Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος του κραχ και ο χρυσός

Ο χρυσός έκανε μία καταπληκτική κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες. Αγνόησε την πτώση του ευρώ και κινήθηκε παράλληλα με το δολάριο. Αυτό από μόνο του είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να το προσέξουμε, διότι το σύνηθες είναι να κινείται ο χρυσός αντίστροφα από το δολάριο. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι τα σύννεφα μαζεύονται και γίνονται απειλητικά...

Ο φόβος του κραχ και ο χρυσός
Ο χρυσός έκανε μία καταπληκτική κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες. Αγνόησε την πτώση του ευρώ και κινήθηκε παράλληλα με το δολάριο.

Αυτό από μόνο του είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να το προσέξουμε, διότι το σύνηθες είναι να κινείται ο χρυσός αντίστροφα από το δολάριο. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι τα σύννεφα μαζεύονται και γίνονται απειλητικά...

Επιστρέφουμε, άραγε, στην εποχή που ο χρυσός δεν έλειπε από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια; Είναι νωρίς για να απαντήσει κανείς σ’ αυτό το ερώτημα. Ο χρυσός δεν λάμπει όσο στο παρελθόν. Κι αυτό είναι φυσικό, από τη στιγμή που έχει εγκαταλειφθεί ο ”χρυσός κανόνας”.

Το γεγονός όμως ότι εκδηλώθηκε η συγκεκριμένη κίνηση στο πολύτιμο μέταλλο είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο.

Τι φοβούνται οι αγορές; Πολλά πράγματα! Τα ελλείμματα των Αμερικανών, την αδυναμία της Ευρώπης να παρουσιάσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την πιθανότητα να ανέβουν τα επιτόκια, όπως και την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε στασιμοπληθωρισμό.

Επίσης, οι αγορές φοβούνται το κραχ στα ακίνητα, την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων και τη διάλυση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων. Όλα αυτά μαζί! Ένα κοκτέιλ φόβου!

Δεν θα δίναμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα αρνητικά σενάρια που κυκλοφορούν, αν στο μεταξύ δεν είχε ανέβει ο χρυσός. Το αντίθετο!

Θα το διασκεδάζαμε και θα αποκλείαμε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι δυσάρεστο, επειδή τα δυσάρεστα έρχονται σε ανύποπτο χρόνο και όχι όταν περιμένουν όλοι ότι θα συμβούν.

Ο χρυσός, όμως, δεν ανεβαίνει από μόνος του. Έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις για να ανατραπεί μία συνήθεια ετών, να πέφτει ο χρυσός όταν ανεβαίνει το δολάριο.

Τοποθετήσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία και δεν έχουν συνηθίσει να πετάνε τα λεφτά τους στα σκουπίδια ή σε ”άχρηστα μέταλλα”.

Αν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι στις αγορές θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, τώρα χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση. Κόκκινος συναγερμός, που θα έλεγαν και οι στρατιωτικοί.

Όχι ότι όλοι οι κόκκινοι συναγερμοί του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητά τους, αλλά κάποιοι εξ’ αυτών είναι βέβαιο ότι απέτρεψαν τα χειρότερα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v