JPM: Μεγαλύτερο ρίσκο για Ελλάδα η... χαλάρωση

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας -αλλά μετ' εμποδίων- βλέπει η JPMorgan Asset Management. Προειδοποιεί τους πολιτικούς να μην επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις διότι θα τιμωρηθούν από τις αγορές.

JPM: Μεγαλύτερο ρίσκο για Ελλάδα η... χαλάρωση
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας -αλλά μετ’ εμποδίων- βλέπουν οι αναλυτές της JPMorgan Asset Management, Maria Toschi και Tom Elliott. Ωστόσο, προειδοποιούν τους Έλληνες πολιτικούς να μην μπουν στον πειρασμό να επιβραδύνουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, διότι θα τιμωρηθούν αυστηρότατα από τις αγορές την επόμενη φορά που θα υπάρξει πανικός.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, αν και το θέμα δεν πολυαναφέρεται στο εξωτερικό, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία στην Ελλάδα ότι τα χειρότερα της κρίσης μπορεί να περνάνε. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για την επαναξιολόγηση του ρίσκου στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Αν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιαστεί ως ανακάμπτουσα οικονομία, έχοντας πιει το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που της έδωσε η τρόικα, τότε θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν, αντιθέτως, σκοντάψει, τότε τα επενδεδυμένα συμφέροντα άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας θα ενθαρρυνθούν να καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις - και μαζί με αυτές την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως αναφέρουν οι Toschi και Elliott, υπάρχουν ενδείξεις για επαναξιολόγηση του ρίσκου της Ελλάδας, σημειώνοντας ορισμένα στοιχεία που δημιουργούν λόγους για αισιοδοξία. Μεταξύ αυτών είναι η «νίκη» που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των απεργών του μετρό, η βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που πλέον κινείται κοντά σε υψηλό δύο ετών, το γεγονός ότι τρεις ελληνικές εταιρείες -ΟΤΕ, ΦΑΓΕ και Τιτάν- κατάφεραν να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων τους τελευταίους μήνες, οι προβλέψεις της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά και το γεγονός ότι θεωρείται λιγότερο πιθανό πλέον η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την JPMAM, οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προοπτικές της παραμένουν εύθραυστες. Καθώς βελτιώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι πολιτικοί της χώρας μπορεί να μπουν στον... πειρασμό να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μπορεί να μεταφράσουν την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ένδειξη ότι οι επενδυτές ανέχονται περισσότερο τη χαμηλή ανάπτυξη και τα αδύναμα δημόσια οικονομικά. Αν, όμως, το κάνουν αυτό, τότε θα τιμωρηθούν αυστηρότατα την επόμενη φορά που θα υπάρξει πανικός στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v