Ο χρυσός, το ράλι ο Σόρος και ο Μπάφετ

Η ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ στέλνει τους επενδυτές στον χρυσό. Πώς λειτουργεί σήμερα η αγορά του πολύτιμου μετάλλου και τι λένε για αυτόν οι κορυφαίοι επενδυτές. Καταφύγιο για συντηρητικούς ή "αγελάδα" αποδόσεων;

Ο χρυσός, το ράλι ο Σόρος και ο Μπάφετ
Την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας έχει προσελκύσει η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων χρυσού και νομισμάτων στην Πορτογαλία- και όχι μόνο.

Για μία ακόμη φορά στην ιστορία των επενδύσεων, ο χρυσός αναδεικνύεται σε προτιμητέο καταφύγιο, επισημαίνει το Bloomberg σε ενδιαφέρον και εκτενές δημοσίευμά του για τη σημερινή λάμψη του πολύτιμου μετάλλου.
 
Στις 29 Ιουλίου τα ποσά σε μετοχικά διαπραγματεύσιμα προϊόντα (ETFs) που στηρίζονται στον χρυσό έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 113 δισ. ευρώ, έδειξαν στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο. Το γεγονός αυτό προφανώς δεν είναι άσχετο από το ότι την ίδια ώρα η Ελλάδα δεχόταν πακέτο σωτηρίας για μία ακόμη φορά, ενώ στις ΗΠΑ η συζήτηση για το αν θα υπήρχε τελικά αύξηση του ορίου χρέους ή στάση πληρωμών, έφτανε σε οριακά σημεία.

Στο πρώτο τρίμηνο, ο Τζωρτζ Σόρος πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που κατείχε, ένα μόλις χρόνο από τότε που τον αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη φούσκα». Αντίθετα, ο John Paulson που έβγαλε 15 δισ. δολ. στοιχηματίζοντας κόντρα στα subprime, παραμένει ο σημαντικότερος επενδυτής στο μεγαλύτερο ETP που στηρίζεται στον χρυσό.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 15% φέτος, ξεπερνώντας την απόδοση του 7,4% που εμφάνισε η δέσμη των 24 εμπορευμάτων του δείκτη S&P GSCI και την απόδοση του 0,8% του μετοχικού MSCI All country World Index. Χθες το πολύτιμο μέταλλο έκανε νέο ρεκόρ στις 1.641 δολάρια η ουγγιά και σήμερα συνέχισε σκαρφαλώνοντας στα 1669 δολάρια η ουγγιά.

Φτάνει λοιπόν το τέλος του χρυσού ράλι; Οι επενδυτές στα futures χρυσού του Comex λένε όχι. Εκεί, το δημοφιλέστερο option δίνει στους κατόχους το δικαίωμα να αγοράσουν χρυσό στα 2.000 δολάρια έως το Νοέμβριο- 22% περισσότερο από ό,τι τώρα. Για τον ίδιο μήνα, η δεύτερη δημοφιλέστερη θέση είναι για αγορά στα 1.800 δολάρια.

«Οι άνθρωποι είναι νευρικοί για το τραπεζικό σύστημα και το ευρώ και πιστεύουν ότι το να επενδύσουν σε χρυσό θα τους βοηθήσει να προστατεύουν τις οικονομίες τους», λέει η Rui Lola, η οποία διευθύνει κατάστημα με νομίσματα στο κέντρο της Λισσαβόνας. «Παλιά οι πελάτες μας ήταν μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και συλλέκτες νομισμάτων. Σήμερα, έχουμε πελάτες όλων των ηλικιών και όλων των ειδών».

Η αυξημένη ζήτηση για τον χρυσό προκαλεί και σκωπτικά σχόλια. «Το βγάζουν από τη γη στη Νότια Αμερική, το στέλνουν στην FED και εκεί το χώνουν ξανά στο χώμα. Αν κάποιος παρακολουθούσε από τον Άρη, θα το θεωρούσε λίγο περίεργο όλο αυτό». Τάδε έφη Warren Buffet, ο οποίος δεν κρύβει την εκτίμησή του ότι αλλού οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
 
Άλλο οι μεγαλύτερες αποδόσεις όμως και άλλο η ασφάλεια, διαφωνούν αρκετοί. «Από την αυγή της ιστορίας ο χρυσός υπήρξε μέρος ‘παρκαρίσματος’ του χρήματος, τρόπος αποθήκευσης πλούτου. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ», λέει ο Michael Pento, οικονομολόγος στην αμερικανική Euro Pacific Capital. Η γνώμη του έχει βαρύτητα, αφού ο κ. Pento με ακρίβεια προέβλεψε την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων το 2008.

«Ο χρυσός θα είναι όλο και περισσότερο ένα σημαντικό μέρος των επενδυτικών χαρτοφυλακίων», λέει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v