Nomura: Θετικές εκπλήξεις από σίριαλ με τρόικα

Θετική παραμένει η Nomura για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων παρά την πρόσφατη άνοδο τιμών υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως, ενώ αναμένει κάποιας μορφής OSI αποκλείοντας την πιθανότητα νέου PSI!

Nomura: Θετικές εκπλήξεις από σίριαλ με τρόικα
Θετική παραμένει η Nomura για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, παρά την πρόσφατη άνοδο τιμών, υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως, ενώ αναμένει κάποιας μορφής OSI, αποκλείοντας την πιθανότητα για νέο PSI!

Η τρόικα επέστρεψε στην Ελλάδα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων αναφορικά με το πακέτο μέτρων λιτότητας 11,7 δισ. ευρώ και τα 2 δισ. ευρώ σε επιπλέον μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί πολύ πιο χρονοβόρες από ό,τι αρχικά αναμενόταν και περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα μέτρα επί του παρόντος παραμένουν «απροσδιόριστα», εξηγεί η Nomura.

Εκτός από τη σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης για το πακέτο, μια άλλη πιθανή αιτία πίσω από την καθυστέρηση των συζητήσεων είναι η προοπτική για μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura.

Το ΔΝΤ έχει δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον ελάφρυνση στο χρέος της ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και αυτήν τη φορά η ελάφρυνση θα πρέπει να προέλθει από τον επίσημο τομέα (κράτη και ΕΚΤ).

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν σε αυτήν την εναλλακτική. Η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, οι οποίες δεν θα ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη μείωση του κεφαλαίου που οφείλει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό τομέα, προκειμένου να είναι και πολιτικά «εύγευστο» το OSI. Μέχρι σήμερα, όμως, έχουμε δει μικρή πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζουν οι αναλυτές της Nomura.

Η Nomura εξακολουθεί να θεωρεί πολύ απίθανο το ενδεχόμενο νέου γύρου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) σε αυτό το στάδιο, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι η εφαρμογή ενός OSI. Ωστόσο, είναι δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί περαιτέρω καθυστερήσεις στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Οι πιο πιθανές μορφές OSI θα μπορούσαν να είναι:

α) Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα που αγοράστηκαν μέσω του προγράμματος SMP της ΕΚΤ, πιθανώς μέσω των εθνικών υπουργείων Οικονομικών, ώστε αυτό να μη θεωρηθεί νομισματική χρηματοδότηση. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να αποφέρει μείωση 6% στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ μέχρι το 2020.

β) Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM. Η επιλογή αυτή θα μειώσει 11%-16% τον δείκτη του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2020.

γ) Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τον EFSF. Η Nomura έχει υπολογίσει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις το όφελος για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μέχρι και 16% του ΑΕΠ.

δ) Η μείωση του περιθωρίου των διμερών δανείων που δίνονται στη χώρα.

ε) Η επαναγορά του χρέους είτε μέσω της αντικατάστασης των ομολόγων του EFSF των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από τα νέα ελληνικά ομόλογα, είτε με εμπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις που θα επιτρέψουν στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ να διεξαγάγει τέτοιες επαναγορές στη δευτερογενή αγορά. Μια παραλλαγή της τελευταίας επιλογής θα μπορούσε να είναι η αγορά όλων των ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, αφαιρώντας τον κίνδυνο των ομολόγων από τις εγχώριες, σε μια προκαθορισμένη τιμή με έκπτωση.

Η Nomura αμφιβάλλει για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το τελικό πακέτο μέτρων από τη Βουλή εγκαίρως για να είναι έτοιμο να το παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Επίσης θεωρεί ότι ούτε η αξιολόγηση από την τρόικα θα είναι έτοιμη μέχρι τότε.
 
Όλα αυτά θα πάνε πιο πίσω την κοινοβουλευτική ψηφοφορία τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες και είναι πιθανό να καθυστερήσουν τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η εκταμίευση της δόσης τελικά μπορεί να γίνει και τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζει.

Οι καθυστερήσεις στη λήψη των τελικών αποφάσεων σημαίνουν ότι η πιθανότητα ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ παραμένει ανοιχτή για όσο χρονικό διάστημα η πρόσφατη θετική αλλαγή του κλίματος προς αυτή δεν υποστηρίζεται από αποφασιστικές δράσεις από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, επισημαίνει η Nomura.

Προς το παρόν, όμως, βασική άποψη είναι ότι θα υπάρξει μια φιλική για την αγορά έκβαση, που θα περιλαμβάνει τόσο την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όσο και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω ενός OSI και όχι ενός νέου PSI.

Επιπλέον, πιστεύουμε, καταλήγει η Nomura, ότι μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα θα συνεχίσει να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων ελληνικών ομολόγων, παρά το πρόσφατο ράλι τους στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v