHB, Danske Bank και BNL.

Στην κατηγορία της λειτουργικής μόχλευσης, Credit Suisse, Εμπορική, BRE, Deutsche Bank και ABN Amro. Ενώ, τέλος, στην τελευταία κατηγορία, Banco Popular, Banco Sabadell, BP Verona, Novara, Allied Irish Banks και Εμπορική ολοκληρώνουν την εικόνα.

Ολοκληρώνοντας οι αναλυτές της Citigroup, επισημαίνουν ότι τώρα είναι πρέπον να χαρτογραφηθούν οι κίνδυνοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς όσο οι επενδυτικές στρατηγικές αναζήτησης περισσότερου κινδύνου υπερισχύουν, οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν! Αν ωστόσο αυτή η όρεξη αντιστραφεί, τότε οι συνθήκες θα αλλάξουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v